Mens den amerikanske handelskommission netop har bestemt, at Apple skal tilbagebetale minimum 180 millioner kroner til forældre efter børns app-køb, er der også stor opmærksomhed på de såkaldte in-app-køb i Danmark.
Chefkonsulent Katrine de Neergaard hos Forbrugerombudsmanden oplyser således til
Computerworld, at forbrugervagthunden har haft 75 sager om børns in-app-køb liggende i de seneste år.
Indtil videre er 70 af sagerne endt med, at Apple har tilbagebetalt forældrene for deres børns køb, som er foretaget uden forældrenes viden og samtykke.
"Hvis man har problemer med sine børns køb af in-app-tjenester, kan man i første omgang rette henvendelse til Apple, og hvis det ikke virker, så er man velkommen til at kontakte os," lyder det fra chefkonsulenten hos Forbrugerombudsmanden.
Luk dog købs-vinduet
Sidste forår blussede flere danske sager op omkring børns utilsigtede køb af app-ydelser via Apples App Store, hvilket fik forbrugerombudsmand Henrik Øe til at rejse problemstillingen på EU-niveau.
Katrine de Neergaard oplyser, at fordi arbejdet lige nu pågår på europæisk niveau, ønsker de europæiske forbrugermyndigheder ikke at fortælle i detaljer, hvad der bliver diskuteret på møderne.
Hun fortæller dog, at også i Europa kigger man på det 15 minutters vindue, hvor børnene har mulighed for at købe tillægsydelser i en app, når først forældrene har logget på.
"Vi mener, at det 15 minutters vindue skal være lukket per default, således at forældrene aktivt skal åbne det," siger Katrine de Neergaard til Computerworld.
Kigger på flere it-selskaber
Samtidig glæder hun sig over, at den amerikanske handelskommission har foretaget en række konkrete indgreb mod Apples håndtering af børns in-app-køb, men understreger, at Apple også skal leve op til den europæiske lovgivning på området.
"Ifølge europæisk lovgivning må spiludbydere ikke komme med købsopfordringer til børn," forklarer Katrine de Neergaard.
Apple er ikke det eneste selskab, som Forbrugerombudsmanden har i kikkerten, når det kommer til børns in-app-køb.
Også andre app-butikker som Google Play er under luppen, mens EU er i gang med at undersøge salgsmekanismerne til børn i apps og spil indbygget i apps.
Her er en guide til, hvordan du undgår, at børnene ribber dit kreditkort.
Og her kan du læse en guide til, hvordan du børnesikrer din gamle iPad.
Læs også:
Apple tvunget til tilbagebetaling for børns app-køb