Artikel top billede

(Foto: Lars Sundström / Lars Sundström)

Fagforeninger til kamp mod kæmpe TDC-leverandør

To udenlandske underleverandører bryder loven og mistænkes for at underbetale deres ansatte, lyder det fra fagforening, som nu går i konflikt for at få tegnet overenskomst.

TDC's milliardaftale med kinesiske Huawei om at opbygge telegigantens nye mobilnetværk bliver fra torsdag morgen ramt af en arbejdskonflikt.

Slagsmålet drejer sig om to af Huaweis underleverandører - det tjekkiske firma Pen Com og det portugisiske Constructel - som nægter at indgå overenskomst med fagforbundet Dansk Metal. De to firmaer har kontrakt med Huawei om blandt andet opstilling af 3.500 nye mobilmaster til TDC's mobilnetværk.

Dansk Metal har svaret igen med en såkaldt sympatikonflikt for at tvinge Huaweis underleverandører til at skrive under på en overenskomst.

Konflikten betyder, at medlemmer af Dansk Metal samt en stribe andre LO-forbund ikke må tage arbejde for de to firmaer, ligesom andre firmaer med overenskomst ikke må udføre arbejde for de to udenlandske underleverandører.

Formanden for Dansk Metals Tele Øst, John Schwartzbach, fortæller, at Huawei har oplyst, at medarbejderne hos underleverandørerne er ansat under ordnede forhold.

Men samtidig har fagforeningen fra flere af sine medlemmer fået tip om, at det tjekkiske og det tyske firma betaler lønninger, der ligger på mellem 2.500 og 3.000 euro om måneden, hvilket er klart under satserne i overenskomsten. Flere ansatte hos de to underleverandører er angiveligt også henvist til at overnatte på deres arbejdsplads.

De to underleverandører har afvist beskyldningerne fra Dansk Metal, men har ikke kunnet fremlægge ansættelsesbeviser eller lønsedler for deres ansatte.

Det er fagforeningen nu ved at undersøge nærmere, og John Schwartbach understreger, at oplysningerne indtil videre ikke kan dokumenteres.

"Vi vil gerne sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold for de folk, der skal arbejde for Huaweis underleverandører. Men dialogen har indtil nu været meget dårlig, og derfor kræver vi, at der bliver indgået en overenskomst. Det vil de ikke, og derfor indleder vi i første omgang konflikt mod de to firmaer," siger John Schwartzbach.

Huaweis underleverandører har tidligere været i søgelyset for overtrædelse af blandt andet arbejdsmiljølovgivningen. I marts måtte Pen Com ifølge Dansk Metal standse en opgave på Bornholm, fordi firmaets medarbejdere arbejdede med højspændingsanlæg uden at have de nødvendige certificeringer.

I et andet tilfælde har Arbejdstilsynet grebet ind, fordi firmaet Pen Coms medarbejdere ikke overholdt hygiejnereglerne på et vandværk, hvor man var ved at opsætte en mobilmast.

Huaweis danske afdeling oplyser i en mail til Computerworld, at de to underleverandører forhandler med Dansk Metal og Dansk El-forbund om en overenskomst. Målet er, at nå til en aftale inden den varslede konflikt træder i kraft.

Huawei hævder samtidig, at underleverandørerne har dokumenteret, at man betaler sine ansatte en løn, der svarer til niveauet for danske medarbejdere.

Huawei bekræfter dog, at der har været en sag Arbejdstilsynet, men oplyser, at der efterfølgende skulle være rettet op på forholdene.

Opdateret klokken 22.50 med kommentar fra Huawei.

Læs også:

TDC indgår milliardkontrakt med omstridt it-firma

TDC's masterplan: Derfor er medarbejderne i farezonen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere