Artikel top billede

(Foto: Foto: Hamed Sabar, CC BY 2.0)

Så svært er det at spore bortførte personer i Syrien

En stribe it-redskaber kan tages i brug, når man skal spore eksempelvis bortførte personer i Syrien. Men det er drøn svært, vurderer sikkerhedsekspert.

Kort inde i det nye år kom det frem, at en dansker hos Læger uden Grænser er blevet bortført i Syrien.

En sporing via it-redskaber er vanskelig - dog mulig, fortæller it-sikkerhedsekspert. 

"Der findes i dag flere måder at spore it-udstyr på, og de samme redskaber kan anvendes til at opnå kendskab omkring en bortført persons opholdssted, men det forudsætter naturligvis, at det "buggede" udstyr opnår adgang til inter- eller telefonnettet," forklarer direktør Peter Kruse fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS.

Løsningerne findes som både hardware og software og understøtter de fleste operativsystemer. Det samme gør sig gældende med smartphones, oplyser han.

"En software sporing - og der findes flere af slagsen - kan ikke alene løbende tage billeder via for eksempel webcam, men kan også i flere tilfælde aktivere mikrofonen samt se, hvilket Wi-Fi eller kablet linje enheden er koblet op på," forklarer Peter Kruse.

Flere udfordringer

På grund af den måde, hvorpå denne type sporing foregår, altså typisk ved at lokalisere enhedens ip-adresse, "kan det være svært præcist at sige, hvor personen er, og der er næppe megen hjælp at hente hos internetudbyderen i Syrien".

"Det vil også normalt kræve en dommerkendelse, at ISP'ere udleverer denne type data."

Og der er flere problemstillinger.

"Dertil kommer også problemstilling omkring dynamiske ip-adresser, som kan gøre det endnu vanskeligere at identificere kunden, og dermed hvor en enhed er tilsluttet".

"En anden mulighed er at bugge smartphonen, som så vil ringe hjem med indikation om, hvor mobilen befinder sig, men også her kan det være besværligt at bestemme den helt præcise lokation."

I et byområde kan man således arbejde med tusindvis af potentielle opholdssteder, mens tyndtbefolkede og isolerede områder kan være mere brugbare i lokalisering, men omvendt kan manglende eller tynd telefon- og internetdækning i mindre befolkede områder også vise sig at være en show-stopper, forklarer Peter Kruse.

"En tændt mobiltelefon udveksler løbende data med mobilmaster, og når der tales, udsendes der tilmed særlige impulser," forklarer han.

Ved at måle på tidsforskydningen kan man regne ud, hvor langt enheden er fra masterne med nogle hundrede meters nøjagtighed.

"Er der data fra flere master, kan positionen fastslås ned til ganske få meter ved blandt andet at triangulere," forklarer han.

Deaktiverer nok it-udstyr

Imidlertid er megen viden nok kendt for bortførerne.

"Ved bortførsel af en person vil jeg umiddelbart tro, at bagmændene er kloge nok til at deaktivere alt it-udstyr, som følger med deres offer."

"Det er ikke en nem opgave at spore folk i lande som Syrien," vurderer Peter Kruse.

Og uanset hvad forudsætter det også, at der inden afrejse laves ændringer i det it-udstyr, personen medbringer, understreger Peter Kruse.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Testmanager til Partsrepræsentation

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Scrum Master

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Rådgivende informationsarkitekter med strategisk fokus
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere