Nokias Lumia 630 blev rullet ud til danskerne, med bannerreklamer og plakater på hvert et busstoppested.
Fælles for reklamerne var, at det her er en tilbage til skole-telefon, med Microsofts produktivitet-apps i højsædet.
Om man er typen, der er helt vild med regneark og tabeller på en 4,5 tomme skærm, det skal være op til dig. Personligt foretrækker de fleste nok, at telefonen er til kortere kommunikation som sms'er og e-mails, mens længere skrivearbejde udføres ved en rigtig computer.
Men muligheden for at læse og redigere direkte i Word og Excel er bestemt ikke at kimse af.
Umiddelbart virker skole-segmentet dog mere oplagt at slå på end kontor-funktionerne.
For Nokia 630 er er ikke en flagskibsmodel, den er ikke spækket med det nyeste, men den er solid, den er simpel og den holder strøm. Det er altså, en kandidat til en rigtig fremragende børne- eller begyndertelefon.
Og hvad så, om det er Windows
Inden vi kommer rigtig i gang med telefonens hardware, så er der måske allerede nogen, som har deres forbehold: Det er jo en Windows Phone!
Ja, det er det. Og nok er styresystemet det tredjestørste på markedet, så er det stadig som at få en bronze-medalje når der er tre som stiller op. Afstanden op til Android og iOS stadig enorm, og i de seneste målinger lader det ikke til at blive meget bedre.
Konkret betyder det, at Windows Phone-systemet står bagerst i køen når der skal laves apps - og at selv populære apps først kommer til Windows Phone længe efter de udkommet til iOS og Android.
Det gælder ikke for alle apps, men det er en reel risiko som du skal være klar over inden du køber. Specielt hvis der er tale om en telefon til familiens yngre medlemmer, som vil tilbringe døgnets vågne timer med at plage dig om spil, som vennerne har, men som først kommer på Windows Phone i 2017.
Men tal og statistikker er ikke alt, og Windows Phone er en værdig konkurrent til iOS og Android.
En særlig ting ved Windows Phone er, at systemet trækker informationerne ud af de enkelte apps og placerer dem i såkaldte tiles på forsiden - på samme måde som Windows 8.
Windows Phone trækker informationer ud fra dine programmer og gør ikonerne levende - såkaldte live tiles. Her er det blandt andet Facebook og Spotify, som er blevet mere personlige. Det er med til at gøre Windows Phone mere personlig og startskærmen mere dynamisk.
Det virker meget bedre på en telefon end på en desktop-pc og giver startsiden et mere dynamisk udtryk, end man kender fra iPhone. På Android kan du finde de såkaldte widgets, som minder om funktionen, men Windows Phone fliserne giver et mere dynamisk udtryk.
Lumia 630 er plastik-fantastisk
Nokias Lumia- og Ashatelefoner er, på nær den noget kedelige business-orienterede Lumia 925, kendt for deres farvestrålende design.
Lumia 630 er heldigvis ikke nogen undtagelse herfra. Med sit aftagelige bagcover, som kan fås i 5 forskellige farver, er der både mulighed for at skifte farve og skifte batteri.
Netop batteriskifte er rart at have, men det nok knap så meget en killer feature som for 10 år siden. Ikke mindst fordi vi, ifølge Miljøministeriet, udskifter vores telefoner hvert 18. måned - længe før batteriet bliver et problem på de fleste moderne telefon.
En anden ting hvor Nokia 630 skille sig ud er valget af byggematerialer. I en tid hvor Sonys Z-serie har en bagplade i Gorilla-glas og HTC One (M8) er i metal, så er 630'eren det rene plastik.
Men i modsætning til de fleste entry-level telefoners glatte plastikflade, så føles Lumiaens cover som god, industriel kvalitetsplastik, med en børstet overflade, som skaber en smule friktion i hånden.
Lumia 630 føles solid; men solid plastik betyder også forøget vægt og tykkelse.
Er det en Lumia 630, eller er du bare glad for at se mig?
Selvom Lumia 630 er udstyret med en 4,5 tommer skærm, så er det ikke den letteste telefon med sine 134 gram; og hvis du er typen som elsker dine skinny jeans, så kommer den nok også til at lave en lille bule med en tykkelse på 9,2 mm.
Til sammenligning vejer den meget udbredte iPhone 5S med 4-tommer skærm i alt 112 gram og er 7,6 mm tyk - og er væsentligt dyrere.
Bulen i bukserne får desuden en lille ekstra bule, for som med de fleste andre Lumia-telefoner, så stikker kameraet lidt ud. Ikke meget, men nok til, at telefonen ikke kan ligge fladt på ryggen.
Kanterne på coveret er desuden en smagssag. De skråner i en trapez-form indad mod bagsiden, hvilket får det til at føles som om, at du holder på kanten af skærmen - lægger du telefonen skærmen vendt nedad, så kan den være lidt svær at få greb om igen.
Plastik eller ej, så er byggekvaliteten godkendt. Der er ingen skumle knirkelyde fra telefonen når den vrides og alt virker generelt solidt skruet sammen.
Knapper og tilslutning vil næppe forvirre nogen
På forbindelsessiden er Nokias entry-level smartphone simpel.
Den har kun to fysiske knapper: En tænd/sluk knap og en volumenknap.
Desuden er der et 3,5 mm jackstik i toppen og et mikro-usb ladestik i bunden. Den dedikerede kameraknap, er altså desværre ikke kommet med på denne udgave, ligesom den heller ikke er med på modellen over, Lumia 730.
En udvidelsessmulighed, som telefonen ikke kan roses nok for er, at under coveret gemmer sig også en MicroSD-slot. Så selvom telefonens styresystem samt diverse medfølgende apps optager 3,5 gigabyte af de tilgængelige otte gigabyte intern hukommelse, så kan hukommelsen altså udvides med op til 128 gigabyte på et SD-kort.
Navigation på enheden foregår med digitale taster, som er en del af skærmen. Det betyder at knapperne optager en del af skærmen, hvilket virker som et spild af skærmplads.
Der er desuden blevet sparet på radioen, som ikke understøtter 4G netværk, ligesom der heller ikke er den nye AC Wi-Fi-forbindelse i telefonen. Så er overførsel af store mængder data et must, så kan det godt tage lidt tid med Lumia 630.
Skærm: Den er der
Det bedste at sige om skærmen er nok, at den er der. Den har farver og du kan trykke på den, for at navigere rundt.
Nokias IPS LCD skærm kan ikke just prale af livlige og i øjenfaldende farver. Tværtimod er de grumsede, og det er desværre tydeligt, at skærmen kun er i 854 x 480 og med en pixeltæthed på 221 ppi. Det er meget langt fra de moderne telefoner, hvor opløsningerne matcher fullHD-skærmene på et fjernsyn.
Læser du sorte bogstaver på hvid baggrund, så bliver bogstaverne ofte lidt uldne i kanten, på grund af den lave opløsning. Opløsningen, som også er kendt som FWVGA, er simpelthen ikke nok til, at læsning er behageligt for øjnene.
Betragtningsvinklerne er heller ikke noget at råbe højt om. For ser du på skærmen fra siden, så daler lysstyrken voldsomt. Det er ikke en telefon, som kan anbefales til filmaften for mere end én. Eller til filmaften generelt.
Skærmens lave opløsning bliver kun endnu mere udtalt, når der streames fra DRs arkiver, hvor de enkelte pixels kan ses. Der er et billede, men det er ikke en oplevelse der efterlader dig åndeløs efter mere.
Desuden oplevede vi under testen et lille slør, når jeg scrollede ned over startsiden, hvilket jeg ikke har set på den gamle topmodel Lumia 925. Det er ikke graverende, men alligevel værd at bemærke.
Til gengæld er det positivt, at Nokia fortsat bliver bedre og bedre til deres ClearBlack teknologi som betyder, at sollys ikke generer lige så meget, som jeg har oplevet det på andre telefoner.
På de fleste moderne telefoner er det efterhånden standard, at skærmen selv justerer lysstyrke alt efter om du står i under høj sol eller ligger i mørket under dynen. Det kan Lumia 630 ikke, og selvom funktionen til at skifte lysstyrke mellem lav, mellem og høj er pinnet i actioncenteret, Windows Phone 8.1 dropdown menuen, så er det stadig træls, at man selv skal skrue op og ned.
I realiteten ender den med hele tiden at stå på høj, hvilket nødvendigvis ender med at koste på batterilevetiden.
Kamera?
Ja. Der er et kamera, men kun på bagsiden. Så det her er bestemt ikke din go-to device når du skal tage selfier, groufier eller hvad du ellers lyster. Og vil du gerne holde Skype video-konference, så er det ikke muligt.
Og når der er fokus på på manglende funktioner, så er vi igen nødt til at nævne den dedikerede kameraknap; der var engang, at det var et must på Windows Phones, så det er ærgerligt, at der er blevet slækket på det krav.
Men det kamera der nu er, er et 5 MP uden flash. Og det er hæderligt, uden at være prangende. Den medfølgende software en opvejer en del: I Nokia Camera-appen har du mulighed for at indstille ISO, hvidbalance, lysstyrke og manuelt fokus og smart sekvens-funktionen, som reelt er en burst mode der sikrer, at der nok skal være et enkelt godt billede i mellem.
Desværre så lider softwaren af det samme problem, som alle tidligere Lumia telefoner også har: Det tager to kopper kaffe at få startet kameraet op.
Det er måske en overdrivelse, men fra du trykker på Nokia Camera til du har taget billedet går der i hvert fald 4,5 sekunder så skal du tage et hurtigt snapshot, kræver det nok lidt planlægning i forvejen.
Når kameraet først er tændt og i gang, så betyder de 5 megapixels heldigvis at behandlingen går stærkt, så et klart plus for hurtige billeder.
Motorrum, Microsoft og en fjollet lader
Det her er ikke nogen ulv i fåreklæder. Det er en billig telefon med billige specifikationer. Processoren er en quadcore 1,2 gigaherz, Snapdragon 400. En budget processor, som leverer hvad den skal, samtidigt med, at den er økonomisk med batteriet.
Lumia 630 er desuden kun udstyret med 512 megabyte ram, hvilket jeg ikke oplevede hindrede den i almindeligt brug med mange programmer åbne, men det har sine begrænsninger på spil-fronten. Titler som Halo: Spartan Assault, Mass Effect: Infiltrator og Mirror's Edge er alle udelukket på denne telefon, da de kræver en gigabyte i ram.
Det er synd, for det er solide spiltitler som disse, der måske kunne lokke flere casual gamers over på Windows platformen.
En platform som trods alt kan være stolt af en glimrende integration med Microsofts services: Skype, Office, Nokia Maps etc.
Et andet punkt, som bare virker fjollet at spare på, er ikke telefonen, men den medfølgende lader. De fleste nyere telefoners kabler kan tages ud af strømforsyningen og har derved en ekstra funktion som USB til Micro-USB datakabel. Her er kablet bare et strømkabel.
Konklusion
Nu har jeg læst min anmeldelse igennem nogle gang, og jeg får et lidt negativt indtryk af den lille farverige Nokia, som ikke stemmer overens med, hvad jeg virkelig synes om den. Jeg kan faktisk rigtig godt lide den.
Den har et simpelt interface qua Windows Phones flise-interface, den holder strøm, den er solid og jeg har ikke haft nogen mærkelige nedbrud eller uregelmæssigheder med den.
Men er det nok i dag hvor moderne telefoner er små computere med farverige højopløselige skærme? Ikke rigtigt. Derfor er karakteren blot 2 ud af 6.
Men til prisen, som er under 1.000 kroner er telefonen rigtig god.
Hvis du går til telefonen med åbne øjne overfor dens svagheder: Ringe skærm, hæderligt kamera og en hardware begrænsning på 512 megabyte ram, så er den en rimelig smartphone - og du kan roligt lægge en karakter oven i vores score.
Kan du se igennem fingre med det, eller har du ikke den store referenceramme til high-end telefoner, så er Lumia 630 et godt valg. Det er nok også derfor, at vi ser den som en perfekt begyndertelefon eller børnetelefon.
Læs også:
Hands on: Billige Windows Phone-mobiler fra Microsoft
Test af Nokia 930: Jeg overvejer seriøst en skilsmisse og en ny model