ComputerViews: Historien har vist, at stillingen som topchef i Microsoft er blandt de mest stabile i den ellers ekstremt omskiftelige it-branche.
Selskabets nye topchef, indisk-fødte Satya Nadella, er således den blot tredje af slagsen, siden selskabet blev grundlagt i 1975.
Først var det Bill Gates, og siden var det Steve Ballmer, der tiltrådte som CEO i 2000 - begge har været med fra Microsofts spæde barndom, og begge er i dag blandt verdens rigeste og mest indflydelsesrige mennesker.
Satya Nadella, der er født i Hyderabad i Indien, var otte år gammel, da Microsoft blev grundlagt.
Efter en bachelor-grad på det tekniske universitet i indiske Karnataka flyttede han som ung til USA for at videreuddanne sig.
Han blev ansat i Microsoft i 1992 og har siden arbejdet sig op gennem gelederne.
Som 'ung' Microsoft-topchef vil hele verden i den kommende tid følge den 46-årige Satya Nadellas skridt nøje.
Hvad vil han med Microsoft? Hvordan skal selskabet ruste sig til fremtiden?
Lad os tage et kig på de vigtigste opgaver, som Satya Nadella står over for:
Komme fri af arven fra Gates og Ballmer
Satya Nadella er vokset op med Bill Gates og Steve Ballmer som de to store, visionære ledere.
Hans vigtigste opgave overhovedet bliver at vriste sig fri fra deres arv, så han kan få råderum til at manøvrere frit.
Det kan godt have lange udsigter. Bill Gates - der også som bestyrelsesformand har været med til at ansætte ham som CEO - indtræder som 'technologial adviser' for ham i i hvert fald den første tid på jobbet.
Det kan du læse mere om her.
Angiveligt har flere af de tunge kandidater til CEO-jobbet trukket sig undervejs, fordi de har været bekymrede over den kontrol og det ejerskab -økonomisk såvel som psykologisk - som selskabets to største enkeltaktionærer - Gates og Ballmer - stadig har over Microsoft.
Det åbne spørgsmål er selvfølgelig, om Sataya Nadella har tyngde nok til at stille sig op mod Gates og Ballmer og gennemtrumfe sin egen vilje, når det virkelig gælder. Eller om han bliver en form for marionet for de to gamle ronkedorer.
Kæmpesatsningen
Udvikle cloud og mobil - hurtigt
Microsoft har i de seneste år sat fulde sejl på sin gigantiske cloud-satsning, hvor selskabets datacentre og cloud-baserede tilgang kommer til at stå i centrum for alle selskabets aktiviteter.
'Service and device,' kalder selskabet det sel med henvisning til (cloud-baserede) services, der skal sammenkoble de mange forskellige enheder - både mobile og stationære - i et samlet produkt-univers, hvor alting hænger sammen.
Satya Nadella har i de seneste år været øverste chef - såvel strategisk som operationelt - for Microsofts cloud-division, hvor han blandt andet har stået i spidsen for fokus-skiftet fra back-end server software til cloud.
Han har dermed om nogen i de seneste år været manden, der har tegnet visionen for Microsofts fremtid, og hans cloud-resultater må formodes at have vægtet særdeles tungt i valget af ham.
Den kurs vil han at fortsætte og måske endda øge tempoet - både inden for konsum-produkter og produkter til erhvervslivet.
Centrale produkter vil blive Xbox, Surface, Azure cloud-platformen samt Office 365-applikationspakken.
Det er helt vitalt og afgørende for Satyas Nadellas fremtid i virksomheden, at cloud-satsningen viser sig at være rigtig.
Du kan læse mere om Microsofts cloud her: Her er Microsofts vilde datacenter - kom med ind bag portene
Organisationen
Det kom som en overraskelse, da Steve Ballmer i sommer valgte at opsige sin stilling - ikke mindst fordi han kort tid forinden havde i gang sat en mægtig organisations-ændring i Microsoft, som blandt andet har været inspireret af Ford, hvis topchef, Alan Mulally, siden var i spil som Ballmers afløser.
Grunden var, at Microsoft-organisationen efterhånden havde udviklet sig et væld af små kongedømmer, der bekrigede hinanden og kæmpede for at beskytte egne interesser og derved fik selskabets innovation og handlekraft og fremdrift til at stagnere.
Det kan du læse mere om her: Microsofts store ombygning: Tre faser mod et forenet Microsoft.
Oprydningen - med fællesbetegnelsen One Microsoft - er endnu ikke på plads.
Den slags tager lang tid i en kæmpe-organisation som Microsofts, og det bliver en central opgave for Satya Nadella at færdiggøre, hvad Steve Ballmer satte i gang, hvis ikke Microsoft skal sande til i en træg organisations-dynd.
Hertil kommer, at Satya Nadella skal stå i spidsen for at fusionere Nokia og Microsoft til et samlet selskab med fælles værdisæt og fælles mål.
Det i sig selv er en stor opgave, da mange af finnerne ikke er udpræget begejstrede over, at Microsoft har overtaget det finske nationalklenodie.
Til hans fordel tæller, at han er ganske vellidt og respekteret i Microsoft.
Det skader aldrig, når man skal svinge øksen over sine medarbejdere og rykke rundt på hele organisationen - og helst i højt tempo.
De vigtige penge
Aktiekursen
Der har i årevis med jævne mellemrum været rygter om, at flere af Microsoft magtfulde aktionærer har forlangt, at Steve Ballmer skulle tage sit gode tøj og gå.
De har været utilfredse med udviklingen i selskabets aktiekurs, som da - set ud fra en investors synspunkt - ikke har været nogen særlig succes i de 14 år, hvor Steve Ballmer (der selv er storaktionær) har siddet ved roret.
Det kan du læse mere om her: Ulmende oprør: Steve Ballmer skal sættes på porten
Aktiemarkedets holdning til Steve Ballmer understreges af, at aktiekursen strøg mod himlen i tiden efter, at Steve Ballmer havde meddelt sin afgang.
Det kan du læse mere om her: Så vild har udviklingen i Microsofts markedsværdi været på et år
Havde Bill Gates og Steve Ballmer ikke selv været de største enkeltaktionærer i Microsoft, er det meget sandsynligt, at Ballmer ville være blevet gået langt tidligere.
Nu er situationen pludselig anderledes.
For nu er Steve Ballmer pludselig 'kun' storaktionær - faktisk står han til at blive den største enkeltaktionær i Microsoft inden længe - og derfor kan han nu sagtens forlange, at aktiekursen skal stige, så hans investering bliver mere værd.
Kravet kan meget vel blive forstærket, når Bill Gates om ikke så mange år står til at trække sig helt ud af Microsofts ejerkreds, og professionelle og (mere) krævende aktionærer træder ind.
Det kan du læse mere om her: Gates sælger ud: Her er Microsofts kommende største aktionær
Satya Nadella vil derfor få fokus på aktiekursens udvikling.
Den skal stige, og det kræver, at Microsoft hele tiden optimeres, trimmes og bliver mere værd samtidig med, at aktiemarkedet skal have tiltro til, at der venter Microsoft en gylden fremtid.
Her er det ikke nok 'bare' at tjene mange penge, hvilket Microsoft altid har været rigtig god til: Microsoft skovler penge ind - her går det især godt for selskabet
Det har det knebet med med Steve Ballmer med roret. Faktisk er Microsofts aktiekurs faldet med omkring 40 procent i de 14 år, hvor Ballmer har været topchef.
Problembarnet Windows
Windows 8
Windows-produkterne er fortsat hjerteblod for Microsoft som brohoved ud til hundredevis af millioner af brugere, der her har deres indgang til hele den digitale verden.
Den nye Windows 8 med sin gennemgribende design-ændring er endnu ikke blevet den gigant-succes, som Microsoft havde håbet på.
Det bliver afgørende for Satya Nadella at få sat gang i en omfattende forbedrings-bølge af Windows-produkterne, så også de nye Windows-versioner bliver populære.
Dette gælder ikke mindst på tablet-markedet, hvor Windows i dag står svagt i forhold til Apples iOS og Googles Android.
Denne udvikling skal vendes. Microsoft har ikke råd til at miste fodfæstet på tablet-markedet, hvor selskabet skal være en vigtig spiller i verdens top.
Her er også den videre udvikling af Surface-tablet-computerne vigtig.
Må ikke glippe chancerne
It-branchen forandrer sig hastigt, og med jævne mellemrum gennemstrømmes markedet af nye produkter, der er så banebrydende og innovative, at de definerer nye markeder.
Det har Microsoft selv gjort med Windows, som stadig har så et gigantisk momentum, at det holder Microsoft flydende.
Du kan læse mere om disse revolutioner her: De næste teknologi-bomber på vej: Verden venter i spænding
Microsoft har i de senere år misset flere af disse pludselige bølger, der ellers har tegnet sig i markedet i en rum tid før, de blev sat i søen.
Det er sket med både søge-markedet, som Google i dag ejer, musikafspillere, smartphones og tablet-computere, som Apple definerede, samt den sociale bølge, som Facebook og Twitter skabte.
Det bliver vigtigt for Satya Nadella at han kan få øje på og reagere på disse store markeds-definerende bølger i ordentlig tid, så Microsoft ikke kommer så langt bagefter, som det tidligere har været tilfældet.
Lykkes alt dette, vil Satya Nadella blive dagens mand i skysovs og øge sine chancer for at kunne blive siddende ligeså længe som Steve Ballmer og Bill Gates.
Læs også:
Her er Microsofts nye topboss - afløser Steve Ballmer
Bill Gates trækker sig - forlader vigtig post i Microsoft
Microsoft skovler penge ind - her går det især godt for selskabet