Artikel top billede

Test: Samsung monitor giver dig 4K opløsning på skrivebordet til overraskende lav pris

Producenterne kappes om at sælge dig 4K-fjernsyn, længe inden der er indhold til dem. Men på dit skrivebord bestemmer du opløsningen - sådan da. For Computerworld har testet Samsungs 590D skærm og fundet et par udfordringer, du skal kende, før du køber.

4K er ikke uden udfordringer

Sølle 4.200 kroner inklusive moms. Det er, hvad du skal slippe for Samsungs 4K skærm kaldet U28UD590. Men selv om skærmen er øjevridende skarp, er 4K skærme ikke uden problemer.

Og lad os slå fast: Det er ikke Samsungs problem.

For UD590 er skarp og lysstærk. Og med en opløsning på hele 3.840 x 2.160 pixels fordelt på 28 tommer får skærmen vores fotos fra et Canon 5D Mark II, i en original opløsning på 5.616 x 3.744, til at fremstå næsten absurd skarpe.

Det samme gør klip med 4K indhold, når man ellers kan finde dem. For som det også var tilfældet med HD-fjernsyn, tager det et stykke tid, før medie-indholdet matcher teknologien.

Den udfordring gælder dog især fjernsyn med 4K opløsning, mens en monitor som Samsung UD590 er anvendelig lige nu. Såfremt du har et grafikkort, som kan levere den nødvendige opløsning via skærmens stik til DisplayPort eller HDMI 1.4.

Udfordringen derimod er Windows - og flere af de programmer, som du normalt anvender.

For med en opløsning, som går fra 2,1 millioner pixels ved 1.920 x 1.080 til 8,3 millioner pixels ved 4K opløsningen på 3.840 x 2.160, bliver skrivebordet og menuerne i Windows meget, meget små.

Så små at selv på en 28 tommer skærm er det svært at bruge computeren effektivt, medmindre du sidder meget tæt på.

Selve Metro / Modern UI brugerfladen i Windows 8 skalerer, som udgangspunkt fint, men skrivebordet og nogle programmer har problemer.

For at undgå det skal du ind og arbejde med Windows egen skalering af hele brugerfladen. Efter en genstart er hele Windows skaleret, og det gør Windows nemmere at bruge.

Nogle programmer kræver dog lidt mere. Det gælder blandt andet Googles Chrome-browser, som var direkte uskarp i tekst og billeder, mens Internet Explorer 11 viste siderne ekstremt skarpt.

Det er heldigvis noget, som du kan slå fra (tip: Højreklik på Chrome ikonet - > vælg egenskaber ->  Kompabilitet -> Sæt hak i "Deaktiver skærmskalering ved højopløsningsindstillinger")

Microsofts Office skalerede også fint, men det var, som om nogle af ikonerne ikke stod så skarpt, som de plejer, på den 30 tommer 2.560 x 1.600 pixels skærm, undertegnede normalt bruger.

Selve skærmen

Det er nemt at lade 4K opløsningen stjæle hele showet, men Samsungs UD590 har også et par andre kendetegn. Først og fremmest kan man mærke, at der er lavet et par kompromisser for at holde prisen nede.

Det betyder, at du ikke kan justere skærmen i højden - faktisk kan du kun justere den en smule ved at vippe den et par grader frem eller tilbage. En USB-hub eller andre ting, som skærme i den prisklasse normalt kommer med, må du også se langt efter.

Designet har vi ikke noget at udsætte på, og den minimalistiske fremtoning understreges af, at joystikket, som du navigerer i menuerne med, er monteret på bagsiden. Menuerne er forholdsvis simple og til at finde ud af.

Samsung har udstyret skærmen med at par foruddefinerede indstillinger, men du vil nok gerne selv prøve at finde en balance, som matcher dine præferencer - men det er ikke hos denne skærm, at du finder de avancerede værktøjer til farvekalibrering. Dertil er 590D for rettet mod forbrugere.

Foden kan umiddelbar virke lidt spinkel, men skærmen stod - på trods af den lave vægt - stabilt på vores bord under hele testen.

Skarpere skærm med blødere billede

Det er sælsomt ironisk, at man netop ved at købe en ekstremt skarp skærm risikerer at få et mindre skarpt billede af sin brugerflade. Men det er desværre vilkårene pt. ved 4K opløsningen - og selv om det går den rigtige vej, er det ikke vores indtryk, at det er det vigtigste område for programmører og designere.

Normalt ville vi også pege på computerspillere som et oplagt segment for 4K skærme, men udfordringen er igen programmerne.

I vores test spillede Battlefield 4 med indstillingerne for grafikkvaliteten på high og med en opløsning på 3.840 x 2.160 pixels - uden at det pressede vores kort i knæ. Det er i og for sig imponerende, for vores AMDs Radeon 270X kort koster under 1.400 kroner i en version med 2 gigabyte hukommelse.

Samtidig trak Radeon 270X kortet samtidig også en ekstra Dell-skærm med en opløsning på 2.560 x 1.600 som en ekstra monitor.

Det skal dog siges, at åbnede vi for mange browser-vinduer og derefter gik i gang med at spille, røg ydelsen ned. Noget som ikke er et problem i de 2.560 x 1.600, vi normalt spiller med.

Udfordringen er dog, at Battlefield 4 ikke ser væsentligt bedre ud i 4K og 3.840 x 2.160, end den gør i 2.560 x 1.600 pixels på vores normale skærm. Kommer du fra en normal HD (1.920 x 1.080 pixels), vil du selvfølgelig opleve et større spring, men i dette tilfælde kan mindre også gøre det - specielt hvis du så i stedet kan skrue helt op på ekstra-effekterne i dit spil. Det er typisk der, at den største visuelle oplevelse ligger.

Konklusion: Er du parat til 4K?

En 4K skærm som Samsung UD590 er derfor pt. noget, som vi primært vil anbefale til grafikere eller fotografer, som har behov for at se illustrationer og fotos så realistisk som muligt på hjemmeskærmen.

Der er ingen tvivl om, at 4K-teknologien *er* imponerende og giver et enormt løft til oplevelsen foran skærmen. Samtidig er prisen overkommelig, når man samtidig tager i betragtning, hvor ny 4K-teknologien - og at man typisk har en god skærm i væsentligt længere tid end en computer.

Så overvejer du lige nu, om du skal have en ny skærm, er 4K værd at overveje. Bare du husker, at oplevelsen med dine programmer og dit styresystem på en 4K-skærm tilsluttet en normal Windows pc ikke er fuldstændigt strømlinet - endnu. Også selv om Windows 8.1 gør et hæderligt forsøg på at lade dig tilpasse dine skærme til de nye gigantopløsninger. Det er sandsynligvis også en af de ting, som Microsoft vil arbejde med i Windows 8.2 eller andre kommende opdateringer.

Det er dog i programmer som Photoshop eller Lightroom, at du virkelig kan arbejde med dine fotos i en opløsning, som er tættere på den, som de har fra kameraet. Og henter du, som undertegnede, dine egne fotos ind fra et full frame digitalt spejlreflekskamera som et Canon 5D Mk II kamera med 21,1 megapixel sensor, vil du blive overrasket over, hvor ekstremt skarpt dine fotos står. Det er, for at bruge en kliché, som at opleve dem på ny.

Prisen for at opleve fotos er bare, i undertegnedes øjne, ret høj på grund af de kompromisser, man må lave på sin Windows-brugerflade - men hvis du kører Mac, skalerer tingene en smule bedre.

Samtidig skal du også huske, at en firedobling af antallet af pixels på skærmen også kræver noget af din pc.

Først og fremmest, at du har et grafikkort, som kan trække opløsningen. Vores Radeon 270X klarede opgaven overraskende godt, men sluttede vi Samsung UD590-skærmen til en Surface 2 Pro, kunne vi ikke tvinge opløsningen højere op end 2.560 x 1.600 pixels - lidt ærgerligt at opdage, når du har købt skærmen.

At arbejde med 4K opløsninger kræver desuden en del af din processor. Vores testmaskine er således udstyret med Intels 6-kernede topmodel, Intel 4960X, og den brugte, da den skulle afspille en ukomprimeret 4K filmsekvens, hele 46 % af processorkraften med VLC-afspilleren. Med mere traditionelle filmformater faldt processorloaden dog til omkring 13 %. De fleste nyere maskiner skal nok kunne følge med, men det bliver sandsynligvis ikke helt med samme kraftoverskud, som du er vant til.

Kan du leve med de begrænsninger, er 4K en flot opgradering af din eksisterende skærm - vi ville dog nok overveje, om ikke 30 eller 32 tommer passer bedre til opløsningen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere