71 procent af respondenterne i en ny undersøgelse fra Ponemon Institute siger, at de har adgang til for mange fortrolige virksomhedsdata.
54 procent siger, at denne form for adgang finder sted meget ofte eller ofte.
"Medarbejderne er vidne til en mangel på kontrol af filadgangen og brugen af virksomheds-data," skriver Ponemon blandt andet i rapporten.
2.276 medarbejdere fra virksomheder i USA og Europa har deltaget i undersøgelsen, og de kommer fra eksempelvis salgsafdelingen, økonomiafdelingen, it-afdelingen og forretningsenhederne.
"På trods af overfloden af databrud, der påvirker alle virksomheder, er it-afdelingen og slutbrugerne generelt enige om, at medarbejdere ofte har adgang til en masse følsomme data, som de ikke har brug for at have adgang til," lyder det i Ponemon-rapporten.
Sådan behøver det ikke at være
Der findes mange måder at beskytte data på, så man hindrer, at de - forsætligt eller ej - havner i de forkerte hænder via en medarbejder.
Det er alt lige fra godkendelsesprocedurer og almindeligt arbejde med forskellige adgangsniveauer til data til konkrete it-løsninger, der styrer, om man eksempelvis kan kopiere data ned på en USB-stick eller maile informationerne til folk uden for huset.
Et andet opsigtsvækkende resultat fra den internationale undersøgelse er dog, at det kun er 48 procent af it-medarbejderne i virksomhederne, der kan svare ja til spørgsmålet: "Min organisation håndhæver konsekvent sikkerheds-politikker, der relaterer til brug af og adgang til virksomheds-data."
For vidtrækkende adgang til kritiske og følsomme data og for dårlig kontrol med, hvem der tilgår hvad, er en sikkerhedsudfordring, som ikke kun er relevant i det store udland.
Her i Danmark har vi blandt andet haft skandale-sagen med tys tys-kilden, der udleverede fortrolige data om de kendtes Dankort-transaktioner til Se og Hør.
Deltag i afstemning
Men hvordan ser situationen egentlig generelt ud på de danske arbejdspladser?
Det vil vi gerne have et bud på, og et af de steder, man kan få et indblik i situationen, er ved at spørge dig, kære læser.
Så deltag gerne i nedenstående - anonyme - afstemning.
Føj også gerne kommenatrer til i debatten, hvis du mener, at der mangler nuancer, eller hvis du selv har gode råd til, hvordan man mindsker risikoen for interne data-lækager.