Artikel top billede

Ekspert: Derfor er lydbranding vigtigt for en virksomhed

Hører du tonerne, kan du med det samme kende Nokias ringetone, McDonald's jingle eller Windows' opstartslyd. Men virker det overhovedet, og hvorfor investerer virksomheder millioner i soundbranding?

Lydbrands er et redskab i at distancere sig fra sine konkurrenter på markedet, og det kan virkelig gøre en forskel for en virksomhed, hvis de rammer den helt rigtige melodi.

Lydbrands som McDonald's 'I'm lovin'' it', Nokias 'Nokia Tune' og Intels 'Intel inside' er blot tre eksempler på god og gennemført soundbranding.

"Det er et varemærke på lige fod med et klassisk logo, der skal personliggøre og tydeligt vise, hvem firmaet er. Det skal give en form for genkendelse, så man føler sig tryg," siger Anders Bonde, lektor i reklamer og medieæstetik hos Aalborg Universitet.

Ofte er genkendeligheden i lydbrandet noget, som man bygger op igennem mange år. Her er McDonald's et godt eksempel. Tilbage i 2003 opkøbte McDonald's-koncernen en endnu ikke udgivet Justin Timberlake-sang med navnet 'I'm lovin' it' og opbyggede, hvad der i dag er en af de største soundbrands i verden.

"Der er lavet uanede tests af genkendeligheden i McDonald's lydspor, og hver eneste testperson kunne med det samme genkende brandet bare ved at høre lydsporet. Nogle gange kunne man endda spille lydsporet i forkerte toner, og den blev stadig genkendt," siger Anders Bonde.

"Intel inside"
Et andet skoleeksempel på hvor effektiv et lydbrand kan være, er Intels 'Intel inside'-lyd, der kommer efter pc-reklamer, der benytter sig af Intels chip-systemer.

Men hvor alle forbinder 'I'm lovin' it' med McDonald's, er det kun de færreste, der forbinder Intels toner med processor-selskabet. Og det kan meget vel være en aktiv beslutning i virksomhedens markedsføring.

"Der er jo kun meget få kunder, der køber Intels produkter direkte, så i stedet placerer Intel sine reklamer i forbindelse med computermærker, så man i stedet forbinder det med computerne," siger Anders Bonde og tilføjer:

"På den måde får man markedsført noget, som kan være uinteressant og kompliceret for kunderne, til at blive associeret med de enkelte computere."

Intel-jinglen, der kom til verden i 1993, er udviklet af Walter Werzowa, tidligere medlem af det østriske Edelweiss orkester, og bliver spillet i over 130 forskellige lande.

Skal udvikles med tiden
Et letgenkendeligt lydbrand er dog ikke det samme som vejen til succes. Selv om McDonald's toner kendes verden over, følger der ofte mange negative tanker med. Samtidig handler det om at have et auditivt brand, der kan udvikles løbende, så folk ikke ender med at blive generet af det.

"McDonald's er geniale til at bruge deres melodi på alverdens metoder både musisk og teknisk, og det samme har Nokia gjort igennem tiderne," siger Anders Bonde.

Specielt Nokia havde et problem med dette, da en undersøgelse fra den danske brandingekspert Martin Lindstrøm tilbage i 2008 viste, at folk blev stressede af at høre melodien, hvilket også er grunden til, at man har opdateret Nokia-lyden flere gange. I øjeblikket er det en meget moderne 'dubstep'-version.

Nokia-ringetonen har dog uden tvivl været en af grundene til, at Nokia fik så stor global udbredelse, før de mistede grebet på mobilmarkedet.

Læs også:

Nokia Tune: Her er historien om verdens mest kendte ringetone

Fra "Ta-da" til orkestermusik: Hør Windowsmusikken igennem næsten 30 år




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere