Artikel top billede

Manden bag Linux, Linus Torvalds, tror fortsat på, at det åbne styresystem kan blive en magtfaktor på folks pc'er.

Linux-stifter giver ikke op: Vi vil stadig kapre din desktop

Linux har store problemer med at vinde indpas på almindelige pc'er. Alligevel har Linux-stifter Linus Torvalds ikke opgivet kampen om at få Linux ind på alverdens computere.

Det åbne styresystem Linux har sejret i serverrum over hele kloden og blandt andet også i Googles succesrige Android-styresystem til smartphones, som er baseret på Linux-kernen.

485 af verdens 500 kraftigste supercomputere - blandt andet den allervildeste - kører også på Linux. 

På konferencen LinuxCon, der løber af stablen i den nordamerikanske by Chicago i denne uge, blev Linux-stifer Linus Torvalds i en paneldebat spurgt direkte, hvor open source-systemet er på vej hen nu.

"Jeg vil stadig gerne ud på desktoppen," svarede Linus Torvalds til konferencedeltagernes store begejstring.

Det skriver eWeek, som kan berette, at Linus Torvalds fulgte op med at kommentere på, at Linux-kernen ikke er problemet i den manglende udbredelse på hr. og fru computerbrugers pc'er.

"Det drejer sig i stedet om et større infrastruktur-problem. Jeg tror, vi nok skal komme dertil en dag," forklarede Linus Torvalds.

Sejlet helt agterud

At Linux har en udfordring på desktoppen, er næppe den store nyhed.

På verdensplan har open source-systemet ifølge statistiksitet Stat Counter en markedsandel på 1,34 procent.

Det er med andre ord en forsvindende lille andel, selv om Linux-systemerne kan notere en svag vækst på 0,11 procentpoint i forhold til sidste år.

På alverdens desktops er det stadig Apple og især Microsoft, der dominerer med markedsandele på henholdsvis små ni procent og knap 90 procent.

Derfor er det opad bakke

Kan den udvikling overhovedet vendes, så Linux-distributioner som Ubuntu, Fedora og OpenSUSE kan trænge ind på pc'erne i langt større omfang, end vi har set hidtil?

"Det korte svar er nej," lyder det fra senioranalytiker Anders Elbak fra it-analysehuset IDC.

Han forklarer, at Linux trods øget brugervenlighed og ikke mindst teknisk performance får endog meget svært ved at hamle op med især Microsofts Windows-styresystemsfamilie, som kommer præinstalleret på pc'er nede i computerbutikken.

"Vi kan se Linux på Chromebooks og via Android. Selv om flere pc-producenter har forsøgt at sælge præinstallerede Linux-maskiner, har folk åbenbart afinstalleret det igen," siger Anders Elbak.

IDC-analytikeren peger på, at Linux i bedste fald opleves lige så godt som Windows, men det skal være endnu bedre, hvis flere uden for tekniske cirkler skal kaste sig over det.

"Folk har vænnet sig til Windows, og derfra kan det være svært at vinde markedsandele, hvis brugerne oplever, at de ikke kan genkende deres desktop og de programmer, som de normalt arbejder i. Også selv om man kunne argumentere for, at Linux har en bedre teknisk performance."

Giv din mening til kende: Hvad skal der til, for at Linux kan vinde frem på danskernes computere?

Læs også:
[b]Derfor er Linux død som en sild på din pc.

Galleri: Disse Linux-distributioner bør du holde øje med i 2014

Sådan er det gået med Linux fra 2007 til i dag[/b]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere