TOPNYHED:Microsoft klar med ny direktion for den danske forretning: Her er de nye direktører

Artikel top billede

iPhone 6 Plus. Foto: Lars Jacobsen

Tre ugers test af iPhone 6 Plus: Kæmpestor, dyr, besværlig og herlig

iPhone 6 Plus er kæmpestor og har funktioner som den almindelige 6´er ikke har. Men den er ikke helt let at leve med i længden. Læs testen her.

Stor, større, iPhone 6 Plus. Bare hvis du gik rundt i en eller anden misforståelse om at den nye 6 Plus er en diskret og lille opdatering af iPhone 4- og 5-modellerne.

For iPhone 6 Plus er, med sin 5,5 tommer skærm, meget stor. Så stor at efter en uge med Plus virker de forgående modeller som legetøjstelefoner når man får dem i hånden.

Selv telefoner som HTC One og Samsung S5 virker som mini-modeller når du omsider får bakset din 6 Plus op af lommen.

For med iPhone 6 Plus kan du ikke lige længere putte din telefon i en bukselomme, men i stedet skal den bakses op og ned - og hoppet i skærmstørrelse betyder, at iPhone 6 Plus er en to-håndsenhed for alle andre end folk med meget store hænder.

Apple har godt nok lavet en funktion, som når du let berører front-knappen to gange, så scroller toppen af skærmen ned - men det er i sig selv ikke nok til at overvinde den massive skærms størrelse. I virkeligheden kunne de have sparet kræfterne, for uanset hvordan du vender og drejer det kan Plus´s størrelse ikke skjules. Og efter 3 uger med 6 Plus i lommen er denne tester fortsat splittet mellem at anbefale iPhone 6 eller 6 Plus.

Er det et problem, så skal du vælge den mindre almindelige iPhone 6, som stadig er en opgradering til 4,7 tommer over de 4 tommer, som iPhone 4 og 5 kom med.

Kuren mod akut Android-misundelse

Har du derimod, som undertegnede, misundeligt kigget på Android-ejere med store telefoner og været din iPhone utro med Nokias lækre Lumia 930, så er 6 Plus en velkommen fornyelse. Og det på trods af, at modellen overgår selv de største telefoner og hopper ind i det såkaldte phablet-marked, hvor telefoner og (små) tablets overlapper.

Bare husk, at med størrelsen følger der begrænsninger. Jeg har før haft min telefon med på skiferie til at tage fotos - det kan jeg godt fornemme vil give lidt problemer når 6 Plus skal bakses ind og ud af lommen. Det samme gør sig gældende på løbeture, hvor mindre telefoner er nemmere at have med - og hvor 6 Plus er akavet i hånden. Specielt fordi de rundede sider på det nye iPhone-design er meget glatte.

Til gengæld burde den større skærm så være mere anvendelig i hverdagen, hvor jeg læser både bøger, nyheder, emails og dokumenter på den skærm jeg nu engang lige sidder ved eller med uanset om det er en 6 Plus, en Nexus 7 eller en Surface Pro 3.

Så det er en stor telefon. Og måske er den noget for dig, måske ikke. Det kommer helt an på din brug af din telefon - og under alle omstændigheder er valgfrihed godt.

Artiklen fortsætter under billedet

Skærmen er mere end bare stor

Men kan du komme dig over størrelsen så byder 6 Plus på lidt mere end iPhone 6.

Først og fremmest er skærmen på 5,5 tommer nu endelig fullHD med en opløsning på 1.920 x 1.080 pixels, mens den ordinære iPhone 6 har en opløsning på 1.334 x 750 pixels.

Den opgradering kan tydeligt ses på skærmen, men det var også en nødvendig opgradering da samtlige Android-topmodeller i mere end et år har haft samme opløsning - og nogen endda er begyndt at lave endnu vildere skærme. På startskærmen gør opgraderingen ikke den store forskel, men specielt billeder og tekst med lille font står som forventet meget skarpt.

Skærmen er i øvrigt lysstærk og gengiver farver klart og neutralt, hvor specielt den hvide farve er godt ramt - og ikke let gul, som man nogle kan se på andre displays. I dagslys er skærmen stadig brugbar, men den store skærm samler samtidig også flere reflekser op - så er du udenfor i sollys, kan du regne med lige at skulle arbejde på at finde den bedste vinkel.

I modsætning til andre iPhones kan iPhone 6 Plus skifte til landskabs-mode når du drejer den - og ikke bare i spil og videoer.

Ideen er, at med en 5,5 tommer skærm kan det være rart, at kunne surfe eller læse mails i bredformat. Og mens vi har prøvet, så virker det bare ikke naturligt. Heller ikke selvom Apple har inkluderet lidt ekstra informationer i søjlerne i siden når du f.eks. læser mails i bredformat.

En af de største problemer er dog, at browseren på vores test-telefon ofte vil gå ned og genstarte når der skiftes mellem normal og landskabs-mode. Og kommer man ved at uheld til at vende telefonen i mail-programmet, så er det meget svært at få den roteret tilbage til udgangspunktet.

Så vi har i stedet låst roteringen og arkiveret funktionen under "sjovt ide, ikke praktisk anvendelig".

Med hoppet i opløsningen skal apps desuden følge med. Det gjorde ikke alle ved lanceringen, hvor nogle menuer var meget store på den store skærm. Men både programmer som Spotify og Dropbox har efterfølgende opgraderet.

Hastighed og hardware

Med til historien Med iPhone 6 og 6 Plus lancerede Apple også deres nyeste processor, kaldet A8.

Apple holder som sædvanligt kortene tæt på kroppen om processorens helt præcise specifikationer, men langt de fleste brugere er nok også flintrende ligeglade. Så længe telefonen er hurtig nok.

Og man skal være mere end ualmindelig muggen for at være utilfreds med iPhone 6 Plus, for den flyver gennem menuer, hjemmesider og spil. Specielt hastigheden på tungere hjemmesider er steget betragteligt i forhold til iPhone 5S - og kombineret med.

Også fingeraftryksskanneren bør fremhæves for dens præcision og hastighed. Med den udgave, som er installeret i iPhone 6-generationen har jeg endnu til gode at opleve problemer med genkendelsen efter 3 ugers brug. Selvom med lettere fedtede eller våde fingre logges jeg ind uden problemer, noget som ellers kunne drille på iPhone 5S.

iPhone 6 kommer desuden nu med indbygget lagerplads på enten 16, 64 eller 128 gigabyte. Vi testede den store model hvor i alt 114 gigabyte af de 128 er tilgængelige.

Det kan lyde af meget, men dedikerede foto- og video-folk kan hurtigt få brugt den plads - og efter 3 ugers brug er de første 10 gigabyte i vores test-telefon brugt. Men de fleste vil nok snildt kunne klare sig med 64 gigabyte og spare de 800 kroner, som springet til en 128 gigabyte model koster. Vi ville dog ikke anbefale at købe 16 gigabyte-udgaven, for også moderne apps fylder hurtigt en hel del på telefonen.

iPhone 6 Plus som telefon: Lyd og batteri

Som telefon betyder iPhone 6 Plus to skridt frem og et tilbage. Først og fremmest virker antennen til at være mere følsom end iPhone 5S og vi får nu samme antal streger og 3G/4G-markeringer, som vi tidligere fik med Nokia 930. Det er et stort skridt fremad for iPhone, for vores test af Nokia 930 viste, at den var væsentligt bedre end iPhone 5S.

Et andet stort skridt er, at batteriet i iPhone 6 Plus er vokset sammen med skærmstørrelsen. Hvor 5S ofte ville løbe tør ved 19-20 tiden om aftenen (på en ét år gammel telefon), så viser 6 Plus ofte over 50 procent tilbage på batteriet selv efter at den store skærm har været godt brugt og telefonen konstant tilkoblet et Pebble Steel smartwatch.

Lyden i telefonen er til gengæld ikke vokset sammen med skærmen, men i stedet nærmest krøbet. Sjovt nok kan højttalerne i enheden spille højt, men den højttaler, som du bruger under samtaler, er underligt lav. Det kan være denne tester som er ved at komme op i årene, men en i sammenligning med andre telefoner virker 6 Plus lav.

Med headset på er der normal volumen, men uden kan det være svært at høre din samtalepartner hvis du f.eks. går på gaden mens du taler i telefon.

Telefonens størrelse gør den lidt akavet at holde på i længere samtaler. Vi afhjalp problemet lidt med et silikone-cover som gør siderne meget mindre glatte en det rene design, til gengæld betød den skridsikre silikone at telefonen var (endnu) sværere at få op og i af bukselommen.

Her kommer et smartwatch som viser indgående opkald eller SMS´er virkelig til sin ret.

Kamera er et af de bedste i smartphones

I vores test af Nokia 930 viste vi hvordan den slog iPhone 5S i kameratesten. Både når det kom til megapixels, men også det at fange levende farver og evnen til at kunne rumme både lys og skygge.

Med iPhone 6 Plus har Apple forbedret kameraet og blandt andet tilføjet en optisk billedstabilisering, som hjælper med at tage skarpere billeder i mørke.

Samtidig er selve kamera app´en god og starter meget hurtigt op og kameraindstillingerne er nemme at nå. Dog er vi ikke begejstrede for Apples nye slider, som lader dig skrue op eller ned for lyset i et foto du skal til at tage. For mens funktionen er rigtig god, så er det svært at justere slideren når den sidder midt i billedet og oftest ender man bare med at gnubbe løs på sin skærm uden at lyset justeres. Det må kunne gøres smartere.

Men det er et godt kamera Apple har puttet i 6 Plus. Men der er stadig tale om et mobilkamera som under gode lysforhold er rigtigt godt, men når lyset forsvinder bliver billederne hurtigt grynede.

Video-delen fungerer også godt og er nem at betjene. Specielt Apples slow-motion, som kan sættes til enten 120 billeder i sekundet eller den ultra-langsomme 240 billeder i sekundet, kan bruges til at skabe sjove og flotte videoer.

Time-lapse funktionen, hvor telefonen tager fotos med lidt tid imellem og samler dem til en film i høj hastighed, fungerer også godt og kan bruges til at speede f.eks. et bål i haven en efterårsdag op til noget som er værd at se. Eneste kritikpunkt her er, at det ville være endnu mere anvendeligt med lidt flere indstillingsmuligheder.

Samtidig kan det undre at Apple ikke har benyttet den nye stærke processor til at lade iPhone 6 Plus filme video i det nye store 4K-format, men det kan være en af de funktioner de gemmer til model 6S Plus. 

Det samlede indtryk af kameraet er dog at iPhone 6 Plus har et af de bedste kameraer i smartphones lige nu. Nokia / Microsoft Lumia 930 er nok i sidste ende bedre til at skildre farver og lys/skygge, men iPhonen vinder en del point på det nemme software som understøtter kameraet i iOS 8.

Konklusion: God, dyr og næsten for stor telefon

Efter tre uger med iPhones 6 Plus skulle man tro at konklusionen var lige til.

Men det er langt fra tilfældet.

For iPhone 6 Plus er en flot, moderne, lynende hurtig telefon med et moderne, let og flot styresystem.

Samtidig er kameraet rigtigt godt, videofunktionerne nemme at bruge og batteriet helt i top.

Designet er flot og moderne - og ikke mindst et brug med Apples hidtidige design med iPhobes 4 og 5´s skarpe kanter.

Men det er en stor telefon. Måske for stor.

For hver gang jeg sidder med den, læser på den eller svarer på mails så er jeg begejstret for størrelsen og skærmens skarphed.

Men så rejser jeg mig og stikker telefonen i bukse- eller jakkelommen. Og bakser med at få den på plads.

Specielt i et par jeans hvor iPhone 5S diskret kunne være i forlommen der fylder iPhone 6 Plus lommen helt ud. Og lad dig ikke narre af at 6 Plus er tyndere end 5S, for i lommen er arealet mindst lige få vigtigt.

Her giver det pludseligt rigtig god mening at få vist indkomne opkald og andre beskeder på et smartwatch så du er fri for at grave kæmpe-mobilen frem.

Se bare forskellen på de forskellige iPhone-modeller i vores store galleri her

Med iPhone 6 Plus er du kort sagt aldrig i tvivl om at telefonen er med rundt - både når du sætter dig ind i bilen og den lige skal vendes i jakkelommen når sikkerhedsselen skal på eller hvis du lige skal bukke dig ned med 6 Plus i lommen.

Samtidig gør kombinationen af et stort aluminiumskabinet og de runde hjørner at 6 Plus er svær at holde på. Her er et cover næsten et must for at sikre et nogenlunde sikkert greb. 

iPhone 6 Plus kan derfor ikke bare anbefales. Den skal holdes i hånden og prøves for at du kan se om den nye generation af kæmpetelefoner er noget for dig.

For skal det være en iPhone - og ikke en af de mange nye lækre Android-telefoner - så er en ordinær iPhone 6 måske et mere transportabelt valg når det kommer til stykket.

Hvis altså det bare ikke betød, et farvel til fullHD-skærmen, det store batteri og den optiske billedstabilisering i kameraet.

Se også: Stort Computerworld-galleri - kom helt tæt på iPhone 6 og 6 Plus

Læs også: Test: Note 4 er Samsungs kæmpe-telefon


Loading ikon