Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Logning: Løbet er kørt forlængst - 'de' ved allerede alt om dig

ComputerViews: Forstår EU's kloge jurister overhovedet den verden, som vi lever i, når EU-domstol underkender syv år gammelt lognings-direktiv?

ComputerViews: EU-domstolen har erklæret det omstridte EU-logningsdirektiv ugyldigt, og nu er fanden løs (igen) mange steder i Europa.

Direktivet blev i sit fulde omfang indarbejdet i dansk lov i efteråret 2007 - altså for næsten syv år siden - hvor de danske dataudbydere blev pålagt at gemme data i et helt år for alle danskeres nøjagtige brug af fastnet, mobil, sms, mail og internet.

EU-domstolen mener nu - syv år senere - at direktivets krav om at logge europæernes digitale gøren og laden er et "alvorligt indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og til beskyttelse af personoplysninger."

Det kan du læse mere om her: Domstol ikke i tvivl: Logningsdirektiv er ugyldigt.

Logning er kommet for at blive

Alene sidste år blev der herhjemme gemt omkring 3.500 milliarder oplysninger om danskernes telefon- og internettrafik som følge af logningsdirektivet.

Helt forudsigeligt har der allerede rejst sig en form for sejrstemning over dommen, som eksempelvis SF'eren Margrethe Auken mener er en "en kæmpesejr og styrkelse af borgernes grundlæggende rettigheder over for myndighederne."

Hun peger i Politiken på, at 'det' handler om at finde 'den rette balance' mellem at give politiet nyttige værktøjer og samtidig beskytte borgerne mod en politistat.

Det kan ingen vel være uenig med hende i - heller ikke selv om din digitale færden allerede er blevet logget i årevis uden at du - som det har været tilfældet for de fleste danskere - har kunnet mærke nogen negative konsekvenser af indsamlingen.

Til gengæld mener i hvert fald politiet, at logningen gavner.

Det kan du læse mere om her: Dansk cybercrime-chef: Vi har brug for overvågning.

Derfor kan vi ikke sige nej til overvågning

Den nye digitale verden

EU-domstolen har været mange år undervejs med sin afgørelse, og mens domstolens jurister har overvejet og voteret, har den digitale verden udviklet sig ganske hastigt.

Udviklingen har i de senere år været domineret af fire hovedtendenser, nemlig cloud, mobile, sociale medier og nye muligheder inden for data-analyse.

Udviklingen har allerede i dag stor effekt på den erhvervs-rettede it-brug og har gjort, at it-chefer verden over i stor stil flytter data og it-funktioner (der jo flyder på tværs af alverdens enheder) ud i skyen, ligesom de forsøger at knække brugbare oplysninger ud af de enorme mængder data, der dagligt opsamles og registreres.

Den samme udvikling ser vi inden for privat it-brug.

I dag videregiver vi i stort omfang personlige oplysninger til (især) amerikanske firmaer, som vi endda giver lov til at anvende vores data stort set, som det passer dem.

Vi tænker sikkert ikke videre over det, når vi eksempelvis googler efter oplysninger (og Google sender dig målrettede annoncer den anden vej) eller modtager og sender mail på Gmail, Yahoo Mail, Outlook.com eller beskeder via Apples iMessage eller poster data og billeder og nøje noterer alle vores relationer med gud og hvermand på Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram og så videre.

Men alle disse ganske detaljerede oplysninger om dig og din færden og dine venner og familie bliver registreret og analyseret og anvendt på en for dig helt ukendt lokation et sted i verden.

Udnyttelsen af dem har du ingen kontrol over. De kan blive solgt, udvekslet, gemt, glemt eller slettet uden at du kan gøre noget.

Det kan du læse mere om her: Derfor må Google og Microsoft snage i dine mails

Men det tænker du sikkert ikke over. Og under alle omstændigheder er risikoen for misbrug så lille, at du tager chancen, fordi det vil være langt værre at melde sig helt ud af den digitale verden, hvor alting jo foregår, og hvor det er nødvendigt, at man er med.

Og så har du vel dybest set tillid til leverandøren - der jo samtidig lever af, at du vil benytte tjenesten.

Det samme gør sig gældende for virksomhedernes gradvise udflytning af data til cloud'en.

Det handler om tillid

Med andre ord: Vores færden bliver (allerede) registreret i stor stil, og den bliver udnyttet kommercielt i stor stil i fremmede lande.

Men vi synes, at det er okay, for vi kan se fordelene i det og fordi udviklingen (som al teknologisk udvikling) er uafvendelig.

Og så har vi i en eller anden udstrækning tillid til leverandøren, om det så er Facebook, LinkedIn, Twitter, Google, Microsoft, Apple eller andre, som vi derfor trygt overlader meget store mængder meget fortrolige oplysninger om os selv og vores relationer.

Man kan spørge, om der egentlig ikke er endnu mere grund til at have tillid til politiet og det offentlige, der jo allerede håndterer stærkt fortrolige digitale data som din patientjournal, dit cpr-nummer, kørekort, tinglysning, skat og mange andre ting af vital betydning.

Og man kan spørge, om ikke den digitale udvikling - med de vilde lognings-mængder fra cloud og sociale sites samt den anvendte avancerede dataanalyse i centrum - har gjort, at hele debatten om EU's logningsdirektiv er blevet forældet?

Har vi noget at skjule? Har vi noget at frygte?

Hvad mener du?

Giv dit besyv med i debatten herunder.

Læs også:

Så ofte kigger politiet på dine lognings-data.

Derfor må Google og Microsoft snage i dine mails

Det nye Microsoft: Lægger Windows bag sig - her er den nye fremtid

Sådan stopper vi den massive internet-overvågning

Verdensberømt sikkerhedsguru i Danmark: Derfor bliver du overvåget

Ingen særlige besparelser i cloud: Her hopper kæden af

Styresystemernes tid er ved at være omme

Advarsel: Hold disse data væk fra cloud'en




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere