Der findes efterhånden et pænt udvalg af værktøjer, der gør det muligt at udvikle softwareløsninger uden programmering.
Som it-folk skal vi derfor til at vænne os til, at applikationer kan komme til verden på mange forskellige måder - og at programmering ikke nødvendigvis er et must i den forbindelse.
Det er budskabet fra Ron Tolido, rådgiver inden for applikations-innovation hos Capgemini, i en kommentar til udviklingen på markedet.
"... differentieringen ved it-løsninger vil komme fra en ny generation af applikationer, der ikke længere rigtig er applikationer."
"De skabes hurtigt ved hjælp af genanvendelige, katalog-baserede it-services, der limes sammen, og bygger på API'er. De udnytter visuelle, model-drevne platforme, der genererer kode ud fra beskrivelser af forretningsprocesser," lyder det fra Ron Tolido.
Derfor giver det god mening
Han peger på, at de fleste it-organisationer ønsker at kunne udrulle løsningerne i et tæt samarbejde med forretningen, og at det er vigtigt at have agiliteten til hurtigt at kunne implementere og forbedre softwareløsninger igen og igen.
Derfor ønsker man ikke at udvikle samtlige løsninger ved hjælp af komplekse programmeringssprog som C# eller Java, som kun softwareudviklerne mestrer.
Derfor mener Ron Tolido, at vi ser begyndelsen på en ny generation af type applikationer, der egentlig slet ikke er applikationer i traditionel forstand.
"De er bygget med værktøjer og platforme, der ikke kræver klassiske programmerings-kompetencer. Det kan være, i hvert fald i en vis udstrækning, at forretningsfolkene selv bruger værktøjerne til at skabe deres løsninger, eller, hvilket også er sandsynligt, at forretning og it-afdeling arbejder tæt sammen," lyder det blandt andet fra applikations-eksperten fra Capgemini.
Ron Tolido nævner i sit indlæg flere af de platforme, der muliggør denne form for softwareudvikling: Eksempelvos Mendix, OutSystems, Progress, Magic og Salesforces nye Lightning-værktøj, der fungerer ud fra en 'peg og klik'-logik, som han skriver.
Samtidig nævner han også proces-platforme fra Pega, IBM og Oracle, der ikke kræver regulær programmering men snarere naturligt sprog, eller en mobiludviklings-platform som Kony, der primært bygger på drag and drop-konceptet.
Hvor langt rækker løsninger?
Men der er typisk meget delte meninger om denne type platforme.
Hvilke erfaringer har du med at sætte softwareløsninger op uden regulær programmering?
Hvor er mulighederne og begrænsningerne?
Giv meget gerne dit besyv med i debatten herunder.
Læs også:
Fuld fart frem: Derfor bliver 2015 et vildt år for softwareudviklere