Endnu en skandale med sårbare routere ser ud til at være under opsejling.
Sikkerhedsfirmaet Check Point afslører, at det har spottet en kritisk sårbarhed, der giver it-kriminelle mulighed for på afstand at tage kontrollen med routere og andet netværksudstyr og på den måde angribe de computere, der er sluttet til.
Sikkerhedsfirmaet meddeler, at det er en sårbarhed, der er tilstede i millioner af hjemme-gateway-enheder (SOHO router) fra forskellige producenter og i forskellige modeller.
sårbarheden identificeres som CVE-2014-9222, og selskabet har døbt den "Misfortune Cookie."
"Denne alvorlige sårbarhed tillader en angriber på afstand at overtage en gateway-enhed med administrationsrettigheder."
Konkret mener Check Point, at sårbarheden findes i 12 millioner routere i 189 lande, hvilket ifølge selskabet gør den til "en af de mest udbredte sårbarheder, der er afsløret i de senere år."
"Research viser, at det reelle antal påvirkede enheder kan være endnu større."
Sådan kan du blive ramt
Sikkerhedsforskerne advarer om, at it-kriminelle vil kunne få kontrol med routere og på den måde stjæle data fra både de enheder, der er koblet til routeren med et kabel og trådløst.
"Hvis din gateway-enhed er sårbar, så er alle enheder, der er sluttet til dit netværk - inklusiv computere, telefoner, tablets, printere, sikkerhedskameraer, køleskabe, brødristere og alle andre netværks-enheder dit hjem eller på kontoret - i risiko for kompromittering."
"Softwaren, det handler om, er den indlejrede webserver RomPager fra AllegroSoft, der typisk kommer med firmwaren sammen emd enhederne," lyder beskeden fra selskabet.
Disse routere er ramt
Ifølge Check Point er mindst 200 forskellige routere og andet netværksudstyr fra forskellige producenter ramt af sårbarheden.
"Listen inkluderer blandt andre modeller fra D-Link, Edimax, Huawei, TP-Link, ZTE og ZyXEL."
"Vi tror, at kilden til det sårbare stykke software er et almindeligt brugt chipset SDK (distributeret til forskellige producenter), men dette kan ikke bekræftes på nuværende tidspunkt."
Indtil videre er anbefalingen fra Check Point, at man holder øje med en firmware-opdatering fra ens router-producent, der lapper sårbarheden "Misfortune Cookie."
Det er et velkendt problem, at særligt mange hjemme-routere kan indeholde sårbarheder, og at de kriminelle har haft held til at udnytte disse gentagne gange.
Det hjælper ikke på router-problemerne, at mange producenter er for længe om at udsende ny firmware til routere, og at de færreste brugere er klar over, at de skal opdatere firmwaren.
Læs også:
Firmware-fadæserne rammer os igen og igen: Her er forklaringen
Afsløring: 24 millioner private routere gidsler i kæmpe-angreb