Artikel top billede

Otte tegn på at Apple er Tim Cooks firma nu - og ikke Steve Jobs'

Tim Cook er støt ved at lægge arven efter Steve Jobs bag sig. Her har du otte Tim Cook-beslutninger, som Steve Jobs nok ikke ligefrem ville have jublet over.

At efterfølge Apples navnkundige stifter og topchef, Steve Jobs, var noget af en opgave, men Tim Cook tog handsken op i tiden op til Steve Jobs' død for små tre år siden: Nekrolog: Farvel til den modige æstetiker.

Den meget magtfulde og styrende Steve Jobs var kendt for at have meget stærke meninger om mange ting, hvilket på mange måder var grundlaget for Apples succes og meget sikre branding.

I dag er det den mere anonyme Tim Cook, der står ved roret, og selv om han er mere tilbageholdende i sin fremtræden end Steve Jobs, ligger han ikke under for Steve Jobs' holdninger og meninger.

Faktisk forlangte den dengang dødssyge Steve Jobs af Tim Cook, at han aldrig nogensinde måtte spørge sig selv: "Hvad ville Steve have gjort?," når der skulle tages beslutninger.

Det råd har Tim Cook fulgt.

Det viser de følgende eksempler, hvor Tim Cook har drejet Apple i sin helt egen retning.

Vil have fat i erhvervslivet

Apple har i de senere år haft fokus på at vinde erhvervslivets brugere - blandt andet ved at udvikle nye produkter til erhvervslivets brugere: Fra problembarn til dengse: Sådan bliver iPhone en firmatelefon.

Steve Jobs ville ikke have noget med erhvervslivet at gøre og sagde endda, at han 'hadede' enterprise, fordi virksomheds-kunderne efter hans mening har det med at ville blande sig i udviklingen af softwaren, som de vil have tilrettet og justeret til lige deres specifikke behov, ligesom de forlanger at kende roadmaps flere år frem i tiden for bedre at kunne tilrettelægge deres indkøb.

Mens Steve Jobs selv ville bestemme.

Anderledes forholder det sig med den tidligere IBM-mand Tim Cook, der har taget bestik af hele 'bring your own device'-tendensen, som allerede har skubbet Apple-produkterne ind i virksomhederne i meget stort omfang. 

Og hvorfor så ikke udnytte det?

Skrotte Objective-C

Objective-C var Steve Jobs yndlings-udviklings-sprog. Det blev udviklet, da han arbejdede for Next, efter at han i 1985 forlod  Apple efter et skænderi med bestyrelsesmanden John Sculley. Og han tog det med tilbage til Apple, da han blev ansat igen, da Apple købte Next i 1997.

Derefter blev Objective-C standard-sproget hos Apple.

Objective-C er imidlertid et gammelt udviklingssprog, der blev skabt, før C++ for alvor tog fart, og det har ry for at være svært at mestre.

Så Tim Cook har i stedet indført udviklingssproget Swift, der er lettere, hurtigere og mere sikkert.

Du kan læse mere om Swift her: Apples nye super-teknologi til apps: Derfor deler Swift vandene

Splitte aktier og udbetale udbytte

Steve Jobs var hysterisk med at opbygge formue i Apple. Det skyldtes, at Apple i 1998 var ganske tæt på at gå konkurs og kun blev reddet, fordi Microsofts Bill Gates trådte til med en større sum.

Det var ydmygende for Steve Jobs, der dengang svor, at det aldrig skulle ske igen, og at Apple altid skulle have penge nok på bankbogen til at kunne klare sig.

Det betød, at han holdt pengene tilbage i stort omfang og var meget tilbageholdende med at udbetale de opsparede midler til selskabets aktionærer.

Sådan tænker Tim Cook ikke. Som mange andre selskaber udbetaler han gerne dividende til aktionærerne, der jo ofte bruger pengene til at købe nye Apple-aktier.

Læs mere her: Apple forgylder sine ejere: Udbetaler milliarder af kroner.

Bedre arbejdsmiljø

Det er velkendt, at Steve Jobs var en hård og på mange måder ubehagelig og utilregnelig chef, der var frygtet i organisationen. 

Der har været perioder, hvor mange ansatte i Apple har frygtet at køre i elevator med Steve Jobs, fordi de var bange for, at de ville nå at blive fyret i deres få minutter i elevator-enrum med topchefen. 

Det har ændret sig fuldstændigt med Tim Cook, der har fået indført en langt mere moderne ledelsesstil.

Kæmpe-opkøb

Under Steve Jobs købte Apple andre firmaer en gang imellem, men der var altid tale om mindre selskaber. De to største opkøb under Steve Jobs var således hans gamle selskab Next i 1997 samt PA Semi i 2008.

Tim Cook er langt mere indstillet på at gennemføre opkøb af selskaber så store, at fusionerne kan mærkes helt ud i Apples organisation.

Det gælder eksempelvis opkøbet af Beats i foråret for 17 milliarder kroner. 

Det kan du læse mere om her: Apple klar med sit største opkøb nogensinde. 

Fokus væk fra CEO'en

Steve Jobs elskede rampelyset og var dygtig til at udnytte opmærksomheden omkring sin person til at fremme branding-værdi og salg af Apples produkter.

Hvem husker ikke hans obligatoriske 'Oh, and just one more thing...', lige før han trak et banebrydende nyt produkt op af hatten til Apples store præsentationer.

Læs også: Den dag, hvor Jobs var sin egen 'one more thing.'

Steve Jobs forstod om nogen, at topchefens person tegner hele firmaet. Det var især sandt i lige netop hans tilfælde, for Steve Jobs bestemte. Punktum.

Tim Cook er langt mere tilbageholdende med sin person og har omgivet sig med en hel cirkel af rådgivere og direktører, der sammen med ham træffer beslutningerne. Og han er villig til at dele rampelyset med de andre.

Mere klassisk business-opbygning

Under Steve Jobs var Apple domineret af udviklere og ingeniører - altså skabende personer, der fokuserede på at udvikle produkterne.

Sådan er det ikke længere. Under Tim Cook har selskabet nemlig ansat rigtigt mange forretnings- og økonomi-orienterede folk, der arbejder med at få styr på fusioner, forsyningslinier, logistik, projektledelse og lignende.

Samtidig er meldingen, at fokus i selskabet er skiftet, så det ikke længere er produktudviklingen, der er gud i selskabet.

Og så indrømmer han fejl

Steve Jobs ville hellere æde sin arm på langs end indrømme en fejl. Tim Cook indrømmer gerne sine fejl, og han forlanger, at alle medarbejderne gør det samme - men uden at bebrejde dem, at de har taget fejl.

Her var Steve Jobs mere brutal. Eksempelvis fyrede han chefen for MobileMe-projektet foran hele udvikler-holdet, fordi han var utilfreds med softwaren. 

Tim Cook fyrede dog Scott Forstal, der stod i spidsen for iOS, fordi Forstall nægtede at beklage bøvl og rod med Apples korttjeneste - men altså ikke fordi han begik fejlen.

Det kan du læse mere om her: Manden bag den store kort-fadæse forlader Apple.

Læs også: 

Apples fejltring: Uden Jobs gik selskabet ned.

Avis afslører Apple-hemmelighed: Sådan lever Steve Jobs' DNA videre.

Skrevet i samarbejde med Computerworld News Service.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere