Gennem det seneste halve år har app'en Secret - Speak Freely være en af de hotteste apps i Silicon Valley.
Secret giver brugerne mulighed for anonymt at dele hemmeligheder, og i USA er den allerede blevet brugt til at lække historier fra nogle af verdens største selskaber.
Eksempelvis blev nyheden om, at Nike vil skrotte fitness-armbåndet Fuelband lækket via Secret, og det samme var tilfældet med nyheden om Googles fyring af Google+-chefen Vic Gundotra.
Men de fleste bruger dog app'en i mere hverdags-agtige sammenhænge, hvor de deler små intime dagbogs-agtige hemmeligheder fra deres dagligdag. En tilfældig hemmelighed fra københavnsområdet lyder eksempelvis:
"Har lyst til at stoppe en pige på gaden og invitere hende ud og bowle..."
Det anonyme Twitter
Secret kan bedst beskrives som en anonymiseret udgave af Twitter eller Instagram. Når du åbner app'en, får du en strøm af opdateringer. Næsten som på Twitter. Men til forskel fra andre sociale netværk er der ikke knyttet noget brugernavn til opdateringerne.
Når du registrerer dig som Secret-bruger, skal du opgive dit telefonnummer, som bliver brugt til at matche dig med andre Secret-brugere fra adressebogen på din telefon. Du får dog aldrig at vide præcis, hvilke af dine venner der også bruger Secret. For at beskytte dine venners anonymitet vil du også kun blive præsenteret for opdateringer fra dine venner, når du har mindst tre venner, der bruger app'en.
Du kan dog godt have glæden af app'en, selvom du ikke kender andre, der bruger den. Secret præsenterer dig også fra opdateringer, der enten er særligt populære, eller som er skrevet af folk, der befinder sig i dit lokalområde.
Pas på - du er ikke helt anonym
Selv om Secret lover dig anonymitet, skal du dog tænke dig om, før du eksempelvis bruger app'en til at lække oplysninger, der kan bringe dig i konflikt med loven. I en artikel i teknologi-magasinet Wired har flere eksperter advaret om, at både Secret og en lignende app ved navn Whisper ikke blot gemmer data, der kan identificere dig. De to apps forbeholder sig også ret til at udlevere oplysningerne til myndighederne.
"De siger, at du kan bruge deres app til anonymt at fortælle alt, men så snart du læser deres privatlivs-politik, opdager du, at det slet ikke er så anonymt endda. Og så snart myndighederne spørger dem, vil de være klar til at overdrage oplysninger om, hvem der har sagt hvad," siger Runa Sandvik, tidligere tor-udvikler og ansat ved den amerikanske NGO Center for Democracy and Technology, til Wired.
Secret - Speak Freely findes både til Android og iPhone.
Læs også:
Sådan kan du sladre uden at afsløre hvem du er
It-virksomheder til jobsøgere: Sådan tjekker vi dig på nettet