I snart fem årtier har it-industrien i det store og hele fulgt Intel-medstifter Gordon Moores berømte lov, der siger, at antallet af transistorer i et integreret kredsløb vil fordobles hvert andet år.
Men 2014 kan meget vel blive året, hvor Moores Lov bliver brudt, og vi skal til at vænne os til nye tider.
Det skriver rådgivningsfirmaet McKinsey i en længere artikel, hvor der fremlægges en række beviser for, at Moores Lov enten snart vil være fortid eller også skal fornys.
"Moores Lov har banet vejen for en stor del af den moderne verden. Nogle estimater tilskriver op til 40 procent af den globale vækst i produktiviteten, der er opnået over de seneste to årtier, til informations- og kommunikationsteknologier, der er er blevet gjort mulige af forbedringer i halvleder-performance og -omkostninger," skriver McKinsey.
Derfor vil der ske store forandringer
Men nu står vi måske ved en skillevej. For selvom McKinsey vurderer, at man teknologisk set godt vil kunne fortsætte Moores Lov i de næste 5-10 år ved at klemme mere ned på mindre plads, kan det meget vel være, at økonomien spænder ben for den videre udvikling.
"Mens tendenserne ser positive ud for den fortsatte anvendelighed af Moores Lov ud fra et teknologisk perspektiv, kan økonomien vise sig at være undergangen."
"Udviklingen indikerer, at økonomien i fortsat at gøre det mindre kan bryde sammen, når reduceringen i omkostningen per transistor flader ud for nodes på under 28nm," lyder det fra McKinsey.
Her er de fire mulige scenarier
McKinsey mener, at der er fire mulige scenarier for Moores Lov:
1) Moores Lov fortsætter. I dette scenarie vil både performance og omkostninger udvikle sig i den rigtige retning ved at man bliver endnu bedre til produktionsteknologierne.
2) Performance øges ikke længere, men man fortsætter med at forbedre omkostningerne.
3) Det er slut med at med at forbedre omkostningerne, men vi fortsætter med at forbedre performance.
4) Moores Lov ophører. Dette er McKinseys worst-case scenarie, og det tager udgangspunkt i, at det både er slut med at minimere omkostningerne og forbedre performance, hvorfor Moores Lov ikke længere giver den store mening.
I stedet kan man forestille sig, at software vil komme til at spille en større rolle, når producenterne skal differentiere sig.
Læs hele McKinseys gennemgang af de forskellige scenarier her og læs også Computerworlds artikel om mikroprocessorens hæsblæsende historie her.
Hvad tror du, at der kommer til at ske med Moores Lov i de kommende år?
Læs også: