Opdateret med kommentar fra Nets
Det er uhyre nemt for medarbejdere i Nets at få adgang til databaserne for Dankort og andre kreditkort for at se, hvor og hvornår der er blevet gennemført betalinger eller hævet penge via kortet.
Det fortæller en tidligere ansat i Nets til Version2.
Ifølge den tidligere ansatte har eksempelvis de helt unge og ufaglærte ansatte i Nets' kunde-support adgang til oplysningerne.
"Det var normalt at kigge på, hvad ekskærester og kendte personer brugte deres kort til. Hvis ens venner var i byen, kunne man se, hvor de var henne," siger den tidligere medarbejder til net-udgivelsen.
De ulovlige opslag blev lagt ind mellem de legitime opslag, som arbejdet krævede, og forsvandt derfor ned i den lange liste af opslag - helt op til tre i minuttet.
Den tidligere medarbejder fortæller til Version2, at der ikke var overvågning nok til at opdage de mange ulovlige opslag.
Der findes angivelig ikke nogen systematisk oplæring sted af de unge og ufaglærte support-folk i selskabet. De undervises i stedet via såkaldt 'sidemands-oplæring.'
Nets: Ultimativt kan det føre til afskedigelser
Over for Jyllands-Posten bekræfter Nets' kommunikationschef Søren Winge, at medarbejderne i kundeservice har adgang til data. Men han mener, at der ikke er tale om et systematisk misbrug:
»Vi kan ikke genkende billedet af, at data bliver misbrugt systematisk. Slet ikke,« siger Søren Winge.
En »omfattende« række kontrolinstanser skal forhindre, at misbruget finder sted, oplyser Nets til avisen.
Blandt andet bliver medarbejderes fortid undersøgt, og selskabet kræver en ren straffeattest fra medarbejdere i kundeservice, ligesom medarbejderne modtager undervisning i de specifikke sikkerhedskrav. De skal også underskrive en særlig fortrolighedsaftale.
Sker det alligevel, at data bliver misbrugt, får det konsekvenser, fastslår kommunikationschefen.
»Ultimativt kan det føre til afskedigelser,« siger Søren Winge.
»Vi har haft eksempler på sagen, hvor folk har tilgået data, som ikke var relevant for dem. Det har konsekvenser. Og vi har også måttet fyre folk på baggrund af det,« siger Søren Winge.
Er der brug for yderligere tiltag - for eksempel, at man registrerede, hvilke medarbejdere, der søgte mest og så undersøgte deres logfiler?
»Jeg vil ikke gå præcist ind i hvilke tiltag, vi har og benytter, men det er klart, at dette er noget, vi kigger på efter den konkrete sag om Se og Hør,« siger Søren Winge til Jyllands-Posten.
Læs også:
Nets og IBM har kendt til data-lækager i lang tid
Her er læren af lækage-skandalen i Nets
Se og Hør-læk mere alvorlig end først antaget: Kan have ramt NemID
Ekspert: Se og Hør-sag kunne være undgået med mindre kontrol