Artikel top billede

(Foto: Camera MK3-4)

Test: Elendig app suger kraften ud af intelligent lys fra Philips

Lysstyring er en hjørnesten i det smarte hjem, og Philips led-pærer med indbygget netværk fungerer helt eminent - som lysgivere. Men app'en, der skal vække visionen til live, fungerer i glimt lige så ringe som timerprogrammeringen i en VHS-maskine fra 1970'erne.

Visionen om det intelligente hjem virker nok tillokkende på de fleste med hang til teknologi, gadgets, dimser med ledning og hvad man ellers kan hive frem af skuffen.

Bare det, at man KAN kontrollere både lydsystem, varmesystem, vinduer, dørlåse, overvågning, alarm og lys fra sin smartphone eller pc er enormt tiltrækkende.

Men en nøgtern vurdering siger måske også, at det meste i et moderne hjem fungerer udmærket, selvom det hele ikke kan fjernbetjenes og kontrolleres med en enkelt app.

Lige bortset fra nogle få ting. Alarmsystemet, måske, hvis man har sådan et, og låsene selvfølgelig.

Computerworld er på jagt efter de gode løsninger til det smarte hjem, og sidste år testede vi det intelligente låsesystem Yale Doorman og Verisure SmartLock. Læs hele anmeldelsen her.

Hvad så med lyset?

Lyset i hjemmet kunne bestemt også være både rart og formålstjenligt at gøre intelligent

For hvem vil for eksempel ikke gerne bydes velkommen af et oplyst hjem, når man svinger ind i den mørke indkørsel eller tager turen op ad trappen til førstesalen i boligblokken, uden at skulle smøre sit hjem ind i klodsede timere eller andre kontrollerbare enheder ved hver lyskilde?

Og selvfølgelig uden at lyset skulle brænde i timevis til ingen nytte.

Eller hvad med et programmerbart lyssystem, som kan tænde og slukke på vilkårlige tidspunkter og med forskellige lysstyrker, sådan at eventuelle tyve kan får det indtryk, at der er nogen hjemme, selv om det ikke er tilfældet?

Eller hvad med et system, som kan meget mere end blot at lyse med den mest almindelige farvetemperatur - et system, som kan skabe stemninger med lys.

Sådan et system er Philips Hue.

Det kan - i hvert fald på papiret - alt det ovenstående. Og en hel del mere.

Netop nu har Philips sendt en pakke ved navn Hue Lux på markedet.

Her får man for cirka 750 kroner en controller og to led-pærer, som dog kun lyser hvidt. En slags indgangsmodel til hele Philips vision om det smarte hjem.

Fidusen ved Philips system er, at styringen er indbygget i selve pæren - det er måske i virkeligheden også bagdelen ved systemet, for det bliver en lidt pebret sag at fylde hjemmet med programmerbart lys.

Systemets farvegrundpakke, som koster 1.500 kroner, består af en controller, som kobles til hjemmets router, samt tre led-pærer med standard E-27-sokkel og indbygget ZigBee-netværk.

Pærerne er som nævnt helt specielle, for dels kan de styres af controlleren og en tilhørende app samt via en portal på nettet, dels kan de lyse i alle regnbuens farver - vi taler 16 millioner farver - og alle lysstyrker inklusiv hvidt lys i alle de nuancer og styrker, man kan ønske sig. Dybt fascinerende og fantastisk at lege med - for en tid, i hvert fald.

Controlleren kan styre op til 50 pærer. En enkelt Hue-pære koster cirka 480 kroner, mens en Hue Lux-pære koster cirka 230 kroner.

Hvis vi lige skal dvæle ved det med lyset et øjeblik, så er der ingen tvivl om, at Philips er en af verdens absolut førende virksomheder inden for belysning.

Firmaet har fremstillet pærer siden 1891, så det er en erfaren ‘herre', vi har med at gøre, og det kan ses og føles.

Computerworld har installeret både Hue og Hue Lux, og kvaliteten af lyset og pærerne er til absolut topkarakter.

Lyset fra de led-pærer, der findes på markedet i dag, er generelt af meget svingende kvalitet, men Philips leverer varen 100 procent med led-pærer, der uden problemer giver det varme lys, de fleste bedst kan lide, og med en lysspredning, der matcher de nu udgåede "almindelige" el-pærer.

Enkel installation

Installationen er super enkel. Pærerne skrues i og kontakten tændes.

Controlleren kobles til strømmen og routeren, app'en forbindes til controlleren, og til sidst kan man oprette en profil og forbinde sin installation til en portal på nettet, så pærerne kan styres ad den vej også.

Controlleren finder selv pærerne, og fra app'en har man så adgang til at bestemme, hvilken lysmæssig scene man vil sætte i sit hjem i. Skal du læse en bog, er der en standardscene til det, og vil du slappe af i sofaen, findes der også et lysdesign til det - plus en hel masse andre såkaldte scener.

Du kan også selv designe en scene og dele den med andre, hvis du skulle have lyst.

Vores test viser, at denne del af konceptet fungerer aldeles glimrende.

Hue-pærerne kan absolut sætte en stemning i hjemmet, både med farvet og hvidt lys.

Fascinationen ved de mange millioner af mulige farver blev dog hurtigt afløst af to eller tre favoritscener i forskellige styrker.

Elendig timerfunktion

App'en giver også mulighed for at kontrollere, hvornår pærerne skal tænde og slukke. Desværre er Philips egen app ikke super skarp til at indstille den slags.

En kommando til at tænde en pære på et bestemt tidspunkt kaldes for eksempel en "alarm" - ikke umiddelbart logisk.

Og skal den samme pære også slukkes på et bestemt tidspunkt, skal en ny kommando oprettes - heller ikke umiddelbart logisk.

Tilmed har vi fortsat problemer med at styre tænd/sluk-funktionen med app'en for de Hue Lux-pærer, der er koblet på controlleren.

Generelt burde timerfunktionen dog ellers være en kernefunktion, men vi bøvlede meget med at få det til at virke bare nogenlunde efter hensigten.

Så meget, at det gav ubehagelige mindelser om, hvor elendig programmeringen af en timer på en videobåndoptager fra slutningen af 1970'erne kunne være.

Her er potentialet absolut ikke foldet ud.

For eksempel burde følgende være en helt almindelig valgmulighed i et system, der kan hente alverdens information fra nettet:

"Tænd pære nummer x med følgende scene og lysintensitet x antal minutter før eller efter solnedgang hver dag. Og hvis du vil slukke pære x på et bestemt tidspunkt, indstiller du det her."

Eller hvad med:

"Aktiver denne funktion, hvis du skal på ferie. Så tænder og slukker vi dit lys efter et totalt tilfældigt mønster, der efterligner det, du og din familie ville gøre, hvis I var hjemme.

Philips egen app kan ikke levere noget, der ligner. Philips har - meget prisværdigt - et åbent API, så det findes en sværm af tredepartsapp's, men det er heller ikke lykkedes os at finde en af dem, som gør det meget bedre med hensyn til tidsmæssig lysstyring.

If This Then That

Philips Hue kan også styres af den service på nettet, der hedder IFTTT - If This Then That.

Her kan man oprette en profil og for eksempel få sine pærer til at lyse rødt, når Manchester United har scoret, eller blinke når man får en besked på Facebook eller LinkedIn, eller tænde, når det regner. Mulighederne en ret omfattende.

The Weather Channel er en af kanalerne tilknyttet IFTTT, så her kan man finde og aktivere en "tænd ved solnedgang" og "sluk ved solopgang".

Her vælger man så, hvilken eller hvilke pærer, funktionen skal gælde for, men så heller ikke mere.

Det står heller ikke helt klart, hvilken kommandovej systemet følger - altså om indstillinger i Philips egen app har førsteprioritet og kan udelukke indstillinger i IFTTT.

Systemt indeholder også mulighed for styring af lyset ved hjælp af såkaldt geofencing.

Det kan altså sættes op, så lyset eksempelvis slukker, når du forlader hjemmet, og tænder når du er ved at nærme dig dit hjem.

Her står det dog heller ikke helt, hvordan kommandovejen er. Vi oplevede for eksempel, at en timerfunktion, der var sat til at slukke lyset på et bestemt tidspunkt, holdt op med at fungere, da geofencing blev aktiveret.

Konklusion

Smart lysstyring er absolut en hjørnesten i det intelligente hjem, og Philips Hue og Hue Lux er en relativt billig og enkel måde at komme i gang på. Når hele potentialet bliver foldet ud, er der ingen tvivl om, at det kan blive almindeligt i danske hjem.

Pærerne fra Philips leverer også lys i meget høj kvalitet, så alt i alt er det er en meget stærk kombination.

Philips Hue er består også af et stort produktsortiment ud over de testede pærer, så mulighederne for at præge hjemmet med intelligent lys er store. Se udvalget her.

Hvis Philips lige var gået det sidste stykke vej og havde programmeret app'en, så den tidsmæssige styring blev både intuitiv, gennemskuelig og smart, var karakteren røget helt til top. Som det er nu, er de fire stjerner velvalgte.


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering