Sagen om et af de mest spektakulære og dyre opkøb i den danske konsulentbranche nogensinde, norske Ementors køb af telekonsulentfirmaet Andersen Management International, er endeligt afsluttet.
Det skete med en kendelse afsagt af en dansk voldgift, som giver Ementor lov til at tilbageholde de sidste 22,3 millioner kroner, som stifterne af konsulentfirmaet ellers skulle have haft.
Går glip af 17 millioner
Det daværende Avenir, som siden blev til Merkantildata og derefter til Ementor, købte i 2000 Andersen Management International for 120 millioner kroner, 66 millioner kroner i kontanter og resten i aktier.
Men ud over det beløb skulle stifterne, Michael Moesgaard Andersen med 75 procent af aktierne og Jon Brüel med de resterende 25 procent, have en bonus, som afhang af, hvordan selskabets resultater udviklede sig i 2000 og 2001.
Michael Moesgaard Andersens 75 procent af aktierne svarer til, at han går glip af knap 17 millioner kroner, efter voldgiften har givet Ementor medhold.
Michael Moesgaard Andersen har investeret en del af indtægterne fra salget af konsulentfirmaet i discountselskabet CBB Mobil, som han ejer sammen med Peer Kølendorf, manden bag mobildistributøren Comitel.
Pumpede regnskaber?
Bonussens størrelse har ikke været offentliggjort, men ifølge direktøren for den danske afdeling af Ementor, Claus Thorsgaard Larsen, var der tale om et omtrent lige så stort beløb som den betaling, nordmændene slap med det samme.
I 2000 fik Andersen Management International det af de bedste resultater i den danske konsulentbranche nogensinde. Overskuddet på 39 millioner før skat svarede til, at hver eneste konsulent i virksomheden tjente mere end en million kroner til virksomheden.
I 2001 blev overskuddet minimeret til 4,7 millioner kroner, mens bruttofortjenesten styrtdykkede fra 57,5 til 30,4 millioner kroner. Året efter gik det så helt galt for konsulentfirmaet, der blev en klods om benet på Merkantildata, og alene på et enkelt kvartal tabte 4,4 millioner kroner.
Ementor har derfor nægtet at betale de sidste afdrag af bonussen, de 22,3 millioner kroner. Selskabet mener, at regnskaberne fra Andersen Management International var pumpet op, selv om det ikke lige er de ord, som Claus Thorsgaard Larsen bruger. Han formulerer sig i stedet sådan:
- Tvistens kerne har været: I hvilket omfang er de mål (som blev opstillet i bonus-aftalen, red.) blevet indfriet. Hvis selskabet siger, at det har tjent X millioner kroner, når regnskabet lukkes, og der bagefter opstår forhold, som gør, at det i virkeligheden har tjent X minus Y, så er der ikke tale om den samme betaling til stifterne.
- Stifterne skabte nogle helt fantastiske resultater i 2000 og 2001, men så stoppede de, tilføjer Ementor-direktøren.
Han oplyser, at medarbejderne fra Andersen Management International i 2002 flyttede ind hos Ementor, og at Jon Brüel og Michael Moesgaard Andersen fratrådte ved samme lejlighed.
Ifølge Claus Thorsgaard Larsen har købet af konsulentfirmaet hele tiden hørt under det norske moderselskab, og sagen har derfor ingen konsekvenser for den danske afdeling af Ementor.
Det er ikke lykkedes at få en kommentar til sagen fra Michael Moesgaard Andersen.