Artikel top billede

Internet-fader: Internettet bør være en menneskeret

Tim Berner-Lee, faderen til det moderne internet, har med sin Web-Index-rapport over internettet råbt ud til verdens regeringer: Anerkend internettet som en menneskeret og stop dermed uligheden

I Danmark tager vi det for givet, men mange steder i verden er der langt til et frit og ucensureret internet.

Hvis der overhovedet er adgang til internettet.

Det viser i hvert Web Foundations Web Index-rapport, som har kigger op på internettets udbredelse og benyttelse - og hvordan det benyttes mod befolkninger.

Specifikt handler det om internettets sociale -, økonomiske - og politiske udvikling i 86 lande verden over. Og ifølge Tim Berner-Lee, Internettets fader og grundlægger af Web Foundation, så er internettet en universalløsning for at rette op på den stigende ulighed, som finder sted i verden. 

Derfor skal internettet også anerkendes som en menneskeret. 

"Hvis vi forsøger at gøre privatlivsrettigheder, ytringsfrihed, billig adgang til internettet og net-neutralitet til en standard, så kan vi for alvor skubbe til uligheden, " skiver Tim Berner-Lee til rapporten.

Rapporten kan du læse her.

Duksedrengen Danmark
Imens mange af Web Indexs bundskrabere er lande som Etiopien, Myanmar, Yemen og Pakistan, så ligger Danmark sammen med de andre nordiske lande i den absolutte top.

Faktisk er Danmark det eneste land med et perfekt indextal på 100, hvilket vil sige, at vi er det absolut bedste land at leve i, hvis vi alene kigger på Indeksets faktorer.

Generelt viser indekset, at de rigeste lande med den største form for lighed i befolkningen også er de lande, som får mest ud af internettet. Noget som The Web Foundation mener er en trend, som skal spredes til andre lande.

Listen viser desuden, at over 60 procent af verdens befolkning stadig ikke kan komme online på nettet, og over halvdelen af de resterende 40 procent, som kan komme på nettet, bliver mødt af store problemer med politisk censur eller andre former for kontrol - og det er steget med 6 procent siden sidste år.

Oven i det oplever 84 procent af de 86 lande, at der ikke er nogen former for love til at beskytte befolkningen mod masseovervågning, hvilket er steget med 63 procent siden sidste år.

Læs også: Microsoft: Sådan vil internet i alt ændre din forretning totalt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere