En hel del virksomheder og organisationer stod med skægget i postkassen, da Microsoft afsluttede den officielle support af det aldrende Windows XP tidligere i år.
Er man i dag Windows 7-bruger, bør man allerede nu begynde at lægge planer for, hvordan og hvornår man migrerer til en nyere version - ellers risikerer man at havne i præcis den samme situation, som opstod med Windows XP.
Sådan lyder det fra verdens største it-analysefirma, Gartner, der påpeger, at selv om Microsoft allerede i 2007 annoncerede, hvornår XP-supporten ville ophøre, var der stadig mange virksomheder, der ikke nåede at at migrere til en nyere Windows-version og at opgradere diverse applikationer og systemer, før det var slut med Microsofts XP-support.
"Afslutningen af Windows 7-supporten vil ske i januar 2020, hvis vi regner med, at der ikke sker ændringer af den nuværende livscyklus for support."
"Selvom det føles langt væk, bør organisationer nu begynde planlægningen, så de kan hindre en gentagelse af det, der skete med Windows XP," lyder det fra Stephen Kleynhans, research vice president hos Gartner.
Hvornår er du klar til den store udrulning?
Analytikeren mener, at Microsofts ændringer af det oprindelige Windows 8, så eksempelvis mus og tastatur er blevet bedre integreret, gør det nemmere at opgradere til denne udgave af Windows.
"Organisationer, der allerede har udrullet nogle Windows 8-pc'er, eller har beluttet at Widnows 8.1 Update 1 er en attraktiv platform, bør ikke holde sig tilbage med at udrulle nye enheder med operativsystemet."
"Vi venter dog, at Windows 8.1 Update 2 vil være på markedet, når organisationer er klar en en bred udrulning. At skifte til en udrulning af Update 2 bør blive relativt ligetil for de fleste organisationer, og i det tilfælde bør Windows 8.1 Update 1 ses som et pilotprojekt for den ultimative udrulning," lyder det fra Gartner.
Tre måder at grive det an på
Analysefirmaet anbefaler, at man følger en af disse tre modeller, når man migrerer væk fra Windows 7:
1) At man udruller Windows 8 på nye pc'er hen ad vejen for på den måde at udfase Windows 7 over tid.
2) At man springer over Windows 8 for i stedet at udrulle en fremtidig version af Windows (måske Windows Threshold eller endda en release efter den).
"Vi tror, at de fleste organisationer vil gøre dette. Med denne strategi vil mange ikke eliminere Windows 7, før supporten ophører, med mindre de sætter ekstra penge af i budgettet til at gøre det."
3) At man udruller Windows 8 på alle pc'er for at eliminere Windows.
"For de fleste organisationer ser vi en lille værdi i dette, og vi anbefaler ikke, at man gør det, uden en solid business case," skriver Gartner.
Computerworld har talt med flere af de store danske virksomheder, der har taget Windows 8 og Windows 8.1 i brug i større eller mindre grad.
Det drejer sig blandt andet om COWI, der har valgt at satse på Windows 8.1 som platform til tablet-pc'er.
Saxo Bank var ligeledes en af de danske virksomheder, der først påbegyndte migreringen til Windows 8 - læs mere om det her.
Langt de fleste virksomheder har dog været noget tilbageholdende med at opgradere til Windows 8 og 8.1, og i det hele taget er det et Windows-styresystem, der har haft det svært på markedet hidtil.
Læs også:
Windows 8.1 på vej ud i virksomhederne - men ikke som du tror
Dansk top-CIO: Derfor satser vi på Windows 8.1