Artikel top billede

CPR-numre flyder frit på nettet

Fortegnelser over sygdomme, cpr-numre, navne og kontooplysninger kan findes med enkle søgninger på internettet, viser undersøgelse.

Navne, cpr-numre og i enkelte tilfælde også kontonumre på børn med psykiatriske diagnoser og voksne med livstruende sygdomme flyder rundt i offentligt tilgængelige registre.

Det viser en undersøgelse, som DR i samarbejde med analysefirmaet Udbudsvagten udarbejdet lavet ved at søge i offentligt tilgængelige data i de danske kommuner.

Udbudsvagtens søgerobot fandt med relativt enkle søgninger 1.464 cpr-numre i 21 forskellige kommuner.

Informationerne stammer blandt andet fra ansøgninger til støtte til børn med psykiatriske diagnoser, økonomisk støtte til datterens violinspil, tilskud til genoptræning efter alvorlige sygdomme som cancer, blodprop og inkontinens.

Der er også fundet ikke-anonyme klager om hjemmeplejens vurdering af en borgers praktiske evner i egen husholdning.

Mange af oplysningerne har været offentligt tilgængelige i mere end tre år.

Omfanget bekymrer Kevin Leig Bengtsson, der er direktør for Udbudsvagten.

"Jeg synes, at det er et stort tal, og jeg synes, på baggrund af den analyse, vi nu har lavet, at problemet er stort og udbredt. Det er ikke kun noget, der finder sted hos småkommuner eller små institutioner, det er meget udbredt," siger Kevin Leig Bengtsson til DR Nyheder.

Aarhus Kommune offentliggjorde i sidste uge, at man som følge af en menneskelig fejl havde lagt cirka 1.600 cpr-numre på borgere i kommunen på internettet. Oplysningerne lå tilgængelige i næsten et år.

Hvert cpr-nummer med tilhørende navn blev ved en fejl lagt på internettet sammen med titlen på et brev sendt fra kommunen til borgerne.

It- og Digitaliseringschef i Aarhus Kommune, Rasmus Ry Nielsen, mener, at de mange lækager blandt andet hænger sammen med, at kommunerne får flere og flere it-systemer.

Forbrugerrådet mener, at der er behov for strammere lovgivning.

"Jeg synes, det er chokerende høje tal. Persondataloven skal strammes, så den også gælder for offentlige myndigheder. Og så skal teknologien fra kommunens side være i orden," siger seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk Anette Høyrup til DR.

Læs også:

Forslag: Afskaf CPR-nummeret og indsæt en data-minister for Danmark

Teleselskaber udleverer helt ukritisk følsomme data




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere