Artikel top billede

Testet i seks måneder: Derfor er Mavericks det perfekte OS

Seks måneder med Apples Mac OS X Mavericks efterlader ingen tvivl: Mavericks er ikke bare Apples bedste styresystem til dato - det er måske også verdens bedste i det hele taget.

Åh nej - her er så endnu en af de der Apple-fanboys, der har behov for at erklære den ubetingede kærlighed offentligt.

Måske tænker du sådan lige nu, og selvom du naturligvis er din gode ret til det, så er det ikke tilfældet.

Apple er på mange måder et fantastisk selskab, men på visse områder er det også det stik modsatte. Det er it-branchens svar på Dr. Jekyll og Mr. Hyde.

Det er Mr. Hyde, der fører an, når Apple forbyder bare bryster i App Store, og når selskabet undlader at reagere på åbenlyse fejl i iOS-softwaren.

Men Apple kan også noget, som ingen andre kan: Apple kan få it-produkter til at være andet og mere et nogle kolde specifikationer og firkantede kasser, hvor skruerne sidder skævt, og softwaren føles som et fremmedlegeme, der bare ikke rigtig hører til.

Og Apple mestrer begrænsningens svære kunst. Selskabet forstår, at flere funktioner og mere glimmer ikke nødvendigvis er nogen god idé.

Det er deri, at du finder forklaringen på, at Mac Mavericks er Apples bedste styresystem til dato.

På forunderlig vis har styresystemet, der ved første øjekast mest af alt fremstod som en mindre opdatering uden de vilde nyheder, vist sig at være alt det, man kan ønske sig af et moderne OS - og lidt til.

Hvad skal et styresystem kunne?

Hvis man lige træder et skridt eller to tilbage og tænker over, hvilken funktion et styresystem egentlig har og bør have, så er en vigtig pointe, at OS'et ikke er til for OS'et skyld.

Det er til for at sikre, at brugeren kan anvende it-udstyret på en effektiv og behagelig måde med så få problemer som muligt.

Det sikrer Mac Mavericks.

Mavericks er på ingen måder nogen revolution i forhold til de tidligere versioner af Mac OS X. Grundlæggende er det den samme brugergrænseflade, bedst illustreret med docken nederst på skrivebordet.

Men den dock fungerer ganske glimrende, så hvorfor lave om på det?

I stedet koncentrerer Mavericks sig om at tage hånd om de få minusser, der var ved forgængeren, Mountain Lion, og tilføje få, relevante nye funktioner til platformen.

Her træder Mavericks i karakter

Nyheder er der opså et par stykker af i Mavericks, der er den 10. version af Apples Mac OS X.

Blandt andet introducerede Apple med Mavericks iBooks og Maps som apps til Mac'en, ligesom styresystemet kom med en ny version af Safari og en stribe andre nyheder.

Men særligt to ting er værd at bemærke ved Mavericks i forhold til tidligere versioner af Apple-styresystemet.

Den første er, at Finder - Mac'ens svar på Stifinder i Windows - er forbedret på en række måder, så det blandt er blevet muligt at tagge filer og indhold, så det er lettere at finde frem til gamle filer efterfølgende.

Finder understøtter også Faner, så det er lettere at klare flere arbejdsopgaver sideløbende og at finde rundt i indholdet på harddisken.

Det andet store plus ved Mavericks er, at ydelsen er helt i top. Det gælder både i forhold til processor og RAM, men også i forhold til batteritiden. Apples løfter på begge fronter har vist sig at holde i praksis også.

Fungerer godt på ældre hardware

Eksempelvis kører undertegnede Mavericks på en Macbook Pro fra 2010 med en 2,4 gigahertz Intel Core Duo 2 og 4 GB RAM - og med Mavericks er maskinen kun blevet hurtigere at arbejde med.

Der er ingen blæser, der pludselig kører løs, som hvis maskinen befandt sig i Sahara. Når man tænder og slukker for Macbook Pro'en og de apps, der ligger på den, udføres kommandoen hurtigt og effektivt.

Batteriet drænes ikke unødigt hurtigt - blandt andet på grund af funktionen Timer Coalescing, der ved at inddele forskellige arbejdsopgaver og handlinger i grupper fører til en mere energieffektiv udnyttelse af maskinen.

Det er den slags "små" ting, der gør, at maskinen også på lang sigt er en fornøjelse at arbejde med - og det er ikke mindst Mavericks' fortjeneste.

Gør de gode ting endnu bedre

Blandt de 200 nye funktioner i Mavericks finder man også en bedre understøttelse af flere skærme, så man nu ikke længere arbejder med en primær og sekundær skærm, men i stedet har adgang til menulinjen og docken på begge skærme.

Kalender-app'en og Noter-app'en har begge fået et nyt og bedre interface, og det er rart, at to så centrale apps i et styresystem, er så hurtige og intuitive at arbejde med.

En af de nyheder, jeg er kommet til at sætte mest pris på, er iCloud Keychain, der gemmer dine brugernavne og adgangskoder til diverse tjenester og til eksempelvis WiFi-netværk, så de allerede er forud-indtastet på eksempelvis en iPad, hvis Mac'en tidligere har været anvendt til samme tjeneste.

Derudover opdager man efter et stykke tid med Mavericks, at mange af de nyheder, der blev introduceret med Lion og Mountain Lion, nu virker mere færdigudviklede.

Her tænker jeg blandt andet på app'en Beskeder, der synkroniserer dine beskeder på tværs af Apple-enheder, på Facetime og på integrationen til Apples iCloud.

Der er bare færre irritationsmomenter og små bugs i synkroniseringen via iCloud, når man anvender Mavericks.

Det samme gælder det Meddelelsescenter, der kom med Mountain Lion - det virker mere modent i Mavericks, hvor man hele tiden får et godt overblik over aftaler og beskeder via Meddelelsescenter i højre side af skærmen.

Den største nyhed af dem alle

Én nyhed ved Mac Mavericks er svær at komme uden om: Styresystemet er som det første Mac OS X gratis.

Det er formentlig en væsentlig del af forklaringen på, at Mavericks ifølge Net Applications var installeret på halvdelen af alle de Mac-computere, der var online i marts.

Det er den største udbredelse af et Mac-styresystem siden Snow Leopard, der udkom i 2009, og Mavericks har således også klaret sig bedre end de to versioner, der kom før - Lion og Mountain Lion.

Det er i det hele taget en ret imponerende udbredelse, Mavericks har opnået efter blot seks måneder.

Man skal dog ikke begå den fejl at tro, at Apple pludselig er begyndt at give produkterne gratis væk - der er snarere tale om, at forretningsmodellen ændres, så Apple henter de 119 kroner, Mac-styresystemet tidligere kostede, andre steder - eksempel ved, at flere bruger Mac App Store til at købe ny software.

Men uanset hvad er det et klart plus for eksisterende Mac-brugere, at man kan opgradere styresystemet uden ekstra betaling - og tilmed til et styresystem af den kvalitet, Mavericks har.

Også et par minusser

Men ingen anmeldelse uden et par minusser også. Selvom Mac OS X Mavericks har vist sig at være det hidtil bedste Mac-styresystem, er der også i denne version et par steder, hvor softwaren kunne være bedre.

Apples egen kort-app er endnu ikke på niveau med Googles kort-tjenester, og iTunes kan stadig være lidt besværlig at danse med. I begge tilfælde står det heldigvis brugerne frit for at anvende alternativer.

I test-perioden har jeg af og til oplevet, at der går lidt ged i den, når Noter skal synkroniseres imellem flere Apple-enheder, så en note pludselig optræder to gange på en af enhederne.

Det skyldes nok mere iCloud end Mavericks, og heldigvis er det relativt let at se, hvilken version af noten, der er den nyeste, og hvilken, der skal slettes.

Det er stadig lidt pinligt for Apple, at Mac App Store - der burde gå foran som det ekstra gode eksempel - er lidt for lang tid om at loade og i det hele taget godt kunne være lidt mere let til bens.

Bortset fra det har Mac App Store dog et godt, overskueligt design, der giver dig inspiration og lyst til at afprøve nye apps.

Dommen - efter seks måneder

Jeg er ateist, hvad angår it-udstyr. Jeg vælger det, der fungerer bedst. Jeg betaler gerne ekstra, hvis det fungerer ekstra godt. Og jeg skifter til en anden producent, hvis produkterne ikke længere fungerer optimalt.

Jeg har tidligere været inde på, at Apple ikke ligefrem har opfundet den dybe tallerken med Mac OS X Mavericks. De grundlæggende elementer ved dette styresystem minder til forveksling om dem, man også havde i de tidligere versioner. Dock'en er der stadig, og Finder er der stadig.

Men Mavericks bygger videre på de ting, der fungerer så godt i Mac OS X - og tilføjer og forbedrer en stribe nye funktioner og teknologier.

Det er et styresystem, der får hardwaren til at spinde som en velsmurt motor ved at udnytte de tilgængelige ressourcer optimalt.

Mavericks rummer præcis de funktioner og programmer, man har brug for - og ikke alt muligt andet, der går ud over brugervenligheden eller performance.

Man er aldrig i tvivl om, hvilken "knap" man skal trykke på hvornår, og ord som "intuitivt" og "brugervenligt" er (selvom det efterhånden er klichéer) yderst passende i forhold til Mac OS X Mavericks.

Mavericks er der, uden at du lægger mærke til det. Styresystemet træder i baggrunden, når du arbejder - og er klar til at hjælpe dig, når du har brug for det.

Det er sådan, at et styresystem bør være og fungere.

Derfor er Mavericks det bedste Mac OS X til dato - og måske verdens bedste styresystem til traditonelle computere i det hele taget.

Men hvad med Windows?

Den tætteste konkurrent hedder Windows 7.

Dette Microsoft-styresystem er også (stort set) perfekt, men Windows 7 er ikke længere Microsofts nyeste styresystem - det er fra en anden tid.

Windows 8 er en anden historie, og fordele og ulemper ved dette meget anderledes Microsoft-styresystem har vi allerede skrevet stolpe op ned om på Computerworld.

Windows 8 er et udmærket styresystem, men der er stadig alt for mange ting ved det, som man skal anstrenge sig for at holde af.

Sådan er det ikke med Windows 7, og sådan er det bestemt heller ikke med Mac OS X Mavericks.

Og nej, Mavericks kan ikke køre på en traditionel pc, og det er også er langt fra alle, der ønsker at arbejde på en Mac.

Men det er stadig et styresystem, der udfører den opgave, det har, til absolut topkarakter.

Læs også:

Derfor storhitter særligt styresystem fra Apple

Windows 8.1 mod Mac Mavericks: Hvem vinder opgøret

Derfor koster Apples gratis styresystem stadig penge

Mac i virksomheden: Derfor har holdningen ændret sig

Sådan fungerer Apples nye Mac OS X: Mavericks




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere