Artikel top billede

Nigeria-svindlere taler ud: Sådan fupper vi dig

To internet fupmagere afslører, hvordan de lænser godtroende internetbrugere for penge.

Nigeria er Afrikas mest befolkningsrige land. Men mange danskere kender formodentligt bedst landet for dets periodevis gode fodboldlandshold og en blomstrende svindelindustri.

De fleste af os har på et tidspunkt stiftet bekendtskab med de såkaldte Nigeria-svindlere.

Ofte handler svindlen om arvesager, lotto-gevinster og ægteskabstilbud, og vi støder som regel på svindlerne i vores indbakke eller på sociale netværk og datingsider.

Men på trods svindlens store udbredelse er det de færreste af os, der ved, hvem der gemmer sig bag skærmen og præcist, hvordan de gør.

Det har det amerikanske internetmagasin Mother Jones dog forsøgt at finde ud af.

Svindlerne tjener godt

En af mediets skribenter har været på besøg i Nigeria, hvor hun mod en betaling på 130 dollar fik et interview med to repræsentanter for landets svindelindustri.

De to svindlere er i midten af 30'erne og oplyser, at de hedder Danjuma og Sheye. De har hver især en formue på omkring 60.000 dollar. Det betyder, at de befinder sig i den høje ende af indkomstskalaen i et land, hvor mere end 70 procent af befolkningen lever for mindre end 2 dollar om dagen.

Tidligere kunne bare et enkelt svindeljob indbringe op mod 12.000 dollar, men efterhånden som der er kommet større opmærksom omkring denne form for svindel, er det blevet sværere at hive de helt store beløb ud af folk. I dag tjener de ofte kun 200 dollar pr svindelsag, fortæller de.

"I USA er de blevet meget kloge," siger den af de to fupmagere til det amerikanske medie. 

Ifølge Mother Jones er der i stigende grad blevet slået ned mod svindlerne i USA. Eksempelvis er Western Union, der er svindlernes foretrukne måde at modtage penge på, begyndt at advare mere aktivt mod denne type svindel.  

Går efter Saudi Arabere

Andre steder i verden er der dog tilsyneladende ikke samme opmærksomhed omkring svindlen. Ifølge de to fupmagere kommer de mest lukrative ofre fra Saudi-Arabien.

"Der har de så mange penge, at de ikke ved, hvad de skal gøre med dem," lyder det. 

Svindlen tager som regel sin begyndelse med, at Nigeria-svindlerne tager kontakt til deres ofre på internettet. De to svindlere, som Mother Jones har talt med, bruger som regel Facebook samt diverse dating-sider. 

Når de har fået kontakt med folk, forsøger de at opbygge et fortrolighedsforhold, som de blandt andet bruger til at få et indtryk af, hvor velhavende personen er. 

Og hvis offeret virker som et attraktivt bytte, vil svindlerne langsomt begynde at intensivere forholdet - ofte ved at flirte.

Ofte ender det med, at svindleren lover at besøge offeret i vedkommendes hjemland.

Sådan sætter Nigeria-svindlerne det afgørende slag ind

Og det er som regel her, at svindlerne sætter det afgørende stød ind. 

For umiddelbart før besøges skal realiseres, modtager offeret som regel en besked om, at der er opstået en akut situation, der umuliggør besøget. Altså med mindre offeret straks overfører nogle penge til svindlerens bankkonto. 

Ofte bliver der brugt forklaringer som: 

"Min far bor i Italien, men har glemt at sende mig penge i denne måned" eller "Min bil er brudt sammen". 

De nigerianske svindlere forklarer, at når svindlen er kommet så vidt, er mange af ofrene blevet vævet så meget ind i svindlernes spind af løgne, at de vælger at overføre pengene.  

"Du elsker mig, og derfor siger du ‘okay'," forklarer den ene af de to nigerianere. 

Nigeria-breve er lette at genkende

Det er ofte ekstremt simple og let-gennemskuelige breve, som svindlerne sender, når de første gang forsøger at etablere kontakt.

Mange undrer sig derfor over, hvorfor nogle folk alligevel hopper på limpinden.

Men som Computerworld tidligere har beskrevet, kan der være en ganske god grund til, at svindlerne gør det på denne måde. 

Den amerikanske forsker Cormac Herley, der er ansat ved Microsofts forskningsafdeling, har i en forskningsrapport forsøgt at afdække svindlernes fremgangsmåde. Her forklarer han, at svindlerne ofte bruger mange ressourcer på at føre lange mail-korrespondancer, før de har held med at lænse offerets konto. 

Derfor risikerer de en masse spildt arbejde, hvis potentielle ofre gennemskuer svindlerne og hopper fra undervejs processen.

Men ved at indlede med en utroværdig og let-gennemskuelig forklaring får de sorteret de mest kritiske folk fra og kan nøjes med at bruge deres ressourcer på de mest godtroende ofre.

Læs også:
Sådan bekæmper du bedst Nigeria-svindlerne

Derfor er Nigeria-svindlerne så snot-dumme  

Se mit Nigeria-brev fra postkassen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere