Artikel top billede

Ekspert: Derfor er lydbranding vigtigt for en virksomhed

Hører du tonerne, kan du med det samme kende Nokias ringetone, McDonald's jingle eller Windows' opstartslyd. Men virker det overhovedet, og hvorfor investerer virksomheder millioner i soundbranding?

Lydbrands er et redskab i at distancere sig fra sine konkurrenter på markedet, og det kan virkelig gøre en forskel for en virksomhed, hvis de rammer den helt rigtige melodi.

Lydbrands som McDonald's 'I'm lovin'' it', Nokias 'Nokia Tune' og Intels 'Intel inside' er blot tre eksempler på god og gennemført soundbranding.

"Det er et varemærke på lige fod med et klassisk logo, der skal personliggøre og tydeligt vise, hvem firmaet er. Det skal give en form for genkendelse, så man føler sig tryg," siger Anders Bonde, lektor i reklamer og medieæstetik hos Aalborg Universitet.

Ofte er genkendeligheden i lydbrandet noget, som man bygger op igennem mange år. Her er McDonald's et godt eksempel. Tilbage i 2003 opkøbte McDonald's-koncernen en endnu ikke udgivet Justin Timberlake-sang med navnet 'I'm lovin' it' og opbyggede, hvad der i dag er en af de største soundbrands i verden.

"Der er lavet uanede tests af genkendeligheden i McDonald's lydspor, og hver eneste testperson kunne med det samme genkende brandet bare ved at høre lydsporet. Nogle gange kunne man endda spille lydsporet i forkerte toner, og den blev stadig genkendt," siger Anders Bonde.

"Intel inside"
Et andet skoleeksempel på hvor effektiv et lydbrand kan være, er Intels 'Intel inside'-lyd, der kommer efter pc-reklamer, der benytter sig af Intels chip-systemer.

Men hvor alle forbinder 'I'm lovin' it' med McDonald's, er det kun de færreste, der forbinder Intels toner med processor-selskabet. Og det kan meget vel være en aktiv beslutning i virksomhedens markedsføring.

"Der er jo kun meget få kunder, der køber Intels produkter direkte, så i stedet placerer Intel sine reklamer i forbindelse med computermærker, så man i stedet forbinder det med computerne," siger Anders Bonde og tilføjer:

"På den måde får man markedsført noget, som kan være uinteressant og kompliceret for kunderne, til at blive associeret med de enkelte computere."

Intel-jinglen, der kom til verden i 1993, er udviklet af Walter Werzowa, tidligere medlem af det østriske Edelweiss orkester, og bliver spillet i over 130 forskellige lande.

Skal udvikles med tiden
Et letgenkendeligt lydbrand er dog ikke det samme som vejen til succes. Selv om McDonald's toner kendes verden over, følger der ofte mange negative tanker med. Samtidig handler det om at have et auditivt brand, der kan udvikles løbende, så folk ikke ender med at blive generet af det.

"McDonald's er geniale til at bruge deres melodi på alverdens metoder både musisk og teknisk, og det samme har Nokia gjort igennem tiderne," siger Anders Bonde.

Specielt Nokia havde et problem med dette, da en undersøgelse fra den danske brandingekspert Martin Lindstrøm tilbage i 2008 viste, at folk blev stressede af at høre melodien, hvilket også er grunden til, at man har opdateret Nokia-lyden flere gange. I øjeblikket er det en meget moderne 'dubstep'-version.

Nokia-ringetonen har dog uden tvivl været en af grundene til, at Nokia fik så stor global udbredelse, før de mistede grebet på mobilmarkedet.

Læs også:

Nokia Tune: Her er historien om verdens mest kendte ringetone

Fra "Ta-da" til orkestermusik: Hør Windowsmusikken igennem næsten 30 år




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere