Den afgående EU-kommissær Neelie Kroes når inden sin afgang på fredag lige at dele verbale lussinger ud til den ungarske regering.
Lussingen i form af en advarsel til landet med cirka 10 millioner indbyggere skyldes, at den ungarske regering for nyligt har foreslået en lov, der skal gøre det muligt at inddrage en internet-skat på 150 forinter (3,62 kroner) for en gigabyte data.
Forslaget til at øge landets indtjening har siden mødt solid kritik i Ungarns hovedstad Budapest.
Her var flere tusinde demonstranter i søndags på gaderne med deres mobiltelefoner hævet højt over hovederne i protest mod regeringens lovforslag, mens der blev råbt 'Free wifi! Free internet! Free Hungary!'.
Regeringen i Ungarn har så siden søgt et kompromis ved at foreslå et månedligt betalingsloft på 700 forinter svarende til knap 17 kroner, ligesom den også har understreget, at regningen skal ramme teleselskaberne.
Der er dog ingen tvivl i befolkningen om, at regningen i sidste ende vil havne i deres postkasser.
Kan ramme alle EU-lande
EU-kommissær Neelie Kroes har i dag tirsdag sendt sin talsmand Ryan Heath på talerstolen for at fortælle mere om, hvorfor sagen er så alvorlig for ungarsk og europæisk økonomi.
Ryan Heath understeger, at der i Ungarn er tale om et forslag, der vil skræmme folk væk fra internettet frem for til tasterne, så der kan produceres og udvikles nye ideer til gavn for økonomien.
"Det er ikke okay at skubbe folk væk fra internettet med skattebetalinger, der ikke vil virke, udover det er det principielt er forkert at opkræve en internet-skat," siger han og understreger, at EU med den snart forhenværende Neelie Kroes vil gøre noget ved problemet, før det bliver til en reel lov i Ungarn.
EU-modstanden mod lovforslaget skyldes, at den digitale udvikling ifølge Ryan Heath er en af hovedpillerne til at holde Europa væk fra en decideret recession.
"Hvis Ungarn har held til at få indført lovforslaget, så kan det blive et problem i andre EU-medlemslande, og dermed et problem for væksten i EU. Enhver regering, der forsøger med noget lignende (intetnet-beskatning, red.), vil fejle," pointerer EU-talsmanden.
Dobbelt dumt med data-skat
Ryan Heath lægger ikke skjul på, at en internet-beskatning med udgangspunkt i en datapris er dobbelt dumt.
"Når du prøver at beskatte igennem databrugen, er det dobbelt så forkert, fordi datatilvæksten er så enorm, at ingen kan forudsige, hvor vi ender henne," siger han fra talerstolen.
Du kan selv se Ryan Heath fra EU-talerstolen, hvor han på talerstolen, hvor han taler om, hvorfor det ungarske forslag bør affejes, inden der er kommet en reel lov ud af det.
Læs også:
Dansk telebranche: Film-afgift på internet vil være helt urimelig