Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Test: Så meget plads får du på skrivebordet med gigantisk 21:9 skærm

AOC's nye 32-tommer WQHD-skærm er intet mindre end gigantisk på skrivebordet, men den store fysiske størrelse giver masser af arbejdsplads på det virtuelle skrivebord.

AOC's 32-tommer U3477Pqu er en af de største skærme, som vi har sat til vores testcomputer - og jeg har tidligere haft fat i skærme som Panasonics gigantiske 50 tommer touchskærm eller Samsungs kurvede 55 tommer 4K-skærm.

Men AOC's bud skiller sig ud, for selvom den har en fysisk størrelse som to af Computerworlds normale computerskærme, så giver den dig reelt skærmplads som tre.

Derfor er der mulighed for, at denne skærm med den lidt atypiske 21:9 ratio kan ændre din måde at arbejde på.

Stor opløsning giver masser af muligheder

Skærmens opløsning på 3.440 x 1.440 pixels gør den egentlig "kun" til en 1440p-skærm - som har den lidt uofficielle "WQHD"-titel, men med det lange "biograf"-format får du et panorama-syn på både dit skrivebord, websites, programmer og så videre. Og det er både smart og lidt generende fra tid til anden.

Det generende dukker op, hvis du normalt maksimerer vinduer til at fylde hele skrivebordet. For maksimerer du et Word-dokument på en 21:9-skærmen, så får du et lille, hvidt område i midten, hvor du kan skrive, og resten er blot grå kanter. Ikke just særlig brugbart.

Til gengæld kan du med fordel køre rigtig mange programmer ved siden af hinanden simultant, uden at det bliver kluntet at bruge. Det er her, at Windows 7 og 8's  snap-funktion, hvor man kan trække et vindue ud i siden, virkelig kommer til sin ret.

På min skærm derhjemme, en Acer 1440P-skærm i et mere normal 16:9 format, kan jeg bruge to programmer optimalt ved siden af hinanden.

Med denne her skærm kan man bruge mellem fire og fem forskellige programmer på samme tid: Word, Chrome, Skype, mailklient og IP-telefoni.

Det er smart, men det kræver også en anden måde at bruge sin skærm på - ellers havner du i frustration over at dine mange vinduer placerer sig i lag rundt omkring. Og du ender som en digital arkæolog, der graver løs i åbne programmer. 

Er du derfor mindre struktureret på dit skrivebord, bør du overveje, om ikke 2 selvstændige skærme er en bedre og nemmere løsning.

Til spil: Sjov og til oplevelse

Skærmen er en IPS-skærm, som giver gode betragtningsvinkler og levende farver - specielt i film og spil.

For at blive kaldt en moderne spil-skærm mangler der dog teknologi som G-sync, men det betyder ikke, at den store skærm er ringe til spil. 

Faktisk tværtimod.

21:9 ratioen gør spiloplevelser så meget bedre. At man har mulighed for at se mere af omgivelserne i spil som for eksempel Shadow Of Mordor giver en større indlevelse.

Det ekstra brede format er noget af det bedste, vi har udsat vores spille-pc for i lang tid.

Står du og overvejer en ny pc-skærm til at spille på, så kig en ekstra gang på skærme med 21:9-ratio. Der er et par stykker derude, hvis du ikke er til AOC.

Minus ved 21:9 er, at ikke alle spilproducenter har taget formatet til sig, men der findes heldigvis flere tweak-programmer, som kan gå ind og få spillene til at fungere sammen med skærmen alligevel.

De to eneste store minusser, som vi har oplevet med skærmen, er prisen, og at din computer skal yde meget mere for den høje opløsning. Du kan altså med andre ord risikere, at dit ældre grafikkort ikke kan følge med når alle de mange pixels skal vises på skærmen.

Kræver en del kræfter

Netop ekstra hardware-indkøb er en ting, som du skal være opmærksom på.

Vi testedet skærmen med en Brix Pro fra Gigabyte, en mini-computer, som alligevel har en solid ydeevne. Den kører normalt høje opløsninger uden at brokke sig, men med det lange format kunne vi godt mærke, at den lille Brix skulle arbejde for sagen - også selvom der ikke var tale om 3D-grafik.

Dertil kommer, at der også kan være lidt problemer med hvilke kabler, som skal benyttes. For at få 1.440-opløsningen ved 60 fps brugte vi Display-porten i stedet for HDMI-stikket. For nogen vil det være et gene, så overvej hvad din eksisterende hardware kan levere. 

Derudover er prisen også et minus. Skærmen koster i Danmark godt og vel 6.000 kroner. Det er mange penge for en skærm - også for en skærm i biografformat.

Konklusion: Dyr, men pengene værd

AOC's U3477Pqu er en skærm, som virkelig ændrer din computer til det bedre. Men den kræver også, at du arbejder på en anden måde for at få det meste ud af skærmen.

Samtidig er den i den dyre ende - 6.000 kroner er mange penge for en skærm i dag - men du får til gengæld også masser af skærmplads, flotte farver og en opløsning på 3.440 x 1.440 pixels.

Sidstnævnte betyder at BlueRay-film, Youtube og lignende ser godt ud med de normale sorte bokse omkring vidoerne tryllet væk med 21:9-formatet.

Læs også: Test: Skærm med glimrende farver og elendig konstruktion


Loading ikon