IT-Branchen foreslår, at nogle af de 3,5 billioner kroner i pensionskasserne skal bruges til at tiltrække cloud-markedet til Danmark. Det kræver handling her og nu, hvis Danmark skal være en cloud-nation, lyder budskabet.
Danmarks data-betalingsbalance
Danmark sender langt flere data ud til udenlandske datacentre, end vi får ind i vores egne.
Det viser målinger fra TDC og Telenors netværk.
TDC's netværk
Data ind i landet: 400 Gbit/s
Data ud af landet: 520 Gbit/sTelenors netværk:
Data ind i landet: 80 procent
Data ud af landet: 20 procent
Kilder: TDC og Telenor
Danmarks nabolande som Sverige, Tyskland og Storbritannien er rigtig dygtige til at suge store cloudspillere til sig, med hvad dertil hører af bygge-investeringer, arbejdspladser og andre milliard-indtægter til staten.
Vort gamle Danmark står derimod lige nu svagt i tiltrækningen af de store datacentre, og det vil it-brancheforeningen IT-Branchen gøre noget ved.
Konkret foreslår IT-Branchen, at politikerne kigger på rammerne for, hvordan cloud-spillerne kan blive trukket til Danmark af økonomiske fordele, herunder en digital infrastruktur i verdensklasse.
"I dag ligger udfordringen med tiltrækningen af cloud-virksomheder på offentlige hænder. Et samspil mellem det offentlige og det private sagtens kan gøre en stor forskel. Blandt andet ved, at vi brugte landets store pensionsmidler til investeringer, der kan tiltrække cloud-markedet til Danmark," lyder det.
3.500 milliarder investerings-kroner
Chefkonsulent Bjørn Borre forklarer, at brugen af pensionskassernes omkring 3.500 milliarder kroner ikke nødvendigvis er den eneste mulige investerings-løsning.
"Vi vil tage initiativ til et dialogmøde, hvor vi vil samle industrien og myndighederne og afklare, om nye offentligt-private samspil og mærkbare investeringer er en farbar vej frem," siger han.
Hvornår dette møde mellem erhvervslivet og ministrene eventuelt skal finde sted, kan Bjørn Borre ikke udtale sig om på stående fod udover, at det bliver "meget snart." i det nye år.
Facebook valgte Sverige
Da Facebook valgte at bygge et datacenter i den nordsvenske by Luleå, var der flere faktorer, der spillede ind på beslutningen, oplyser selskabet til Computerworld.
- Lokation: Luleå er omkring 100 km fra den artiske cirkel, hvilket giver kølingsbesparelser
- Brug af vedvarende energi: Passer med Facebooks grønne målsætninger
- Ekspertise: Stor teknologi-forståelse i Sverige, der hjalp til at udpege Luleå som velegnet sted
- Human ressources: Mange veluddannede it-folk i Sverige, hvilket blandt andet tæller Luleås Tekniske Universitet
- Tilgængelighed: Luleås lufthavn har flere daglige afgange til Stockholm
"Vi placerer vores datacentre i geografisk forskellige regioner, så hvis der opstår naturkatastrofer i en egn, er de andre datacentre ikke ramt," forklarer Tina Kulow, der er Facebooks nordeuropæiske pressechef.
Hun fortæller, at med Facebooks nuværende "indbyggertal" på 1,3 milliarder mennesker, kigger selskabet sig om efter nye områder, hvor især den digitale infrastruktur kan skaleres og spille maksimalt for, at det sociale medie kan levere hurtigt til brugerne.
"Når vi designer og bygger vores egne datacentre, betyder det, at vi kan forfølge disse mål," lyder det fra Tina Kulow,
Han nævner, at der er brug for at samle vægtige interessenter, så vilkårene for cloud i Danmark kan blive bedre.
For skal rammevilkårene forbedres, kræver det opmærksomhed fra samspil af eksempelvis Erhvervs og Vækst-, finans- og skatteminister.
"Løbet er kørt den dag, når alle kunderne lægger deres investeringer andre steder. Vi mener dog, at chancen og den gyldne mulighed stadig er til stede, fordi Danmark på rigtig mange parametre er et rigtig godt cloud-land," siger chefkonsulenten fra IT-Branchen.
"Potentialet er jo kæmpestort, fordi datamængderne er i voldsom vækst. Helt overordnet mangler vi virkelig en kollektivt mere opmærksom styring af de vilkår, der er vigtige for at få tiltrukket cloud-selskaberne," fortsætter han.
Justering af lovgivningen
Såfremt Danmark skal gøre sig lækkert over for cloud-selskaber som Facebook, Google, Microsoft og Amazon, er det i IT-Branchens optik også nødvendigt for politikerne at skrue på lovgivningen.
Det drejer sig specifikt om at få has på Danmarks el-afgifter, der eksempelvis er halvanden gang højere end i Sverige, hvor Facebook for nogle år siden flyttede ind med et gigantisk datacenter.
Derudover skal der ske en ændring i reglerne, så datacentre kan fratrække moms på vegne af deres kunder, så det ikke bliver hverken en økonomisk eller bureaukratisk barriere for at tiltrække internationale kunder og investeringer.
Forskellen mellem Danmark og Sverige på 50 procent for internationale kunder skyldes, at det kun er danske momsregistrerede virksomheder, der kan trække el-afgifterne fra i skat.
"Lige nu arbejder vi på at få opgaven ind på de tunge ministerkontorer. Ingen har den endelige model for, hvordan Danmark skal tiltrække cloud-markedet, men vi mener, at det er nødvendigt, at offentlige myndigheder og private virksomheder sætter sig sammen om opgaven."
Læs også:
Derfor mister Danmark kæmpe-mulighed for datacenter-eventyr