Flere udenlandske venturefonde har droppet at oprette afdelinger i Danmark med milliarder af kroner, fordi de ikke kan samarbejde med Vækstfonden, skriver Erhvervsbladet.
Det skyldes, at staten har påtvunget Vækstfonden en køb dansk-klausul.
Hvis ikke det samlede beløb, som Vækstfonden skyder ind i et samarbejde med udenlandske ventureselskaber, bliver investeret i danske virksomheder, er Vækstfonden nemlig forpligtet til at trække sine penge ud igen.
Skal trække alle penge ud
Det betyder, at Vækstfonden skal trække alle sine penge ud, hvis fonden eksempelvis skyder 75 millioner kroner ind i et samarbejde med udenlandske investorer, hvis samarbejdet tilsammen kun investerer 74 millioner kroner i Danmark.
En af de fonde, som har opgivet at komme til Danmark, er svenske Creandum.
Ifølge Erhvervsbladet var den svenske fond langt med sine planer om at etablere en dansk filial med 400 millioner kroner, som skulle investeres i danske it-iværksættere.
Men de svenske investorer bag fonden ville ikke acceptere at samarbejde med Vækstfonden på grund af køb dansk-klausulen.
- Vi har forsøgt at etablere et investeringssamarbejde med Vækstfonden rettet mod iværksættere i it-branchen, men projektet er nu droppet igen, fordi en række af de krav, Vækstfonden stiller, er uacceptable for vores investorer, fortæller Dreandums direktør, Staffan Helgesson, til Erhvervsbladet.
Fonde har droppet samarbejde
Ifølge avisen har også fondene European Venture Partner og Accent Private Equity droppet at oprette danske investeringsafdelinger på grund af Vækstfondens krav.
Erhvervsbladet påpeger, at det er lykkedes at etablere et samarbejde med britiske Merlin om en dansk biotek-fond, men at det blandt andet skyldes, at fonden er på en milliard kroner, og at Vækstfondens andel på 75 millioner kroner er så lille, så klausulen ikke udgør et problem.
Vækstfondens direktør, Christian Motzfeldt, finder også, at klausulen er et problem. Han foreslår, at kravet bliver blødt op, så Vækstfonden nøjes med at basere sine investeringer på en hensigtserklæring om, at den skal målrette sine investeringer mod danske virksomheder.
- Med en sådan formulering ville det blive betydeligt nemmere for os at tiltrække internationale investorer, siger Christian Motzfeldt til Erhvervsbladet.
Han forstår godt, at de udenlandske investorer er skræmte over, at Vækstfonden i dag kan blive tvunget til at trække sine penge ud af samarbejdet.
- Man kan ikke leve med, at en enkelt investor kan trække sig ud af samarbejdet, flere år efter at man har indgået en forpligtende aftale, konkluderer Christian Motzfeldt i Erhvervsbladet.