Artikel top billede

Otte buzzwords du bare skal kende

Imponér kollegerne med dit store kendskab til
it-branchens nyeste fag- og modeord.

Buzzwords er en del af livet i it-branchen. Hvad enten du har været i branchen i 30 år (kan du huske WYSIWYG?) eller i fem år (netikette?), bærer dit sprog i dagligdagen sikkert præg af din profession. Måske har dit tekniske ordforråd sneget sig ind i almindelige samtaler, uden du selv har været opmærksom på det.

Mens den globale tsunami af data fortsat vokser, og en ny bølge af teknologier fra forbrugerverdenen rammer erhvervslivet, kan det næppe undre nogen, at også antallet af buzzwords stiger.

Her tager vi et kig på otte af de for tiden hotteste modeord i it-branchen.

1. IoT (internet of things)

eller IoE (internet of everything)

På dansk kalder vi det tingenes internet.

Begrebet beskriver den situation, at flere og flere elektroniske apparater i og uden for vores hjem - såsom biler, termostater, hårde hvidevarer, træningsudstyr og tandbørster - kommunikerer indbyrdes ved hjælp af indbyggede computere med forbindelse til internettet.

Dette begreb har eksisteret i mindst et årti, men det er først for nylig, at den brede offentlighed har fået øjnene op for, hvordan det kan komme til at påvirke vores liv.

"I en ikke så fjern fremtid vil man som forbruger, i bilen på vej hjem fra arbejde, kunne bede sit hjem om at tænde for lyset, åbne garageporten, låse fordøren op og oplyse om, hvor meget mælk der er tilbage i køleskabet," påpeger Jeff Remis, der er direktør for it-området hos Addison Group.

"I takt med den teknologiske udvikling vil hvert eneste aspekt af vores liv blive mere og mere forbundet og automatiseret."

Derfor dukker ideen om tingenes internet altid op i samtalen, når it-branchens kommentatorer diskuterer såkaldt disruptive tendenser.

"I kraft af mit arbejde hos Ericsson hører jeg det her næsten hver dag. Med ideer såsom internetforbundne biler, M2M (machine to machine, dvs. trådløs kommunikation mellem maskiner, red.) og så videre er dette særdeles relevant for en televirksomhed," nævner Samuel Satyanathan, der er chef for strategi og engagement hos Ericsson.

Antallet af trådløst forbundne enheder vil ifølge ABI Research overstige 16 milliarder, før året er omme, hvilket er 20 procent flere end i 2013.

Derfor foretrækker mange at betegne denne tendens internet of everything, eller på dansk: altings internet - det vil sige et internet, som alting er forbundet til.

"Det er blot en udvidelse af "tingenes internet" for at understrege, at alting er ved at blive koblet på nettet, lige fra mobiltelefoner til køkkenapparater, biler og husdyr," forklarer Ken Piddington, der er it-chef hos MRE Consulting. ABI Researchs prognose er da også, at antallet af internetforbundne enheder vil nå op på 40,9 milliarder i 2020.

2. BYOE (bring your own everything)

Du har selvfølgelig hørt om forkortelsen BYOD, som står for bring your own device. Begrebet beskriver den tendens, at virksomhederne er begyndt at tillade deres medarbejdere at anvende deres private mobiltelefoner, tablets og bærbare til arbejdsformål.

Men på grund af knopskydningen blandt mobile enheder, inklusive såkaldte wearable gadgets, der bæres på kroppen (eksempelvis indlejret i tøj, smykker eller briller), mener nogle ifølge Piddington, at den nye paraplybetegnelse bliver BYOE, som står for bring your own everything.

Cognizant Technology Solutions er begyndt at bruge forkortelsen BYOHD (bring your own health device) til at beskrive den stigende brug af indlejrede eller wearable apparater, der måler puls, BMI, aktivitetsniveauer, søvnmønstre og meget andet.

3. Dual persona

I kølvandet på BYOE er begrebet dual persona dukket op. Det beskriver den praksis at vedligeholde to adskilte miljøer på den samme mobiltelefon til henholdsvis privat og arbejdsmæssig brug.

"Brugere kan samtidig have en profil til arbejde og en profil til privat brug, og ved at adskille disse to personaer segmenterer man, og derved beskytter, såvel de private data som virksomhedens data," uddyber Ashley Leonard, administrerende direktør for Verismic Software, der er global leverandør af cloud-baserede løsninger til it-administration.

4. Wearables

Da Google først offentligegjorde sine planer om sine augmented reality-briller, Google Glass, blev ideen mødt med mistro og latterliggørelse.

I dag ser mange stadig på brillerne med en vis skepsis.

De fleste former for wearables har endnu lang vej til kommerciel succes, men konceptet med at bære elektroniske enheder på kroppen, som automatisk måler, deler, overfører, analyserer og præsenterer information til og om os selv og vores omgivelser, anses ikke længere for at være et luftkastel.

"Dette er for øjeblikket en meget stærk tendens i alt lige fra sundhedssektoren til mobilbranchen, og området er i rivende vækst og udvikling," påpeger Leonard.

Håndleddet vurderes at være det mest oplagte sted at bære en wearable.

Det vidner det væld af løbeure og smartwatches om, der allerede er på markedet fra sværvægtere som Samsung, Sony og Apple.

Det lader dog til, at der ikke er noget sted på kroppen, der ikke bliver overvejet som en placeringsmulighed af virksomheder, der for eksempel har udviklet eller er i gang med at udvikle smart-fingerringe, sensorer til skosåler, blodsukkermålere, der sættes ind under huden, og reversnåle, der måler brugerens kropsholdning.

Wearables befinder sig ifølge IDC ikke længere i early adopter-fasen. I løbet af i år forventes det, at der bliver leveret over 19 millioner enheder, hvilket er mere end en tredobling i forhold til sidste år. IDC"s prognose for antallet af leverede wearable gadgets i 2018 lyder på hele 111,9 millioner enheder.

5. Quantified Self

Al snakken om teknologi båret direkte på eller ligefrem i kroppen skaber øget interesse for, hvad nogen kalder Quantified Self, forklarer Leonard.

Det handler om indsamling af kvantitative data om alle aspekter af ens eget liv og at bruge disse data til at optimere sin adfærd.

Chris Dancy, der er en af de førende fortalere for denne tendens, hævder at have tabt 45 kilo og er stoppet med at ryge - efter at have røget to pakker om dagen - ved hjælp af at logge og analysere data om sine aktiviteter i dagligdagen, heriblandt sin søvn, sit madindtag og endda sit humør.

Der findes i dag et væld af støttegrupper og fora for folk, der er interesserede i at kvantificere deres egne liv.

"At dømme ud fra udviklingen af wearables er konceptet "det kvantificerede selv" kommet for at blive, og jeg er stor tilhænger af ideen," siger Remis.
"Der er wearables på vej frem, som måler ting som ens insulinniveau og endda luftkvaliteten i ens omgivelser. Der er rigtigt mange i år, der ønsker sig et smartwatch i julegave - og det er bare begyndelsen."

6. XaaS (everything-as-a-service)

Det hele begyndte med software-as-a-service, men tendensen med at levere tjenester i stedet for produkter har spredt sig til mange andre områder, heriblandt platform, infrastruktur, storage, kommunikation, netværk, overvågning og forretningsprocesser.

I det lys er det forventeligt, at mange nu slet og ret taler om everything-as-a-service. X kan stå for hvad som helst, så forkortelsen er blevet til XaaS.

"Jeg tror, det vil blive brugt mere og mere, da alting er ved at blive tilgængeligt som en tjeneste," vurderer Piddington. Det gælder endda også uden for it-verdenen.

"Vi har biler som tjeneste (zipcar), huse som tjeneste (AirBnB), juridisk rådgivning som tjeneste (LegalZoom) - listen bliver ved og ved."

Andre vil hellere beholde de gamle, trods alt mere beskrivende, termer.

"Personligt er jeg ikke tilhænger af ordet og foretrækker de specifikke begreber, såsom SaaS, PaaS, og så videre," byder Satyanathan ind.

Piddington bruger ordet SaaS-ificeret til at betegne processen med at tage en lokal applikation og flytte den op i skyen eller på anden måde gøre den tilgængelig som en tjeneste.

"Jeg hørte først dette ord fra en leverandør, jeg brugte, i en forklaring om, hvordan de var ved at flytte deres kerneprodukter op i skyen. Jeg har selv brugt ordet lige siden," fortæller han.

7. Small data

Når et buzzword topper hype-o-meteret, er det ikke ualmindeligt at kommentatorerne omfortolker ordets betydning og finder på nye varianter.

Det er, hvad der er sket med big data, og det er grunden til, at man nu kan støde på begreber som small data og dark data, forklarer Piddington.

Fordi en egentlig big data-tilgang skyder over målet i visse situationer, er man begyndt at tale om small data, som ifølge Small Data Group resulterer i rettidige, meningsfulde indsigter (høstet fra big data og/eller lokale datakilder), der er velstrukturerede, og som leveres i en indpakning, der ofte inkluderer datavisualisering, så de er tilgængelige, forståelige og lige til at handle på i en travl hverdag.

Dark data dækker derimod over de driftsmæssige data, som virksomheder indsamler, men ikke optimerer til konkurrencemæssige formål, forklarer Piddington.

Dark data risikerer ifølge Gartner og andre kilder at resultere i eksempelvis tabte forretningsmæssige muligheder, sikkerhedsproblemer og højere omkostninger til storage end nødvendigt.

8. Ransomware

Ransomware er malware, der inficerer en computer og typisk krypterer vigtige data, indtil brugeren betaler en løsesum, forklarer Leonard.

CryptoLocker er et eksempel på et meget skadeligt stykke software, der anvender kryptering til at låse brugere ude af deres egne mest værdifulde filer.

Der er mange varianter i omløb, hvilket er tegn på, at "ransomware vil være et vedblivende problem for både private og virksomheder," advarer Leonard.

For en virksomhed kan denne form for angreb have katastrofale konsekvenser, hvis medarbejderne låses ude af lokale drev eller netværksdrev, påpeger han.

"Mange ofre fortæller, at de aldrig fik adgang til deres data igen, selvom de faktisk betalte løsesummen. Det viser klart og tydeligt, at der er behov for at stille krav om god sikkerhedspraksis og stærke løsninger til it-administration, som gør det muligt aktivt at administrere og sikkerhedsopdatere alle slutpunkter i netværket," understreger Leonard.

Det var alt for vores gennemgang af tidens buzzwords, men hvor vil de næste mon komme fra? Hvis ikke fra it-sektorens marketingafdelinger, så er svaret sikkert fra de digitalt indfødte, der aldrig har kendt til ikke at have konstant adgang til internettet.

Piddington fortæller, at han i hvert fald altid spidser ører, når hans 12-årige søn taler med sine venner.

Oversat af Thomas Bøndergaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere