Jeg er en vantro i lydkvalitetens verden.
Ikke som i at jeg sagtens kan leve med et sæt høretelefoner fra Tiger til 40 kroner eller et sæt højtalere fra Faktas rodehylder, men jeg går på ingen måde op i den perfekte lyd.
Venner og bekendte bruger tusinder af kroner på hundedyre højttalere, som de mener giver den bedste lyd overhovedet.
Med lange gummiovertrukne kobberkabler trukket igennem stuen prædiker de om, hvor god lyden er, når den spilles gennem de helt rigtige kabler, gennem de rigtige højttalere og på en CD.
Pjat tænker jeg. Jeg har længe bare brugt et par Logitech-computerhøjtalere til musikken i mit hjem, da jeg altid ellers har brugt høretelefoner. Så da jeg fik mulighed for at teste et højttalersæt fra danske System Audio tænkte jeg, hvorfor ikke.
Det danske firma producerer normalt HiFi-højttalere, og direktør Ole Witthøft har på fagbladet Ingeniøren haft et længerevarende projekt, hvor han og læserne i fællesskab - en form for crowdsourcing - ville lave verdens bedste højttalere uanset prisen.
Det lykkedes. I hvert fald endte Ole Witthøft og de andre ingeniører fra Ingeniøren med arbejdstegninger og et sæt højttalere med den bedste lyd nogensinde - til 250.000 kroner.
Så når selvsamme firma kommer med et par Bluetooth-højttalere, så skal de prøves.
Bluetooth-sæt er normalt kun et marked for "mainstream"-musikelskere, da teknologien har et ry for at give en ringere lyd.
Der var en gang, hvor Bluetooth-headset var noget som bedst kendes fra den dårlige lyd i bilerne, men der er løbet meget vand under broen siden de dage.
Design
Designet fra System Audio's bluetooth-højttalere er, hvad jeg vil kalde klassisk dansk design.
De holder det helt skarpe design, som i en stereotypisk verden hvor kvinder hader højttalere, alligevel ville få adgang til en sådans lejlighed.
I den virkelige verden er de hamrende flotte. Stilrene og robuste, men stadig med så meget charme og sjæl, at de ikke forsvinder fuldstændig ind i tapetet i hjemmet.
Jeg får associationer tilbage til min fars gamle højttalere, da jeg tilbage i 1990'erne boede hjemme. Til B&O's massive fjernsyn og systemer. Til kvalitet.
Foran er der intet at se. Ingen knapper, ingen displays. Intet. Kun en enkelt diode, som viser status for forbindelsen. Orange hvis den er i standby og blå, hvis den er tændt. En enkelt tre toners melodi fortæller, om du har skabt forbindelse med bluetooth.
Fra højtalerne går der potentielt kun to ledninger. Det enkelte sorte strømkabel, som man jo nok ikke helt kan undgå, med mindre man køber en af de noget mindre batteridrevne "beach-højttalere" som for eksempel Jabras, og signalkablet imellem de to højttalere.
Hvor nemt er det at sætte op?
Som allerede nævnt er jeg ingen lydnazi.
Når lyden først har nået et hvis niveau, så går jeg mere op i funktion over yderligere kvalitet.
Jeg har for eksempel ikke behov for at eje en pladeafspiller eller endda en CD-afspiller, når jeg fint kan afspille fra min telefon eller computer.
Derfor har jeg heller ikke den store forstand på at opsætte højttalere og andet lydudstyr.
Med det in mente er jeg glad for, at det var så nemt at sætte op, og at det lykkedes uden at jeg ødelagde noget som helst.
Ud over to kobberkabler, som lige skal sættes imellem de to højttalere, så krævede opsætningen ikke yderligere krumspring.
Min teknologiskræmte mor ville nok ikke kunne gøre det, men har man blot én gang set bagsiden af en højttaler, så ved man, hvordan det hele skal sættes sammen.
Sammen med højttalerne følger en lille fjernbetjening.
Den har slet ikke samme lækkerhed over sig, som højttalerne har og virker lidt malplaceret i selskabet, men den virker som den skal.
Et tryk på tændknappen, og så er højttalerne klar til at parres med dine digitale enheder.
Højttalerne er, ikke helt "aktive" modeller ment på den måde, at det kun er den ene af højttalerne, som har alt det tekniske indmad, såsom dobbelte forstærkere, bluetooth-tilkoblingen og alle de analoge og digitale lydindgange.
Dertil kommer så kablet fra den ene højttaler og over til den anden, og det betyder, at kablet skal spænde igennem din lejlighed, hvilket gør det svære at placere dem forskellige steder i forhold til for eksempel Sonos, som hver har deres egen indgang.
Bluetooth
Bluetooth fås i mange forskellige typer, alt efter hvilken version det drejer sig om. Højttalerne her kommer i en Bluetooth version 4.0, som har lossless AptX. Det betyder, at den burde kunne spille musikken via bluetooth i CD-kvalitet - hvis den lydfil der sendes er i høj nok kvalitet selvfølgelig.
Parringen skete - næsten - hver gang uden problemer. Fra min Androidtelefon gik jeg i bluetooth-instillinger og søgte efter højttalerne. "Saxo Active" kom frem. Parrede og vupti, så spillede min musik fra højttalerne.
Kun en enkelt gang kunne jeg ikke parre min telefon med højttalerne. Jeg fandt aldrig ud af hvorfor, men en time senere virkede det uden problemer. Min kærestes iPhone virkede hver eneste gang, den skulle parre, og det er faktisk en af de fedeste egenskaber ved højttalersættet: At man lynhurtigt kan skifte mellem enheder. Jeg har tidligere prøvet blandt andet Jabra-højttalere, som spiller udmærket, men som har svært ved at hoppe fra den ene enhed til den anden.
Lydkvalitet
Lydkvaliteten på de to højttalere er overraskende god. Det er et par små højttalere, og der findes også bedre højttalere på markedet, men det er imponerende, hvad det danske firma kan presse ud igennem det sorte filter.
Tonerne var tydelige og alle, som har været hjemme ved mig i testdagene, var imponerede over lyden.
Jeg har som sagt ikke teknisk forstand på musik, men jeg kan sagtens høre, når noget lyder godt. Op til testens ende havde jeg et par venner på besøg, som hver bruger alt, alt for mange penge på højttaler-systemer.
De beskrev det som en stærk mellemtone, som virkelig gjorde det godt overfor næsten alle genre, som vi spillede. Specielt rock lød rigtig godt, og højttalernes svaghed lå - som mange andre små højttalere også - i basgengivelsen, der selvom den var tydelig og lækker, ikke helt kan følge med på alle sange - specielt sange med megen bas.
Det kan løses ved, at højttalerne har deres egen udgang til en subwoofer.
Det er faktisk utrolig mange tilslutningsmuligheder, hvilket gør, at højttalerne ikke bare kan bruges som højttalere til musik, men også uden de store problemer kan sættes til de fleste fjernsyn, og på den måde give en væsentlig bedre lyd, blot for at nævne en mulighed.
Der er også mulighed for at tilslutte enheder såsom Apple TV.
Konklusion
Højttalerne har haft samme effekt på mig, som min 1080p skærm har fået mig til at hade 720p-bærbare som pesten. Før lyttede jeg til musik via mit Logitech-højtalersæt på min stationære computer, som Maks har koster mig 600 kroner. Det gør jeg ikke mere.
Lyden virker nu grumset, og selvom jeg er sikker på, at de stadig vil være gode til at give mig den helt rigtige lyd til mine mange timers spil, så vil der ikke komme mere musik derfra.
Så snart at jeg har afleveret disse højttalere tilbage til System Audio, skal jeg ud og have mig et par bedre højttalere.
Og System Audios Saxo 1 Active ville være et godt bud. Det er deres budgethøjttalere, som man kan købe for 4.000 kroner, men for en som mig, som netop ikke går vildt op i musikkens kvalitet er det et godt bud.
Der findes uden tvivl bedre lyd i andre "mini"-højttalere derude, men man får virkelig meget for pengene - specielt fordi der er mulighed for at tilslutte dem alverdens andre enheder, som for eksempel dit fjernsyn. Ergo får du ikke kun bluetooth-højttalere, men også forbedret dit fjernsyn.
Læs også: Test af 6 mini-tablets: Sådan vælger du den rigtige