For første gang har den amerikanske pladebranches organisation, RIAA, sagsøgt computerbrugere på universiteter for ulovligt at dele musikfiler.
I alt 21 amerikanske universiteter, herimellem nogle af de mest kendte som Stanford og Berkeley, er involveret i sagsanlægget.
I alt har RIAA anlagt yderligere 532 retssager for ulovlig fildeling. Af dem befinder de 89 brugere sig på universiteternes netværk, mens resten har haft adgang til internet gennem kommercielle udbydere.
Kender ikke identiteter
Som sædvanligt i den slags amerikanske sager kender pladebranchen slet ikke brugernes identitet. Antipiraterne har simpelthen registreret den IP-adresse, fra hvilken den ulovlige fildeling er foretaget.
Så håber RIAA at få domstolene til at tvinge internetudbyderne til at udlevere brugernes identitet. Det lykkes i de fleste tilfælde, men det har voldt problemer i enkelte stater.
Repræsentanter fra flere amerikanske universiteter siger til forskellige amerikanske medier, at de har tænkt sig at samarbejde med RIAA, hvis det juridiske grundlag er i orden.
En repræsentant for Stanford fremhæver over for New York Times, at universitetet allerede sidste år indskærpede over for studerende og ansatte, at de skal følge ophavsretslovgivningen.
Alligevel finder pladebranchen det på sin plads at inddrage de studerende i de nye sager. Det skal blandt andet ses i lyset af, at brugerne i de nye sager i gennemsnit har kopieret 837 stykker musik.
Brugerne på universiteter verden over var først til at tage fildeling til sig, blandt andet på grund af den høje båndbredde, som universiteterne oftest har. Mange universiteter har dog i dag værktøjer i drift, som skal forhindre fildeling.
RIAA har nu i alt rejst omkring 2.000 sager mod amerikanske fildelere, og 408 har indgået forlig med organisationen. Det har i gennemsnit kostet dem 18.000 kroner.