Et netværk bestående af 26 marokkanere efterforskes i øjeblikket for at stå bag hovedparten af de officielt udseende mail fra Skat, teleselskaber og banker, som narrer danskere til at udlevere password, kontonumre og personlige oplysninger.
Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Dansk politi har svært ved at stille noget op over for de udenlandske netsvindlere, som ofte kommer fra lande uden for Europa og åbenlyst praler med deres fupnumre på Facebook.
Det erkender Johnny Lundberg, chef for Nites, Rigspolitiets afdeling for it-kriminalitet.
"Udfordringen er, at it-kriminaliteten er grænseoverskridende, og at man i de forskellige lande prioriterer forskelligt," siger Johnny Lundberg til avisen.
Ifølge Troels Ørting Jørgensen, leder af Europols cyber crime-center, ligger det i de it-kriminelles forretningsmodel, at de opererer fra lande, som ikke udleverer egne statsborgere.
Han fortæller, at det ikke er usædvanligt, at de it-kriminelle blærer sig.
"De tjener millioner af kroner, og vi har set videoer, hvor de åbenlyst praler med det. Blandt andet har vi set den øverste leder af en kriminel organisation udlodde en Ferrari og en Audi Q7 til de "medarbejdere," som kunne tjene flest penge ind til organisationen på en måned," siger Troels Ørting Jørgensen til Jyllands-Posten.
Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS har videregivet sin efterforskning af de marokkanske phishing-mails til politiet, uden at det har ført til anholdelser.
»Det er frustrerende. Jeg er sikker på, at de kriminelle glæder sig over, at politiet ikke foretager sig noget, men det er surt for alle de mennesker, som har mistet penge,« siger han til avisen.
Johnny Lundberg afviser at kommentere den konkrete sag.
Læs også: