Tredje gang er lykkens gang. I hvert fald når det kommer til Microsofts bud på fremtidens computer: Surface Pro.
For med tredje generation til salg fra i dag har Microsoft siden den danske lancering af første generation Surface Pro i juni 2013 taget et kvantespring på næsten alle områder.
Og tilbage står den bedste hybridmaskine på markedet pt.: Surface Pro 3.
Det kan lyde som overdreven Microsoft-ros, men overvej lige et øjeblik, om ikke den er fortjent?
Men måske skal vi starte et andet sted. Med hybridmaskinen.
Microsoft hævder selv, at det er fremtidens bærbare computer. Det skal de jo sige, når det er der, de har satset en del af it-gigantens betragtelige formue.
Firmaet kan sagtens have ret, men derfor behøver det ikke at være din fremtidige computer.
Hybridmaskiner er ikke for alle
For hybridmaskinerne med Windows 8 er stadig noget, der kræver overvejelse, før du køber.
Først og fremmest fordi de gode af dem ofte er dyre og ikke leveres med særligt store skærme. Samtidig er stort set uegnede til de fleste moderne spil.
Til gengæld er de ofte lette, udstyret med den nyeste strømbesparende teknologi, kommer med touchskærme og har en indbygget mulighed for at anvende dem som en egentlig tablet ved siden af de traditionelle Windows-programmer.
Bemærk ordet mulighed. For enhver, som har prøvet at bruge en tablet på 1,5-2 kilo, kommer hurtigt på fornavn med den lokale kiropraktor.
Der har, kort fortalt, været temmelig langt mellem snapsene i Windows 8 hybrid-bærbar-land. Også selvom der har været imponerende stor kreativitet hos producenterne, når det kom til maskiner, som kunne bøjes, foldes, vendes eller roteres. Se bare vores overblik over de første Windows 8-maskiner her.
Mange har, med åbne øjne, stadig købt hybridmaskinerne og er glade for dem - men har du ikke behov for at bruge den delvist som en tablet, er du nok bedre stillet ved at købe en (ofte billigere) ordinær bærbar.
Og så alligevel, for Surface Pro 3 er imponerende. Også i forhold til de fleste bærbare.
Sådan er Surface Pro 3
I en 12 tommers maskine med en tykkelse på under 1 centimeter er det lykkede de dygtige ingeniører at klemme både en moderne kraftig og strømbesparende Intel i-serie processor ned i kabinettet sammen med 4-8 gigabyte ram og fra 64 til 512 gigabyte SSD-lagerplads.
Ud over lagerpladsen kan du også udvide med et microSD-kort og tilslutte enheder via den enlige USB 3.0-port.
Samtidig er det hele dækket af en 12 tommer skærm med en opløsning på 2.160 x 1.440 pixels, og touch-delen af skærmen er både hurtig og følsom.
Microsoft opgiver selv en batterilevetid på op til 9 timer, men i vores test er 7 til 8 timer mere realistisk - og presser du maskinen hårdt, kan du, som altid, skære et par timer af det estimat.
Billigste model med meget lidt lagerplads
Vores test-model er i5-udgaven med 8 gigabyte ram og 256 SSD-drev, som koster 10.049 kroner inklusive moms.
En billigere model med Intels i3 processor starter på 6.199 kroner, men må til gengæld nøjes med sølle 64 gigabyte lagerplads. Det virker umiddelbart som et ringe bytte, selv om der kan udvides med microSD-kort - og i mine øjne er i5-modellen med 128 gigabyte lagerplads til 7.799 kroner den bedste løsning til prisen, hvis det skal være en Surface Pro 3.
Microsoft har desuden produceret en særlig kraftig version med i7-processoren. Den har dog efter sigende været plaget af varmeproblemer, men uanset det virker den model ikke så oplagt.
Ikke mindst fordi prisen her på 11.999 kroner, men også fordi i5 processoren i vores maskine fuldt ud klarer de opgaver, som man kan forvente, at en Surface Pro 3 kan klare.
Ud over de noget høje priser kommer et tastatur til 1.029 kroner - men mere om det senere.
Kombinationen af Intels kraftige lavenergiprocessorer og resten af hardwaren gør i øvrigt, at Surface Pro 3 kører Windows 8.1 hurtigt og fuldstændigt flydende - også når jeg i min test kørte både Photoshop, Lightroom og Adobe Premiere CC på den slanke maskine.
Opstart, genstart og opvågning fra dvale sker også med en hastighed, som efterlader Windows-maskiner fra et par år siden helt i støvet.
Og samlet set er det specifikationer, som de fleste bærbare ville være glade for at have, bare serveret i et metalkabinet, som er stort set lige så slankt som en iPad.
Forskellen på en tablet og Surface Pro-familien er dog først og fremmest, at jeg kan arbejde på en Surface.
Det skyldes tre ting: Kickstanden, tastaturet og Windows 8.
1. Kickstand gør forskellen
Først og fremmest hængslet på backsiden, af Microsoft kaldet en kickstand, som nemt svinger ud og lader Surface Pro 3 stå op uden brug af irriterende covers eller anden støtte.
Den første version af Surface havde én position og var svær at have på skødet.
Anden generation havde to positioner, så maskinen kunne ligge mere ned.
Og den nye tredje generation har helt droppet de faste positioner til fordel for et trinløst system, som lader dig lægge Surface Pro 3 næsten helt ned på den overflade, den hviler på (se kort video til venstre for at se funktionen).
Det lyder måske ikke af meget, men det er måske Microsofts allerstørste biddrag til hybridmaskinerne - og det virker bare. Både når Surface Pro 3 lægges næsten helt ved morgenbordet, når avisen skal læses, eller når standen tilpasses til stolens højde, når du senere på dagen er til møde.
2. Tastaturet
Interessant nok er tastaturet både Surface Pros styrke og svaghed. Styrke fordi ingen anden hybridmaskine i mine øjne kommer så tæt på at opfylde det ideal, at du både skal kunne læne dig frem og bruge maskinen til de opgaver, du normalt ville bruge din bærbare til, og samtidig kunne læne dig tilbage og anvende den som en tablet.
Tablet-delen er ikke så svær, dem er der hundredvis af på markedet. Men efter at have prøvet at parre både iPads og andre tablets med diverse tastaturer må jeg konkludere, at det aldrig rigtigt bliver godt.
Det gør det - næsten - med Surface Pro 3. Først og fremmest fordi tastaturet nemt klikker på i magnetlåsen i bunden. Og når det først sidder her, sidder det fast.
Samtidig er tastaturet let at bruge, har en rimelig vandring og en ny og større trackpad med mulighed for at klikke på den. Tastaturjockeys vil stadig finde, at deres elskede IBM PS/2 keyboard giver en bedre skriveoplevelse. Men Surface Pro 3 tastaturet med dets baggundsbelyste taster er stadig mere end godkendt.
Det skal det også være. For svagheden er, at uden tastaturet er Surface Pro 3 (og de andre Surface Pro 2) blot en alt for dyr Windows-tablet, som du ikke kan arbejde på. Så kunne du (næsten) lige så godt købe en Dell Venue 11 Pro til den halve pris.
Derfor kan det også undre, at Microsoft har valgt ikke at levere tastaturet med i pakken. I stedet skal det købes ved siden af til 1.029 kroner. En øvelse, som blot får potentielle købere til Surface Pro 3 til at stoppe op en ekstra gang og overveje, om de nu ikke kunne få mere for pengene hos andre leverandører.
I samme omgang kan man også undre sig over, at Microsoft ikke bundler Office-pakken sammen med Surface, når en Office Home 2013 følger med en Dell Venue Pro 8 til 2.200 kroner.
3. Det er en Windows-computer
Mange var forståeligt frustrerede, da Windows 8 udkom og fundamentalt ændrede det Windows, som mange havde arbejdet med siden Windows 95.
Heldigvis lyttede Microsoft - efter et stykke tid - og løsningen blev Windows 8.1. Måske for lidt og for sent til at vende stemningen mod Windows 8, men det er egentligt lidt ufortjent. For Surface Pro 3 ville ikke være den gode maskine, den er, hvis ikke det var for Windows 8.
Første og fremmest fungerer touch-delen upåklageligt, og når først kommandoerne sidder i fingrene, suser du let rundt i Windows 8 på Surfacen.
Men vigtigst af alt sander Windows 8 ikke til. Hverken når man kører løs uden at genstarte i to-tre uger. Og heller ikke efter længere tids brug (tænk bare på Windows Vista). Det har taget Microsoft et stykke tid at nå hertil, men med Windows 8 er de klassiske Windows-problemer med dvale løst.
Nem og dyr dockingstation
Selv om mange studerende og folk på farten vil kunne begejstres over Surface Pro 3, gør prisen, at det primært er folk, som har andre til at betale, som for alvor vil investere i maskinen.
Det ved Microsoft tydeligvis, og det ses ikke mindst af, at dockingstationen er klar fra dag et.
Den lægger godt nok 1.579 kroner oven i prisen, men er til gengæld et stort plus, når Surfacen lander på arbejdsskrivebordet i ny og næ.
Først og fremmest kommer docken med en ekstra lader så du ikke skal fedte med den medfølgende lader. Men vigtigst af alt: Den er let at bruge.
Alt du skal gøre er at sætte Surfacen, gerne inklusive tastatur, i docken og trykke den sammen, så er Surfacen landet og kan udnytte de ekstra forbindelser i form af USB / USB 3.0-porte, gigabit ethernet samt en mini-displayport til eksterne skærme.
Konklusion: Topmodel til topkarakter med toppris
Surface Pro 3 er en topmodel. Med de bedste specifikationer som man i dag kan få i et så lille kabinet. Men det er også en computer, som du køber til en toppris.
Det behøver ikke nødvendigvis at skræmme køberne væk i en tid, hvor Apple stadig storsælger iPhone 5S-telefoner, hvor topmodellen koster 6.999 kroner.
Men der er ingen tvivl om, at en pris på over 8.000 kroner for en Windows-bærbar vil få mange til at tænke sig om en ekstra gang, specielt efter nogle år, hvor priserne på bærbare computere bare er faldet og faldet.
Og så alligevel, for Surface Pro 3 kan ikke sammenlignes med standardmodellerne i plastik på hylderne hos Fona eller Elgiganten.
Med Surface Pro 3 får du et helt specifikt stykke hardware designet til den fremtid, som Microsoft ser: En fremtid hvor ekstremt tynde, kraftige Windows 8 (og 9) computere nemt skifter mellem tablet- og tastaturopgaver.
Det har virket lidt som en drøm, men med Surface Pro 3 er jeg begyndt at tro mere på den. Her er en maskine, som kan afløse din bærbare computer, og trækker du tastaturet af, fungerer den også upåklageligt som tablet.
En dyr tablet, men pointen er netop ikke, at Surface Pro konkurrerer med en iPad, men at den i sig selv fungerer som en all-round maskine, når du har brug for den. Den er andet og mere end de mange tablets på markedet, som netop ikke duer til at arbejde på i længere tid.
Det er derfor ikke en maskine, som alle bør overveje. Bor din bærbare hjemme på bordet det meste af tiden, er du bedre tjent med en tablet og en billigere ordinær bærbar med større skærm og tastatur.
Men har du derimod altid den bærbare med dig på farten fra sted til sted, er Surface Pro 3 den såkaldte road warriors ven. Og den rolle udfylder den rigtig, rigtig godt. Derfor lander vi på topkarakter.
Læs også langtidstesten: Mine 290 dage med Microsofts Surface Pro 2