I sidste uge annoncerede Apple, at iOS 8 kommer med automatisk kryptering.
Herefter fulgte Google op på det budskab med sin egen hensigtserklæring om, at det kommende Android L-system med lancering i næste måned også kommer med krypteringsværktøjer.
Det betyder, at Android-brugerne ikke længere behøver spekulere i at slå kryptering til på deres smartphones, hvilket ellers har været muligt siden 2011. Med Android L er krypteringen slået til automatisk.
Krypteringen fra både Apple og Google har også den konsekvens, at de to smartphone-konger ikke længere kan udlevere brugerdata til politistyrker, selvom lovens lange arme skulle vifte med en dommerkendelse.
Krypterings-udmeldingerne har vakt en del uro hos politistyrker i USA, som dermed får det meget svært ved at tilgå data på telefonen, hvis de da ikke får udleveret brugerens password.
Og det kan de ikke bare uden videre, har blandt andet den danske hackersag mod CSC vist.
Ifølge The Wall Street Journal overvejer flere amerikanske politimyndigheder nu deres næste skridt mod Apple, Google og hele krypteringsbølgen, som for alvor er begyndt at rulle, efter whistlebloweren Edvard Snowden har vist, hvor omfattende efterretningstjenesten NSA snager i folks data.
Kryptering er vidunderligt, men...
I det amerikanske Justitsministerium siger en kilde til avisen, at de sikkerhedsopgraderede systemer vil gøre det svært, hvis ikke umuligt, at løse visse sager.
En anden kilde fra ministeriet siger direkte, at it-giganterne har lovet kunderne et hus, der ikke kan gennemsøges og et bagagerum, der ikke kan åbnes.
Den tidligere FBI-efterforsker Ronald Hosko omtaler krypteringen som 'vidunderlig, lige indtil dit barn bliver kidnappet og misbrugt', fordi teknologien gør det umuligt at få oplysninger om forbryderne.
"Gad vide, hvem der forsvinder på grund af dette (krypteringen, red.), og vi så derefter ikke kan løse sagen?" spørger Ronald Hosko retorisk.
Som svar på klagesangene fra juridiske og politimyndighederne tager en kilde fra den amerikanske teknologi-industri til genmæle og siger, at krypteringsteknologien er lagt ind i telefonerne på grund af kundepres og konkurrence om lignende tiltag fra udenlandske selskaber.
Det forlyder samtidig, at hvis ikke de amerikanske myndigheder vil gøre noget for at sikre borgernes privatliv, så vil der i den kommende tid komme yderligere sikringstiltag fra teknologibranchen.
Læs også:
Cory Doctorow: "Hvis regeringen kan overvåge dig - så kan it-kriminelle også"