Intel er på trapperne med sin nye superchip, der har arbejdstitlen Ivytown.
Den nye chip er udviklet specielt til high end-servere og bliver udstyret med 15 kerner, der tilsammen rummer 4,31 milliarder transistorer.
Det er det største antal kerner i Intels x86-server-chip, og meget tyder på, at Ivytown bliver den hurtigste server-chip overhovedet fra Intel.
For omkring et halvt år siden lancerede Intel sin hidtil hurtigste chip med 12 kerner, Xeon E5 v2.
Ulige antal kerner
Det er i sig selv ret usædvanligt at udstyre en chip med 15 kerner.
Normalt er de nemlig udstyret med et lige antal kerner - 8, 12 eller 16.
I gamle dage øgede chipproducenterne typisk chippenes performance ved at booste den såkaldte clock-hastighed, hvilket dog samtidig fik chippene til at forbruge markant mere energi.
Derfor er chip-producenterne generelt skiftet til i stedet at øge antallet af kerner i chippene, da dette øger performance uden at forøge energiforbruget.
Ivytown bygger på Intels mikroarkitektur Ivy Bridge.
Processoren blev lanceret på halvlederkonferencen ISSCC (International Solid State Circuits Conference).
AMD viste sit seneste core med navnet Steamroller - og IBM, der ellers er transformeret til software og ydelser, satte lup på udviklingen af POWER8-arkitekturen.
ARM viste et nyt design - der dog var fremstillet i en relativ konservativ 40 nm procesteknologi.
I det hele taget er det værd at notere sig, at netop procesteknologien siger noget om, hvor avancerede processorer de forskellige firmaer kan levere.
Intel fører med 22 nm, mens AMD anvender 28 nm - og ARM 40 nm. Intel har dog også brug for 22 nm teknologi, da mikroarkitekturen er meget indviklet, hvorfor den kræver langt flere transistorer end for eksempel ARM.