Efter længe at have stået på sidelinien til markedet for supercomputere buldrer Hewlett-Packard nu ind på markedet med selskabets nye vand-kølede kraft-monstre, som selskabet vil sælge under fællesbetegnelsen Apollo.
HP har stor erfaring på området, da selskabet tidligere har samlet mange forskellige supercomputere. Det er imidlertid første gang, at selskabet lancerer en decideret produktlinie på området, som kunder frit kan købe.
Der er godt med hestekræfter i de to forskellige Apollo-modeller, som HP har lanceret, nemlig den vandkølede Apollo 8000 og den luftkølede Apollo 6000.
Køling
Netop køling koster almindeligvis dyrt for ejere af supercomputere, da det kræver masser af energi at holde de mange summende servere fra at brænde for varme.
Man har i årevis eksperimenteret med at anvende forskellige former for kølevæske til supercomputerne (væske bærer varme væk mere effektivt end luft), men HP træder altså et skridt tilbage med indførelsen af et kølesystem baseret på helt almindeligt vand, der cirkuleres inde i selve supercomputeren.
HP kalder kølingsystemet til Apollo 8000 for 'water wall.' Her bliver vandet pumpet op og løber dernæst lodret ned i midten af server-racket som i et vandfald.
Samtidig bliver vandet cirkuleret i selve blade-serverne i lukkede rør, der er koblet til undersiden af hver CPU. Vandet transporteres væk via 'water wall'en'.
Plads til mange processorer
Vandkølingen gør, at der er plads til mange processorer på relativt begrænset plads i Apollo 8000.
Der er således plads til 144 servere i hver rack. Hver server er udstyret med dual-socket Xeon E5-processorer og otte InfiniBand-switche.
Det første Apollo 8000-system er blevet monteret i den amerikanske forsknings-institution National Renewable Energy Lab.
Denne supercomputer er i stand til at foretage 582 trillioner operationer per sekund (582 teraflops), men kan relativt nemt udbygges til 1,19 petaflops (1.190 teraflops).
Her er en video af, hvordan vandkølingen fungerer: