Artikel top billede

Airtame vandt Engadgets store "Best of CES 2014" ved CES-messen tidligere på året. Foto: Airtame.

Sådan skaffer du penge med crowdfunding: Fem gode råd fra dansk startup-succes

Airtame startede for et år siden med en drøm og en god idé, som firmaet forsøgte sig med på crowdfundingsitet Indiegogo. De håbede på 120.000 dollar, men endte med at få 1,2 millioner dollar. Disse fem gode råd var med til at sikre den store succes.

Når man står med den gode idé, kan det være svært at overbevise en investor om, at det er her, han skal smide sine hårdt tjente penge.

Et stærkt alternativ er crowdfunding. Som et sammenskudsgilde giver man store grupper af interesserede mulighed for at give en lille smule hver - alt fra en dollar til flere tusinde - hvorefter der måske bliver samlet penge nok ind. Hvis ideen er god nok, og du har været god nok til at sælge ideen.

Men det kræver sit at få succes med en crowdfunding. Det kræver meget mere end bare at smide fire billeder og et par plantegninger af din idé op. Selv om du har en god og gennemført idé, kan det alligevel gå galt.

Sådan gik det ikke for danske Airtame. Airtame fik en idé om at lave en HDMI-dongle i stil med Googles Chromecast, men uden de samme restriktioner, som internetgigantens ellers så smarte dongle har.

"Vigtigst af alt: Start med et projekt, som du virkelig selv synes er fedt (og helst også som andre synes er fedt). Et fedt projekt/produkt giver et markant bedre udgangspunkt. Det lyder trivielt, men bør alligevel nævnes," forklarer Jonas Gyalokay, CEO og medstifter hos Airtame.

Deres "campaign" startede i november 2013 på crowfundingsitet Indiegogo og sluttede igen i januar 2014. På det tidspunkt havde de samlet næsten 800 procent mere ind end det oprindelige mål: 1,268 millioner dollar, svarende til 6,7 millioner kroner, var der kommet i kassen.

"Det var jo en fuldstændig overvældende følelse at stå med, hvilket jo bare beviste, at vores idé var god. Det gav os lyst til virkelig at give den gas," siger Jonas Gyalokay.

Airtame er nu godt på vej til at sende deres produkt ud til de første kunder.

Her følger fem gode crowdfunding-råd, som hjalp Airtame - og måske også kan hjælpe dig. Men som nævnt: Før du forsøger dig med crowdfunding, skal du selvfølgelig have en god idé, som reelt har en chance på et crowdfundingsite.

Fem gode råd

1. Start stort (!): Som man gør det inden store filmpremierer og koncerter: Sørg for at folk sidder klar ved tasterne, når kampagnen åbner. Forventningen skal bygges op forinden. Det kan gøres gennem teaser-videoer eller andre kommunikationsformer.

Benyt de sociale medier, der taler til segmentet, for at nå ud til dem med dit budskab og start med at bygge dit community tidligt. De kan hjælpe dig ud med at få skabt omtale om dit produkt og din kampagne, når du launcher og skabe endnu flere ringe i vandet allerede fra starten af.

2. Valider dit projekt gennem indhold, du deler på de sociale medier (og andre kanaler, såsom crowdfundingsplatformen): Sørg for at folk er opdateret på din medvind (pressedækning, produktudvikling, PR event, awards, etc.).

Se det mere som en validering af din virksomhed (for at få eventuelle ‘tvivlere' over på din side i.e. bidrage til projektet) end som pral. Airtame brugte blandt andet Engadget's "Best of CES 2014"-prisen til at overbevise deres 'tvivlere' ved hjælp af en større bunke opdateringer til både eget site og Indiegogo's. 

3. Brug dit etablerede community til at markedsføre yderligere: Sørg for at dine backere og følgere rundt omkring på dine kanaler fortsat hjælper dig videre ud med dit budskab om dit produkt.

Dette skal helst gøres med fokus på, hvad dit community får ud af det. Airtame kørte for eksempel nogle kampagner, hvor folk kunne hjælpe med at dele budskabet om Airtames eksistens og så være med til at vinde en gratis dongle. Dit community er guld værd, og bruges det rigtigt, kan der skabes en masse videre omtale og "hype".

4. Tag fordel af dit community's samlede viden: Der er en masse gode ideer gemt mellem alle dine backers og følgere. Sørg for at få denne latente viden gravet frem.

"Lav spørgeundersøgelser og afstemninger og få kritisk feedback til at gøre dit projekt og din case endnu bedre. Vi brugte for eksempel vores community til at hjælpe os med at prioritere ‘stretch goals'," siger Jonas Gyalokay.

'Stretch goals' er yderligere målsætninger, som backerne ved en kampagne kan opnå, hvis altså kampagneindehaverne - i dette tilfælde Airtame - opnår nok kapital igennem kampagnen. 

Det betød, at de yderligere mål, som kunne opnås, jo flere penge Airtame fik ind, var noget, som Airtames' støtter rent faktisk kunne bruge - hvilket også betød, at budskabet om de yderligere mål havde en større chance for at gå viralt på nettet. 

5. Slut stort (!) : Tag alt hvad du har lært og saml det i én sidste snebold og rul den så afsted. Der bliver (normalt) samlet flest penge i starten og i slutningen af en crowdfundingkampagne.

Du skulle på nuværende tidspunkt gerne have valideret dig selv gennem indhold, være nået ud til endnu flere og have gjort casen endnu bedre - sammen med dit communitys kollektive viden og ideer. 

Den absolut største fejl, som Airtame indrømmer, at de begik igennem den ellers succesfulde kampagne var, at de fuldstændig undervurderede, hvor meget tid det tager at køre en crowdfundingkampagne.

"Det er et fuldtidsarbejde at køre en crowdfundingkampagne - succesfuld eller ej - for alle. Det går ud over produktudviklingen, og det skal man være opmærksom på forinden," forklarer Jonas Gyalokay.

Læs også: 

Du har kun ti sekunder: Sådan bliver du en kæmpe fiasko på Kickstarter

Ubuntu vender telefon-fiasko til en ny succes

Hardcore fans får død tv-serie genoplivet som film




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere