Amerikansk og europæisk politi har efter et koordineret kæmpe-raid mod 410 websites på det anonyme og populære Tor-netværk anholdt 17 personer og lukket hundredevis af sites og konfiskeret bitcoins for knap seks millioner kroner.
Den fælles ransagning fandt sted torsdag i sidste uge i USA samt 16 europæiske lande.
Ransagningen med kodenavnet "Operation Onymous" er den største nogensinde, der har ramt Tor-netværket.
Den ramte ikke mindst flere hundrede sites i Tor-netværket, hvor der er blevet handlet med eksempelvis forskellige former for narkotika og våben.
Krypteret og anonymt
Tor er et krypteret system, hvor brugerne kan optræde og kommunikere, uden at deres oplysninger bliver videregivet, logget eller på anden måde registreret.
Netværket har i den senere tid oplevet stor popularitet i kølvandet på de overvågnings-sager, der er kommet for dagens lys - blandt andet med de afsløringer, som Edward Snowden er kommet med.
Populært netværk
Tor oplever blandt andet en vis popularitet i totalitære lande, hvor folk kan have behov for at gå under myndighedernes søgelys.
Bagsiden af medaljen er, at Tors muligheder for anonymitet tiltrækker kriminelle.
Det har bragt netværket i politiets søgelys.
"Vi har i dag vist, at vi sammen er i stand til effektivt at fjerne vital kriminel infrastruktur, som understøtter alvorlig, organiseret kriminalitet," lyder det fra chefen for det europæiske cyberkriminalitets-center, danskeren Troels Ørting, i en udsendt meddelelse.
Han har tidligere fortalt om Tor-netværket og om grundene til, at det er så svært at finde de kriminelle.
Det kan du læse mere om her: Cyber-politi: Derfor er det svært at finde de kriminelle
Her peger han på, at kriminelle længe har følt sig selv uden for rækkevide af lovens lange arm, når de har gemt sig bag Tor-netværkets krypteringer.
"Vi kan nu vise, at de er hverken usynlige eller urørlige. De kriminelle kan stikke af, men de kan ikke gemme sig," siger han.
De 17 europæiske lande, hvor politiet har ransaget som led i "Operation Onymous," er Bulgarien, Tjekkiet, Finland, Frankrig, Tyskland, Ungarn, Irland, Letland, Litauen, Luxembourg, Holland, Rumænien, Spanien, Sverige, Schweiz og Storbritannien.
De lukkede sites hedder ting som Blue Sky, Hydra, Fake Real Plastic, Fake ID, Fast Cash, Super Notes Counter og Cloud Nine.
De har handlet med eksempelvis våben, narkotika, stjålne kreditkort-data, falsk valuta og falske ID-papirer.
Læs også: