Artikel top billede

Apples seneste iPhone 6 er ikke nødvendigvis blevet samlet under de bedste forhold. Foto: Lars Jacobsen. (Foto: Lars Jacobsen)

Video-optagelser afslører: Så vanvittige forhold bliver din iPhone samlet under

BBC-dokumentar filmet med skjult kamera viser horrible arbejdsforhold ved Apples iPhone 6-samlebånd. Andre steder i Apple-produktionen er der børnearbejdere, der sætter livet på spil.

"Hvis du falder i søvn, og du læner dig ind mod maskinerne med strømførende ledninger, så dør du."

Sådan lyder advarslen fra en person på en af de kinesiske fabrikker uden for millionbyen Shanghai, hvor den taiwanesiske it-producent Pegatron samler iPhone 6-telefoner for et af verdens rigeste it-selskaber, Apple.

Advarslen kommer i en dokumentarfilm produceret af det britiske statsmedie BBC, som har brugt undercover-reportere til at filme inden for i en Pegatron-fabrik med skjult kamera.

Kunne ikke sove om natten

Optagelserne viser arbejdsforhold, som de fleste danskere nok ville betakke sig for.

Arbejdstider på 12 timer eller mere, en lille sovesal til 12 medarbejdere efter fyraften og arbejdsuger, der bare aldrig slutter. De lange arbejdstider gør, at fabriksfolkene på BBC-optagelserne ligner nogen, der konstant er ved at falde i søvn.

BBC melder, at der er tilfælde, hvor en undercover-reporter bliver sat til at arbejde 18 dage i træk uden nogen fridage, mens en anden måtte arbejde i 16 timer i streg.

"Selvom jeg var sulten, havde jeg ikke lyst til at rejse mig og spise. Jeg havde bare lyst til at ligge og hvile mig. Jeg kunne ikke sove om natten på grund af stress," siger undercover-reporteren ifølge BBC.

Fra Foxconn til guideline-brud

Apple skiftede for nyligt en stor del af sin produktion til Pegatron, efter selskabets tidligere storleverandør Foxconn for få år siden oplevede en bølge af selvmord, hvor 14 fabriksmedarbejdere tog deres eget liv.

Apple har ovenpå Foxconn-skandalen med de mange selvmord forsøgt at introducere guidelines til bedre forhold på de fabrikker, som selskabet benytter til at få samle smartphones og iPads.

Men BBC og mediemastodontens kilder påstår, at de guidelines bliver brudt på stribe.

"Jeg tror ikke, at de (Apple, red.) bekymrer sig om deres medarbejdere på nogen måde," lyder kritikken.

Apple og Pegatron vil ikke være med

Apple har ikke ønsket at være med i dokumentarfilmen om forholdene på Pegatron-fabrikken.

Selskabet har dog sendt BBC en udtalelse, hvor Apple gør det klart, at Pegatrons omkring en million medarbejderes arbejdstider er blevet registreret. Og den registrering viser, at den gennemsnitlige arbejdsuge ligger på 55 timer.

Samtidig forklarer selskabet, at problemet med de overfyldte sovesale er blevet løst. Derudover siger æbleselskabet, at de sovende fabriksfolk på videooptagelserne kan være ganske uproblematisk, da det er normalt at snuppe sig en lur i forbindelse med en pause.

Apple har også henvendt sig til Pegatron for at få selskabet til at betale løn for de møder, som medarbejderne skal deltage i før og efter deres 12 timers vagter. Indtil da fik medarbejderne ikke løn for mødedeltagelsen.

Pegatron meddeler til BBC, at selskabet ovenpå på det britiske medies optagelser vil til at undersøge arbejdsforholdene til bunds.

"Arbejdernes sikkerhed og trivsel er vores topprioritet. Vi sætter høje standarder, uddanner ledere og arbejdere grundigt, og så har eksterne revisorer, der regelmæssigt besøger vores fabrikker for at udpege forbedringsmuligheder," lyder det i meddelelsen fra Pegatron.

Børnearbejdere i tin-minerne

Udover Kina har BBC også besøgt den indonesiske ø Bangka, hvor Apple-producenter køber tin til eksempelvis iPhones.

På Bangka findes blandt andre flere børnearbejdere, der med risiko for kvælningsdød på grund af mudderskred står i dybe mudderpøle for at grave tin ud i til Apples iPhone.

Apple forklarer i den sammenhæng til BBC, at det er en kompleks situation, da selskabets producenter køber tin fra et hav af mellemænd.

Med andre ord: Det kan være svært at skelne mellem, hvad der er lovligt og ulovligt indsamlet tin.

"Det simpleste for Apple ville være at afvise al tin fra indonesiske miner. Det ville være let at gøre, og det ville helt sikkert skærme os mod kritik. Men det ville også være dovent og fejt, da vi så ikke ville gøre noget for for at forbedre situationen," svarer Apple.

"Vi har valgt at fortsætte med at være engageret og forsøge at ændre på situationen," fortsætter Apple sin forklaring om baggrunden for selskabets tilstedeværelse omkring de indonesiske tin-miner.

Apple er dog langt fra det eneste it-selskab, som producerer sine populære it-produkter under kummerlige forhold. 

Det kan du læse mere om her: 

Giftige stoffer og elendige arbejdsforhold præger it-industrien

Læs også:
Springer de ansatte stadig ud fra taget hos Foxconn?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere