Artikel top billede

Test: Linksys' router giver superfart til krævende brugere

Linksys EA6900 er den hurtigste router, som vi har haft på testbænken. Men på især et punkt skuffer routeren slemt.

Går man ti år tilbage, var bredbåndsroutere fra Linksys for mange synonym med internetadgang og trådløst netværk.

De seneste år har firmaet imidlertid været mere anonymt, selv om blandt andet E4200 længe var en af vores favoritter.

De seneste uger er Linksys desuden blevet ramt af sikkerhedsproblemer.

Dermed stiller virksomheden sig op i rækken af aktører, som har vist sig at have uforudsete udfordringer.

Dårlig sikkerhed på routere til private og mindre virksomheder ser ud til at være reglen mere end undtagelsen.

Linksys var i nogle år ejet af Cisco, men blev for et par år siden overtaget af Belkin.

Belkin er i sig selv stor, når det gælder trådløse routere, men har ikke fået noget solidt fodfæste på det danske marked.

Også Belkins egne løsninger har de seneste uger været i søgelyset sikkerhedsmæssigt.

Det vi nu også ser er, at Linksys' nyeste generation af routere ser ud til at have et af de samme problemer, som Asus har haft.

Det kan nemlig være let for brugerne at skabe en fejl i konfigurationen, som betyder, at indhold på eksterne harddiske eller lagermedier koblet til routeren bliver offentligt tilgængeligt på nettet.

Linksys EA6900

Med EA6900 AC1900 Smart Wi-Fi Wireless Router - herefter bare kaldet EA6900 - er også Linksys gået tilbage til at benytte eksterne antenner igen - godt nok i noget mindre format, end det vi ser på en del af konkurrentens routere.

Linksys' tidligere forsøg med 802.11ac-routere har ikke helt klaret at hævde sig mod de allerbedste.

Der har de seneste par år også været en del eksperimenter, når det gælder softwaretjenester, som ikke alle har været lige populære, blandt andet påtvungen registrering.

EA6900 bliver i skrivende stund Linksys' leveringsdygtige topmodel. Men vi er imidlertid mere spændt på den annoncerede WRT1900AC, som skal være en smule bedre og endda en større konkurrent til Asus RT-AC68U og Netgear R7000.

Asus har dog allerede forhåndslanceret en ny model, RT-AC87U, som ventes på hylderne senere i år.

Med den kommende WRT1900AC lægges fokus på entusiaster og virkelig krævende brugere, og gennem OpenWRT-software skal der være muligheder, som man ikke ser på Linksys' standardmodeller.

EA6900 har 3x3 MIMO, hvilket teoretisk set skal give op til 1,3 Gbps via 802.11ac og 450 Mbps via 802.11.n.

Det skal bemærkes, at der vil være forskel på produkter, som kobles til. Eksempelvis har de fleste bærbare computere to antenner (2x2 MIMO) og vil derfor maksimalt teoretisk kunne få tilkobling på 867 Mbps via 802.11ac og 300 Mbps via 802.11n.

Beamforming er understøttet for at kunne fokusere forbindelsen mod der, hvor de tilkoblede enheder befinder sig.

Opsætning og funktioner

Linksys benytter en guide, når man skal gennem en del konfigurationsvalg ved første opsætning.

Her oprettes en brugerprofil, som kan benyttes til fjernadministration af routeren samt et kodeord, der benyttes som adgang til den administrative brugergrænseflade på lokalnetværket.

Med fjernadgang promoverer Linksys en del muligheder for at give nye brugere adgang til netværket, begrænse adgang til netværket og så videre.

Alt i alt tror vi ikke, at der er særlig mange, som dette tiltag vil være specielt nyttigt for.

Noget, som vi godt kan lide under første opsætning, er tilvalget af automatisk opgradering af firmware.

Som vi har set flere eksempler på, har der været sikkerhedstrusler mod routere, som har været alvorlige, men få brugere har opdateret firmwaren, da mange ikke kender til problemerne.

Linksys har her mulighed for at udrulle opdateringer, som bliver installeret automatisk. Ønsker man imidlertid selv kontrol over dette, kan funktionen deaktiveres.

Pas på FTP-serveren

Brugergrænsefladen er for så vidt pæn og moderne. Linksys har dog begået samme fejl som Asus - hvis man bare aktiverer FTP-serveren, bliver adgangen til tilkoblede lagermedier åben, medmindre man et andet sted i opsætningen tilføjer restriktioner.

Ud fra de undersøgelser, vi har foretaget, er problemet tilsyneladende lige så omfangsrigt som hos Asus.

Vi vil antage, at brugergrænsefladen på dette område er det samme på mange andre produkter fra Linksys, men via tjenester som ShodanHQ er det ikke nødvendigvis helt enkelt at finde konkrete Linksys-routere med åbne FTP-servere.

Baggrunden for dette er ganske enkelt header-informationen, som vises, når nogen forsøger at indeksere de åbne tjenester.
Foretager man en mere generel søgning på åbne FTP-servere, vil Linksys-brugerne dukke op, men det er altså vanskeligt konkret at finde Linksys-modellerne.

Det vil samtidig være afhængig af navnet, brugeren har givet sin router, da det vil være en del af header-informationen ved login, og dermed hvad der bliver indekseret.

Der er i øvrigt DLNA-understøttelse til streaming af mediefiler fra en harddisk eller andet lagermedie, der er koblet til routeren.

Linksys lancerede sin app-arkitektur til routere for et par år siden.

Nogle apps er på plads, blandt andet netfiltrering. Vi havde imidlertid forventet, at der var flere muligheder. Opsætning i forhold til prioritering af enheder, når det gælder båndbredde, er ellers enkel.

Ydelse

EA6900 er på nogle områder den hurtigste router, vi har testet - men på andre områder imponerer den ikke.

Det, der skuffer, er til dels rækkevidden. Mens vi på kortere afstande har ydelse i topklasse, var der placeringer i huset, hvor EA6900 havde svært ved at holde en stabil forbindelse til websurf.

Det gjaldt placeringer, hvor andre routere, vi har testet, kunne levere langt bedre ydelse.

For eksempel på testplaceringen længst væk havde vi over 40 Mbps downloadhastighed med både vores Surface Pro 2 og LG G2-mobiltelefon med Asus RT-AC68U, mens det varierede fra 2 til 15 Mbps med EA6900, og nogle tilfælde så vi forbindelsen forsvinde helt.

Med eksempelvis iPhone var routeren slet ikke synlig. På nogle mere moderate afstande blev ydelsen dog mærkbart bedre på både 2,4 og 5 GHz.

I kontoret blev EA6900 den hurtigste router i forhold til de andre enheder, vi testede den mod - med en ganske stor margin.

Overraskende nok fik vi her også bedste ydelsesresultat med Asus PCI Express-adapter, PCE-AC68, end da vi testede med Asus' egen RT-AC68U-router.

Men vi ville nu hellere have haft en mere stabil og acceptabel ydelse på længere rækkevidde end bedst mulig ydelse på kort og mellemlang afstand.

Når det gælder lagermedier tilkoblet de to USB 2.0-porte, målte vi skrivehastigheder på 14 megabyte i sekundet og læsehastighed på 28 megabyte i sekundet. Det minder meget om D-Link DIR-868L, men et stykke bag Asus RT-AC68U og Netgear R7000.

Hurtig router, men...

Linksys mangler en smule funktionalitet for at fremstå så avanceret som en del af konkurrenterne.

Dette kan nok ændre sig med den kommende og dyrere Linksys WRT1900AC.

Ydelsen er god, men vi fik som sagt lidt problemer, når afstanden blev lang. Prismæssigt lægger den sig lidt under de dyreste routere i samme segment, men vi mener samtidig, at prisen faktisk kunne være reduceret en tand.

Med den lille prisforskel, der i praksis er op til Asus RT-AC68U, ville vi vælge Asus-modellen.

Der skal gives et plus i karakterbogen for muligheden for automatisk at opdatere routeren. Det forudsætter så, at Linksys tager sikkerhed alvorligt og faktisk udsender opdateringer. Noget som ikke alle virksomheder har været flinke til, selv når blandt andet sikkerhedsproblemer er blevet opdaget.

Linksys EA6900 ender på karakteren fire ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

21. november 2024 | Læs mere


Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere