Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck.

Her er syv sites hvor alle kan lære at programmere

Alle kan og bør lære at programmere i en digital verden, lyder det fra MIT-professor, som har udviklet en lettilgængelig programmeringsplatform. Læs her, hvordan du selv kan komme i gang.

Programmering bliver snart en integreret del af den danske folkeskole, mens det britiske medie-flagskib BBC vil pumpe millioner af pund i en satsning på at lære børn at programmere.

Ja, konkrete it-fagkundskaber har så sandelig invaderet undervisningen og hverdagens kampen om opmærksomheden hos de såkaldte digitalt indfødte, der er vokset op med en computer i hånden - og gerne også en på bordet foran dem.

Nu blander ide-organisationen TED (Technology, Entertainment, Design) sig i debatten om, hvorvidt programmering skal være en del af de unges hverdag.

Det sker i et videoforedrag orkestreret af MIT-professor Mitchel Resnick, der har stået bag flere forskningsprojekter om programmering til almindelige mennesker, og som blandt andet har inspireret til udviklingen af byggebrikkerne i Lego Mindstorms.

Du skal kode for at lære

Mitchel Resnick hævder, at de digitale indfødtes it-viden ikke kun kommer af at bruge en masse it-produkter som Facebook og den nyeste iPhone, men også ved at skabe disse former for teknologier.

"Når du lærer at læse, kan du læse for at lære. Det er det samme med kodning: Hvis du kan lære at kode, så kan du kode for at lære," påstår han i sin TED-talk.

Han udsagn skal forstås på den måde, at programmering ikke bare er en masse kode, der skal skrives slavisk ned i en editor. Programmering lærer derimod børn og andre at tænke kreativt, løsningsorienteret og systematisk.

I talen på TED-konferencen fremviser han sit eget program Scratch, der udviklet til især børn og unge, der ønsker at udvikle eksempelvis spil og dele dem med netværket.

Samtidig har TED samlet en buket af andre sites og sprog, som alle interesserede kan kaste sig over for at få grundpillerne ved elektronisk databehandling ind på en letfordøjelig måde.

Syv sites til at begynde med

Her er de syv sites, hvor alle kan tage de første babyskridt med at skabe computerprogrammer:

1.Codeacademy, hvor blandt andre Polar Rose-stifteren Nikolaj Nyholms søn har været i gang med at lære at programmere.

2. Udacity, som Stanford Universitetets online-masselæringskursus, hvor man blandt andet kan få en grundig introduktion til computer-videnskaben og tage gratis online-kurser.

3. CodeRacer stedet, hvor gamification er en vigtig del af læringen, når du blandt andet vil lære at bygge HTML-sider med CSS. Computerworld har tidligere omtalt CodeRacer som et sted, hvor også øvede programmerer kan kæmpe mod hinanden i en rasende fart.

4. Treehouse er Code Racers modersite. Her kan du også lære at programmere, men børn skal nok lige låne et kreditkort, hvis de skal lære mere end de gratis 14 dages introduktion giver.

5. Computer Clubhouse har Mitchel Resnick blandt stifterne, og kurset har som formål at hjælpe især unge mennesker fra lavindkomst-familier til at få fingrene på tasterne. Ideen nåede til Viborg for mere end 10 år siden, hvor MIT-professoren var med til at åbne et dansk computerklubhus. Siden er er også åbnet et klubhus i Odense.  

6. CoderDojo er, som navnet antyder, et træningssted for unge it-aspiranter. Udover kodning bliver der i lighed med Computer Clubhouse også arrangeret frivillige ture til tech-selskaber.

7. Code School er online-undervisning, som er bygget op med et pointsystem. Her er alt fra Javascript-undervisning til læren om Objective-C, som blandt andet kan bruges til at udvikle apps til iPhones.

Programmering til pigerne

TED's samling af programmeringskurser har organisationen også udvalgt tre sites målrettet piger, der vil fordybe sig i programmering.

Denne prioritering skyldes formentlig, at hunkønsvæsener set over en bred kam er en mangelvare til hårdere fag i it-branchen.

I samlingen er de tre relativt nystartede organisationer Girls Who CodeGirl Develop It og Black Girls Code, som dog kræver en flybillet til USA for at være med.

Alle tre sites målrettet programmeringsinteresserede piger nævner på deres websites, at de på længere sigt har målsætninger om at komme ud på verdensscenen.

Nettet er fyldt med gratis læringsmuligheder. Flere universiteter tilbyder også gratis kurser i for eksempel virksomhedsøkonomi. Læs om syv sites her.

Kvinder elskede engang de hårde it-fag - nu er kærligheden død


Den digitalt indfødte er en skrøne

Test dig selv: Er du skarpere end danmarksmestrene i programmering?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere