Artikel top billede

Enorm cloud-migrering i gang: Derfor rykker NASA vigtige applikationer i massevis til skyen

Det amerikanske rumfarts-agentur NASA har på 22 uger migreret 65 software-applikationer til cloud'en - inklusive dets flagsskibs-applikation. Forude venter flere massive migreringer til cloud'en. Se her, hvordan det er foregået.

Det amerikanske rumfarts-agentur NASA har i de seneste 22 uger migreret 65 af sine software-applikationer til cloud'en. Og mange flere er på vej.

Blandt de 65 applikationer er et par af NASA's store flagskibe, nemlig udvikler- og ingeniør-netværket samt NASA's videnskabs-website Science.nasa.gov.

Den hastige migrering er led i en større operation, der har ført til, at rumfarts-organisationen siden marts 2013 har flyttet i alt 110 applikationer og websites til cloud'en - især til Amazon Web Services, hvor NASA er blandt de allerstørste kunder.

NASA står i alt bag 1.500 websites og 2.000 forskellige applikationer, og det er planen, at yderligere knap 30 applikationer skal være flyttet til cloud'en inden årets udgang.

Organisationens webservice-chef, Roopangi Kadakia, siger til Computerworlds amerikanske nyhedstjeneste, at hele motoren under migreringen er et ønske om at få en bedre 'return on investment' på organisationens it-drift.

Og her viste det sig hurtigt, at hun kunne spare 40 procent på omkostningerne ved drift og vedligehold ved at rykke over på en cloud-løsning, fortæller hun.

Flere af de støre NASA-applikationer ligger i dag på Amazons public cloud, hvor diskpladsen deles med andre kunder, men en række applikationer til workflow og lignende med sensitive data er placeret i en virtuel private cloud.

Du kan læse mere om forskellen på de forskellige cloud-typer her: Cloud computing: Sådan fungerer det

Hertil kommer, at NASA har placeret 10 af de mest følsomme applikationer - herunder udvikler-netværket, der indeholder flere millioner tekniske dokumenter - i Amazons GovCloud, der er isoleret og lever op til særligt skrappe, regulative og sikkerhedsmæssige krav.

Webservice-chef Roopangi Kadakia siger til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, at NASA ikke har nogen planer om at samle alle sine applikationer i en stor, samlet NASA-cloud.

Prismæssigt ville det ikke kunne svare sig. Og sikkerhedsmæssigt ville det heller ikke give nogen mening, mener hun.

"For vi er da ikke bedre beskyttet ved en intern hosting-løsning end ved en ekstern. Det gør ikke serveren mere sikker, at den står i vores eget datacenter, for det handler ikke om, hvor den er, men hvordan den er beskyttet," siger hun.

Gamle legacy-systemer

Blandt de store udfordringer ved migreringen til cloud-løsningerne har især været NASA's gamle legacy-systemer.

Mange af de pågældende applikationer har nemlig hidtil kørt på gamle og uddaterede systemer, og det har været et krav, at migreringen har skullet ske, uden at den daglige drift har skullet kunne mærke noget.

Blandt de gamle systemer har været NASA's 10 år gamle CMS-system, der har kørt uden formel support i de seneste par år.

Roopangi Kadakia vil ikke fortælle, hvilket system det drejer sig om, men hun fortæller til Computerworlds nyhedstjeneste, at det gamle system gjorde opdatering af rumfarts-organisatioenns website til en besværlig affære, der nemt kunne tage op til 20 minutter.

Med cloud-løsningen tager det under to minutter.

Roopangi Kadakia fortæller, at NASA-folkene efter migreringen til cloud'en nøje har gennemgået applikationernes performance og holdt det op mod den tekniske infrastruktur for at se, om ydelsen har været optimeret.

NASA-folkene fandt her hurtigt ud af, at mange af applikationerne var det, som hun kalder 'over-architected.'

Nogle af de cloud-baserede applikationer anvendte således kun omkring en procent af den fulde CPU-kapacitet på den server, hvor de var placeret - selv når der var tale om peak-level.

Læs også:

Microsoft: Cloud vil ændre den måde alle arbejder på - også i Microsoft

Pengene vælter ned i lommerne på cloud-leverandørerne

Vil du bygge din egen robot eller raket? Her har du NASA's kode - helt gratis




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere