Artikel top billede

Test: Lækker Asus-bærbar med vild opløsning

Lav vægt, flot design, godt tastatur og en skærm med en opløsning der slår Full HD: Asus UX301 er en bærbar med mange kvaliteter, men prisen er også derefter. Læs vores test her.

God skærm - men du skal have et behov

Det er mange ting, som spiller sammen, og får Asus Zenbook UX301 til at være en lækker bærbar: Den kraftige processor, den store touchpad og den hurtige SSD-disk.

Men det er skærmen på 13,3 tommer, som med en opløsning på 2.560 x 1.440 pixels får UX301 til at skille sig ud. Der er stadig flere bærbare på markedet fra blandt andet Samsung og Toshiba med en lignende opløsning - men UX301 er den første, vi har haft mulighed for at teste i et par uger.

Som sagt har vi set skærme med høj opløsning på små enheder før, men med de tidligere versioner af Windows har det sjældent været et lykkeligt ægteskab. For indtil Windows 8 har ikonerne, menuerne og lignende ikke været i stand til at skalere på en tilfredsstillende måde, hvorfor et forstørrelsesglas har været obligatorisk, når det kom til Windows og små skærme med høje opløsninger.

Med Windows 8 er de problemer, stort set, løst. For systemet skalerede i vores test ganske glimrende, så det var til at arbejde med - og endda bruger sine fingre på den fine touchskærm.

God skærm - men du skal have et behov

Vores vurdering er dog samtidig, at du skal have et formål med at købe en bærbar med 2.560 x 1.440 pixels skærm i stedet for en standard HD-skærm på 1.920 x 1.280 pixels. For med den mere effektive skalering ligner programmer som Windows og Word sig selv - og du skal være usædvanlig skarpøjet for at kunne spotte forskellen mellem de to opløsninger i almindelige programmer.

Anvender du derimod din bærbare til billedbehandling eller lignende, er højere opløsning altid velkomment, specielt hvis du samtidig ønsker en pc med lidt kraft og en lav vægt. Alternativet er ellers nogle af Apples (tungere) bærbare med Retina-skærme eller nogle af de tungere pc-baserede arbejdsstationer.

Skærmen er i øvrigt beklædt med Gorilla Glass 3 for at undgå, at den den bliver ridset.

Kraftig indmad

En dualcore Intel i7 4558U på 2,8 gigahertz driver hele værket og får alting til at glide. Samtidig er grafikkortet Intels Iris grafikkort (mode 5100) som leverer en fin ydelse, men som du nok ikke skal regne med at bruge til spil. Sådan er det med slanke maskiner generelt, og Asus UX301 er ikke nogen undtagelse.

Hukommelsen var i vores test-model på 8 gigabyte og lagerpladsen er en 512 gigabyte SSD-disk.

Det er specifikationer i den høje ende, og det afspejler sig i prisen, men det er samtidig også den slags specifikationer, som gør, at du bare suser rundt på din nye computer. Vi oplevede i hvert fald ingen udfordringer, uanset om vi smed større Excel-ark eller billedbehandling efter vores Asus UX301.

Selv om XU301 kommer med forholdsvist kraftig hardware, formåede den at holde batteri i fem-otte timer, alt efter hvordan vi brugte maskine. Er man meget mere konservativ med skærmbelysningen, kan man måske endda komme højere op, men de flest vil nok foretrække en mere læsevenlig skærm. Opladningen gik også forholdsvist nemt og tog et par timer.

Ja, vi kan lide designet

I siden på den tynde maskine finder du et SD-slot, to USB 3.0 porte, micro-HDMI samt en mini-Dispayport til VGA-stik. Der er ingen plads til netstik, men med i pakken fra ASUS kommer der både en USB-til-Ethernet dongle samt en displayport-til-VGA dongle. Dermed skulle de fleste være dækket ind. I kassen finder du desuden et etui, som forhindrer din skinnende maskine i at få grimme ridser under transporten.

For låget ér skinnende og med et ilagt mørkeblåt mønster. Tilpas afdæmpet til at du kan have UX301 med på arbejde, men samtidig tilpas eksklusivt til at signalere, at UX301 er lidt mere end andre ultrabooks.

Åbner du UX301 op, er den støbt i mat plastik, men af en type hvor fedtede fingre er meget svære at spotte. Og selv efter en uges brug så pc'en forholdsvis ny ud.

Og hvis det ikke har skinnet tydeligt nok igennem indtil videre, kan vi rigtigt godt lide designet og udseendet på UX301 - også selvom der hverken er dømt kulfiber eller aluminium. Til gengæld er prisen på 16.000-17.000 kroner for topmodellen også i den absolut høje ende for en bærbar.

Godt tastatur - endelig, Asus!

Tastaturet er af ø-typen, hvor der er plads rundt om tasterne, og det er overraskende godt. Overraskende fordi Asus i mange år har lavet bærbare, som til tider har været rigtigt gode, men som er blevet trukket ned af deres elendige keyboards.

Sådan er det slet ikke med Asus UX301, hvis keyboard vi ligefrem vil betegne som godt og let at vænne sig til. Samtidig er det forholdsvist stille, så din klikken løs ikke generer resten af familien.  

Den standard må Asus meget gerne holde, for tastaturet er nu engang en af de mest centrale dele på en bærbar computer.

Touchpad'en er i øvrigt godt stor og nem at bruge. Den understøtter de håndtegn, man kan kaste efter Windows 8, hvis du ikke har nok i at kunne betjene touchskærmen.

Det er sikkert meget smart, når du har vænnet sig til det, for eksempel at kunne scrolle med to fingre som på en Mac, men indtil da kommer du til at undre dig over, hvorfor din pc lige skiftede mellem to programmer (nu du kommer til at trække fingeren ind på touchpad'en fra venstre side).

Strømforsyningen er af den moderne slags, hvor selve omformeren sidder nede ved stikket, og du derefter bare har en ledning til pc'en. Den er nem at håndtere, men det betyder også, at du uden en forlængerledning er prisgivet Asus' kabellængde, som er lidt over 2 meter. Vi kunne godt savne et USB-stik på strømforsyningen, som Microsoft har gjort med deres Smarte Surface Pro-maskiner, men du må i stedet lade eventuelle USB-enheder op via den bærbares to USB-porte.

Konklusion

Samlet set er vi dog glade for Asus UX301 topmodellen, som vi har testet løs på i en uge. Designet, tastaturet og skærmen går alt sammen op i en højere enhed og signalerer, at der er tale om en bærbar i den dyre ende.

Og det er Asus UX301. For med en pris på 16.000-17.000 kroner for topmodellen og lidt over 12.000 kroner for den mindste model med blot 128 gigabyte SSD er absolut en dyr bærbar.

Men vil du have lav vægt, flot design, touch-skærm i høj opløsning og Windows 8.1, kan du roligt vælge UX301. Det ville vi gøre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere