Bip. To øl, tak. Bip.
Så let foregår et køb af to øl på festivalen Smukfest, som løber af stablen i denne uge under bøgetræer i Skanderborg Dyrehave.
Sidste år var der premiere på chip-betalingen på et særskilt armbånd, men i år sker betalingen direkte fra de knap 50.000 daglige festivalgæsters adgangs-armbånd.
På armbåndet er der indlejret en NFC-chip, der både kan læses fra og skrives til, så gæsternes armbånds-konti altid er ajourført, når der skal skaffes forsyninger til musikbraget under bøgetræerne.
"Vi vil gerne have, at gæsterne får så god, sikker og 'smooth' en oplevelse med chips-betalingen," forklarer festivalens talsmand Poul Martin Bonde om baggrunden for at flytte chippen ind på selve adgangs-armbåndet.
Han indskyder samtidig, at et af hovedformålene med chips-betalingen er at korte køerne til barer og boder ned.
Stadig et kø-tilbud
Computerworld har talt med flere festivalgæster, som udtrykker stor tilfredshed med chips-betalingen, selv om de nu skal stå i kø til penge-optankningen på chippen fremfor i øl-boderne.
"Selvfølgelig er det rigtigt, at der godt kan være køer til optankningen, men det sker jo meget få gange i løbet af festivalen, og hver gang forkorter man altså køen 10 andre steder," svarer Poul Martin Bonde til den kritik.
Andre festivalgæster oplever også, at de ikke kan betale med deres armbånd, hvilket helt overordnet skyldes to hovedudfordringer:
Dels har der været godt 1.000 defekte armbånd med forkert formatterede chips, dels har flere festivalgæster ikke fået overført penge til deres armbånd, selv om de allerede inden festivalen har været på nettet og rode med overførsler.
De 1.000 defekte armbånd klarer betalings-leverandøren Beeptify løbende med håndholdte NFC-scannere, som formatterer chippen korrekt, hvorefter de kan bruges til betaling.
Festivalgæsterne har for alvor taget chippen til sig
Den manglende pengeoverførsel hos knap 25 procent af festivalgæsterne skyldes i høj grad, at de kun har fået overført penge til deres Beeptify-konto, men ikke fået disse penge flyttet det sidste stykke ud på deres chip.
All in på chippen
Inden festivalens start har disse 25 procent af gæsterne fået en mail fra Smukfest om, at de mangler at overføre penge til deres armbånd, hvilket har barberet antallet af pengeløse chips ned til små 10 procent.
"Ja, alting kører ikke helt perfekt, men vi opnår aldrig 100 procent tilfredshed, så længe folk eksempelvis skal stå i kø til en bod eller til optankning. Overordnet er vi rigtig glade for løsningen, som vi er gået all in på i år," lyder det fra festivalens talsmand Poul Martin Bonde.
Han fortæller, at sidste års feedback fra publikum blandt andet viste, at gæsterne gerne så, at der var endnu flere boder, der kunne klare chip-betalingen.
Og meget tyder da også på, at festivalgæsterne har taget den alternative betalingsmetode til sig i år, da der er en kraftig omsætningsstigning i forhold til sidste år.
"Sidste år stod chippen for cirka 26 procent af omsætningen i boderne, mens det tal i år indtil videre ligger på 40 procent," forklarer Poul Martin Bonde til Computerworld.
Han tilføjer, at den udvikling er glædelig, da der er en almindelig bevidsthed om, at kontantløse betalinger øger omsætningen.
Bip betyder mindre end sedler
Administrerende direktør hos betalings-leverandøren Claus Holm fortæller til Computerworld, at en undersøgelse fra CFIR (Copenhagen Finance IT Region) viser, at der er klart mersalg på chipbetaling.
Så meget mersalg giver betalings-chippen
"Hvis vi sammenligner med kontanter, er der et mersalg på omkring 15 til 18 procent," siger Claus Holm.
Sådan rent lommepsykologisk skyldes denne tendens, at forbrugerne har en oplevelse af, at et betalings-bip betyder mindre, end når man skal grave dybt i muldvarpen efter kontanter.
Beeptify kan oplyse, at der i år indtil videre er 30.000 unikke brugere, som har betalt med deres chips, hvilket er en klar fremgang fra sidste år, da godt 17.000 betalte med deres armbåndschip.
Økonomien for betalingsleverandøren er en indtjening på én procent af den samlede chip-omsætning.
Derudover kommer Smukfests leje af Beeptifys finans-software, -backend og mandskab i boderne, selv om hverken Claus Holm eller Smukfest ønsker at gå i detaljer omkring den samlede pris for chip-betalingen.
Forudbetalinger til alt
Claus Holm vil langt hellere tale om, hvad perspektiverne er for Beeptify som et e-pengeinstitut.
"NFC-chippen er faktisk kun vigtig i forbindelse med festivalerne. For vi er også ude i kantiner, på skoler og i detailhandlen med services på vores finansielle platform. Så på den måde er vi faktisk brudt ud af vores festivalniche," forklarer Claus Holm.
Når han tænder det lange lys, kan han se muligheder for Beeptify-betalinger alle steder, og hvis snakken går på festivaler, kan det være i form af forudbetalinger for næsten hvad som helst.
Fra Smukfests perspektiv er langtidsudsigterne ud over forudbetalinger, at betalingschippen en dag bliver koblet sammen med sociale medier og andre webløsninger, så festivalgæsterne eksempelvis kan få musik- og andre praktiske informationer baseret på deres betalinger.
Smukfest startede i søndags og med et salg på flere hundredetusinder liter fadøl på festivalen, vil der ganske givet lyde en del bip fra den jyske bøgeskov, inden festen slutter søndag aften i denne weekend.
Læs også:
Sådan har dansk iværksætter 100-doblet omsætningen på tre år