Sverige: Milliardinvestering i mobilt nød-net

Mens danskerne tøver, investerer den svenske regering 1,9 milliarder kroner i et nyt mobilnet baseret på Tetra-standarden, som skal benyttes af alle beredskabstjenester. Ordren er gået til Nokia.

Sverige investerer 1,9 milliarder kroner i et helt nyt mobilnet, som skal dække behovene i alle landets beredskabstjenester, herunder politiet, ambulancetjenester, toldmyndigheder brandvæsen og kystbevogtning.

Ordren gik til et konsortium med Nokia i spidsen. Samarbejdspartnerne er Swedia Networks, som udspringer af Telia og som skal drive netværket, samt Saab, som skal stå for installationen.

Det nye, svenske mobilnetværk baserer sig på Tetra-teknologien. Den indeholder funktioner som gruppekald og prioritering, som egner sig særligt til beredskabstjenester.

Går i drift til årsskiftet

Der skal sættes mellem 1.500 og 2.000 sendere, også kaldet basestationer op, inden det svenske Tetra-netværk er landsdækkende i 2009. Netværket går dog allerede i drift ved årsskiftet. Det bliver blandt andet i Skåne.

De svenske beredskabsmyndigheder får pligt til at bruge nettet og betale for driften. Selve ansvaret for netværket ligger hos den svenske pendant til Beredskabsstyrelsen.

Det svenske nød-net har været debatteret i næsten 10 år, og debatten her dermed kørt lige så længe som herhjemme. Men resultatet er blevet fuldstændigt anderledes.

I Danmark er driften af to Tetra-netværk nemlig lagt ud til private selskaber, som kan have private kunder på deres netværk ved siden af beredskabstjenesterne. Desuden har skiftende danske regeringer kategorisk afvist at give beredskabstjenesterne pligt til at blive kunder på netværkene.

Fordelen ved at have alle tjenester koblet på samme netværk er ellers, at de uden problemer kan kommunikere sammen om for eksempel redningsindsatsen ved store ulykker. I sådanne tilfælde må de danske beredskabstjenester ofte betjene sig af flere radio-systemer på én gang, afhængig af hvem de vil tale med.

Motorola-konsortium tabte

I Sverige tabte det konsortium, som amerikanske Motorola deltog i, udbuddet om Tetra-netværk.

Motorola har et stort udviklingscenter for Tetra i Danmark og driver det danske Tetra-netværk på de frekvenser, som er sat af til beredskabet i hele Europa. Derfor har Motorola gentagne gange kritiseret den danske regering for ikke at kræve, at beredskabet benytter netværket.

Motorola har derfor også fået udsættelse med at udbygge sit danske netværk, som selskabet regner med at skulle investere omkring 800 millioner kroner i.

Den anden danske Tetra-licens ligger i selskabet Tetrastar, som ejes af Hans Damm. Han står også bag Sønderborg-selskabet Damm Cellular Systemer, som blandt andet udvikler Tetra-basestationer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere