En træls oplevelse.
Sådan beskriver en webdesigner og Computerworld-læser sit møde med spejlblanke CMS'er (content management systemer) hos webhosteren One.com i starten af denne uge.
Hendes CMS'er var simpelthen støvsuget for data til flere forskellige hjemmeside-designs.
De tomme CMS'er skyldtes flere nedbrud hos One.com i forbindelse med en opdatering natten mellem den 2. og den 3. august.
Så nu skal hun bruge en arbejdsdag eller to på at rekonstruere hjemmesiderne fra bunden, efter at hun selv måtte kontakte One.com for at høre, hvor hendes data var blevet af.
En lavine af fejl
I første omgang skulle One.com ellers bare have opdateret sit CMS, der bliver kaldt Web Editor, efter en maskinfejl.
Ved denne opdatering sker der en menneskelig fejl i Web Editor i forbindelse med afviklingen af nogle kommandoer i Linux-backenden, hvorefter kundernes data forsvinder.
I forsøget på at reetablere data opdager One.com, at data i selskabets backup-system kun er tilgængelige tilbage til den 11. juli, hvilket skyldes en fejl i et overvågningssystem hos webhosteren.
Det betyder, at hvis man har arbejdet i CMS-systemet Web Editor i perioden 11. juli til 3. august, kan man have mistet alle sine CMS-data, med mindre disse data er blevet uploadet til One.coms webservere.
Så mange har mistet data
One.com anslår, at op mod 600 ud af selskabets 1,3 millioner kunder har mistet deres CMS-data i strømmen af fejl.
"Vi beklager dybt for de mange fejl oveni i hinanden, som bare ikke må ske," fortæller operationel direktør Thomas Darré Medard Frederiksen til Computerworld.
Han forklarer samtidig, at kunderne ikke kan forvente nogen økonomisk kompensation for de tabte data.
"Til gengæld vil vi hjælpe alle kunder med tabte data med at designe deres hjemmesider igen," lyder det det fra Thomas Darré Medard Frederiksen.
Sådan får du hjælp til dine ødelagte hjemmesider
One.com-direktøren understreger, at dette på ingen måder er en tilbagevenden til webhosting-branchens blakkede image, hvor branchen for ganske få år siden blev kaldt 'det vilde vesten'.
"Vi har at gøre med et virkelig uheldigt sammentræf af mange fejl, og det er ret usandsynligt, at det sker igen," bedyrer han.
Fik ingen information
Alle disse løfter kan One.com-kunderne så måske - måske ikke - leve med i længden.
"Måske er det lidt naivt, men jeg havde da ikke tænkt på, at data bare kunne forsvinde på den måde," fortæller en One.com-kunde til Computerworld.
Hun nævner, at hun oven på det store nedbrud overvejer at gå tilbage til html-editoren Dreamweaver, så hun kan gemme data lokalt på sin egen pc frem for at arbejde i et online CMS-system som Web Editor.
"Jeg kan ikke leve med, at de ikke har backup, og jeg ikke får informationer om nedbruddet. Det er jo ikke ligefrem et billigt selskab," siger hun.
Her kan du få hjælp
Thomas Darré Medard Frederiksen fortæller som svar, at backup'en er garanteret fremadrettet, og informationer omkring nedbruddene er blevet sendt ud på Web Editor, sociale medier og på selskabets website.
Samtidig overvejer One.com, om selskabet også skal sende adviseringer ud til de berørte kunder via e-mail.
"Vi har i første omgang fundet det vigtigst at informere de steder, hvor kundernes data er forsvundet, altså i Web Editor," siger Thomas Darré Medard Frederiksen.
Han fortæller, at hjælpen til de berørte kunder er førsteprioritet, og alle berørte hjemmeside-ejere er meget velkomne til at kontakte One.coms kundeservice for at få hjælp.
Læs også:
Dansk webhosting-firma scorer rasende dyrt toplevel-domæne