Artikel top billede

(Foto: Foto: StoreDot)

Nyt materiale viser lovende takter: Kan føre til ekstrem batteri-levetid

Et nyt materiale med navnet 'LLZO' vil måske kunne føre til et gennembrud for udviklingen af de ekstremt kraftige lithium-luft-batterier.

Batterilevetiden er et af de store udfordringer i en tid, hvor mobilitet og udviklingen af features og funktioner i tablet-computere, smartphones og lignende går meget hurtigt.

Mange virksomheder og organisationer arbejder således på at øge batterilevetiden på forskellige måder.

Blandt andet er der blevet udviklet et superbatteri, der kører på sukker, mens britiske forskere har udviklet en metode, hvor maskiner kan køre på urin.

Det kan du læse mere om her: Forskere: Fremtidens robotter kan køre på urin.

Et amerikansk forskerhold er i færd med at udvikle et helt nyt materiale, som de vurderer vil kunne lagre op til 10 gange så meget energi som de lithium-ion-batterier, der i dag anvendes i langt de fleste bærbare apparater.

Materialet hedder 'LLZO' og skal anvendes til at konstruere lithium-luft-batterier.

Man har kendt til metoden længe, men hidtil er lithium-luft-teknologien blevet regnet for at være for ustabil til at kunne anvendes i kommerciel produktion.

Nået den maksimale ydeevne

Ifølge forskeren Cheng Ma fra Oak Ridge National Laboratory, der står bag forsøgene, har Lithium-ion-batterierne nået deres maksimale ydeevne.

"Vi er nødt til at tage noget radikalt anderledes i anvendelse, og vi tror, at det vil blive lithium-luft-batterierne," siger han til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

Ifølge ham vil lithium-luft-batterierne især være nyttige i for eksempel biler og lignende, mens deres kemiske sammensætning vil gøre dem mindre anvendelse i bærbare computere og mobile enheder.

Ifølge teorien vil LLZO kunne stabilisere lithium-luft-batterierne så meget, at de vil kunne anvendes.

Det skyldes, at lithium-luft-batterierne anvender en vandbaseret elektrolyt og en lithium-anode, mens lithium-ion-batterierne anvender en positiv katode og en negativ anode med elektrolytter imellem sig, hvilket gør det muligt at opbevare de ladede lithium ioner, der bevæger sig mellem katode og anode, når batteriet lader og den anden vej, når det aflader.

Lithium-luft-batteriets anderledes konstruktion gør, at det er mere ustabilt.

Men her kan LLZO anvendes som stabiliserende faktor i batteriet - især når det aflader, lyder det fra forskerholdet.

Også andre har været i gang med at udvikle ilt-baserede batteriem hvilket du kan læse mere om her: Nyt luft-batteri lever 10 gange længere.

Læs også: Få år ude i fremtiden: Sådan kan batterilevetiden på din bærbare øges til 50 timer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere