Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Dansk konsulenthus: Danske virksomheder snyder sig selv uden skyen

Det er efterhånden flere år siden, at cloud var det hotte nye ord. Alligevel er Danmark ikke kommet meget videre med skyen, selvom der kan være penge at hente. Det vil Comparex ændre på, efter licenskonsulenten har hentet forstærkninger i Guds eget land.

Cloud-licensering er ligesom almindelig licensering, og licensering er bare kompliceret.

Desuden er de danske virksomheder ikke helt trygge ved at tage teknologien i brug og tage skridtet ud i skyen.

Sådan forklarer Comparex danske administrerende direktør, Henrik Andersson, hvorfor implementeringen går så trægt i Danmark.

Og det er en skam, for der er både penge at spare på drift af it-systemer, eliminering af dobbelt-licensering og muligheder for udvikling, hvis danske virksomheder rykkede deres software-løsninger ud i skyen. Det kræver dog, at virksomhederne kan se mulighederne.

At have software-licenser til eksempelvis CRM, ERP og office i både cloud samt på en virksomheds egne servere er besværligt, og risikoen for at betale for den samme service flere gange bliver stor.

Derfor skal man holde tungen lige i munden, men overordnet set, så betaler det sig, at aflive serveren i kælderen og udlicitere sin it-drift til cloud.

"Besparelser og optimering varierer for de enkelte virksomheder; nogen kan spare meget og andre knap så meget. Men for rigtig mange kunder kan det godt svare sig," siger Henrik Anderssen.

Han forklarer, hvordan stort set alle typer virksomheder kan drage fordel af skyen:

"Hvis man kigger på return on investment kan der for en virksomhed med en lille it-afdeling, som har svært ved at holde sig up to date, vedligeholde hardware og løse problemer hurtigt når de opstår, være besparelser at hente ved at rykke ud i skyen."

"Har en virksomhed brugt millioner på at bygge et datacenter og har en kæmpe it-afdeling til vedligeholdelse, så kan det godt være, at regnestykket ser anderledes ud da investeringen allerede er taget her."

Læs også: Tre simple råd: Sådan sparer du kassen på ekstraregninger til licens-politiet

Cloud-licensering er bare kompliceret

I de gode gamle dage købte virksomheder den fornødne software på en diskette og forpligtede sig til, at de ikke vil pille i den eller distribuere den yderligere. Til gengæld var løsningerne bundet på en computer og ikke synderligt fleksible.

Nu kan software handles online på mange platforme og med flere eller færre rettigheder.

"Det kan være kompliceret og tidskrævende at holde styr på licenserne, hvis halvdelen ligger i skyen, og den anden halvdel bliver brugt på din egen server i kælderen. Virksomhederne skal have overblik over, hvor mange penge der bliver brugt, på hvilke licenser og hvor," siger Henrik Andersson.

"Der er som sådan ikke noget problem i cloud-licensering, men det bliver hurtigt uhyre kompliceret. At købe software er ikke bare at købe en liste af produkter: Man skal kende brugsrettigheder. Derfor er der plads til os."

Læs også: It-advokat: Derfor er alle dine software-licenser så ekstremt indviklede

Opkøb skal sikre kompetencer

Danske virksomheder er ikke i front når det kommer til, at lægge softwaren ud i clouden, men det vil Comparex afhjælpe ved, at have købt det amerikanske firma CloudBearing.

CloudBearing har vundet flere priser fra Microsoft, blandt andre blev virksomheden i år udnævnt til "2014 US Education Cloud Platform Partner of the Year" med særlig anerkendelse af virksomhedens ledende position som Microsoft Cloud-partner.

"Comparex er License Solution Partner, og som LSP giver det rigtig god mening at teame op med en anerkendt cloud-virksomhed som CloudBearing. På den måde har vi mulighed for at tilbyde vores kunder en langt bredere rådgivning og service inden for cloud," siger Henrik Andersson.

"Tanken bag cloud-løsninger er, at det skal være mere fleksibelt. I stedet for at kunderne skal fokusere på at drifte deres egen it, så lægges det ud til andre; den nye trend, som vi vil være med på er, at det er softwareproducenterne, som IBM eller Microsoft, der hoster," siger Henrik Andersson.

Læs også:

It-firma droppede offentlige ordrer for millioner - og fik overskud




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering