CBB Mobil-ejer går glip af 17 millioner kr.

Norske Ementor har vundet en sag mod de tidligere ejere af konsulentfirmaet Andersen Management International. Michael Moesgaard Andersen, selskabets stifter og medejer af discountselskabet CBB Mobil, må vinke farvel til sine sidste 17 millioner kroner fra salget.

Sagen om et af de mest spektakulære og dyre opkøb i den danske konsulentbranche nogensinde, norske Ementors køb af telekonsulentfirmaet Andersen Management International, er endeligt afsluttet.

Det skete med en kendelse afsagt af en dansk voldgift, som giver Ementor lov til at tilbageholde de sidste 22,3 millioner kroner, som stifterne af konsulentfirmaet ellers skulle have haft.

Går glip af 17 millioner

Det daværende Avenir, som siden blev til Merkantildata og derefter til Ementor, købte i 2000 Andersen Management International for 120 millioner kroner, 66 millioner kroner i kontanter og resten i aktier.

Men ud over det beløb skulle stifterne, Michael Moesgaard Andersen med 75 procent af aktierne og Jon Brüel med de resterende 25 procent, have en bonus, som afhang af, hvordan selskabets resultater udviklede sig i 2000 og 2001.

Michael Moesgaard Andersens 75 procent af aktierne svarer til, at han går glip af knap 17 millioner kroner, efter voldgiften har givet Ementor medhold.

Michael Moesgaard Andersen har investeret en del af indtægterne fra salget af konsulentfirmaet i discountselskabet CBB Mobil, som han ejer sammen med Peer Kølendorf, manden bag mobildistributøren Comitel.

Pumpede regnskaber?

Bonussens størrelse har ikke været offentliggjort, men ifølge direktøren for den danske afdeling af Ementor, Claus Thorsgaard Larsen, var der tale om et omtrent lige så stort beløb som den betaling, nordmændene slap med det samme.

I 2000 fik Andersen Management International det af de bedste resultater i den danske konsulentbranche nogensinde. Overskuddet på 39 millioner før skat svarede til, at hver eneste konsulent i virksomheden tjente mere end en million kroner til virksomheden.

I 2001 blev overskuddet minimeret til 4,7 millioner kroner, mens bruttofortjenesten styrtdykkede fra 57,5 til 30,4 millioner kroner. Året efter gik det så helt galt for konsulentfirmaet, der blev en klods om benet på Merkantildata, og alene på et enkelt kvartal tabte 4,4 millioner kroner.

Ementor har derfor nægtet at betale de sidste afdrag af bonussen, de 22,3 millioner kroner. Selskabet mener, at regnskaberne fra Andersen Management International var pumpet op, selv om det ikke lige er de ord, som Claus Thorsgaard Larsen bruger. Han formulerer sig i stedet sådan:

- Tvistens kerne har været: I hvilket omfang er de mål (som blev opstillet i bonus-aftalen, red.) blevet indfriet. Hvis selskabet siger, at det har tjent X millioner kroner, når regnskabet lukkes, og der bagefter opstår forhold, som gør, at det i virkeligheden har tjent X minus Y, så er der ikke tale om den samme betaling til stifterne.

- Stifterne skabte nogle helt fantastiske resultater i 2000 og 2001, men så stoppede de, tilføjer Ementor-direktøren.

Han oplyser, at medarbejderne fra Andersen Management International i 2002 flyttede ind hos Ementor, og at Jon Brüel og Michael Moesgaard Andersen fratrådte ved samme lejlighed.

Ifølge Claus Thorsgaard Larsen har købet af konsulentfirmaet hele tiden hørt under det norske moderselskab, og sagen har derfor ingen konsekvenser for den danske afdeling af Ementor.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar til sagen fra Michael Moesgaard Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere