Dommer Richard J. Leon fra den føderale domstol i District of Columbia har i går mandag beordret den amerikanske regering til at stoppe den omfattende dataindsamling af amerikanske telefonsamtaler og samtidig destruere data fra indsamlingen.
Den noget overrumplende udvikling i sagen kommer efter et søgsmål fra den konservative borgerrettighedsaktivist Larry Klayman, som står i spidsen for en gruppe amerikanske borgere.
Larry Klarman er gået til domstolene, fordi han mener, at overvågningen strider mod den amerikanske forfatnings beskyttelse af personlige oplysninger mod urimelige ransagninger.
Og her har han fundet en støtte i dommer Richard J. Leon, som i en 68-sider lang dom kalder overvågningen for "Orwellsk", skriver The Washington Post, med reference til forfatteren George Orwell, der i 1948 udgav bogen '1984' om et totalitært overvågningssamfund.
"Jeg kan ikke forestille mig en mere diskriminerende og vilkårlig invasion end denne højteknologiske indsamling og opbevaring af data på nærmest hver eneste amerikaner med henblik på analyse uden forudgående retslig godkendelse," lød det i går fra dommer Richard J. Leon ifølge The Washington Post.
Benzin på bålet
Dommen går kun på overvågningen af amerikanerne og berører dermed ikke NSA's omfattende overvågning af borgere uden for USA's grænser.
Den amerikanske regering har nu seks måneders appelfrist, hvilket forventes at blive brugt, da regeringen tidligere har understreget, at den kun indsamler metadata som eksempelvis telefonnumre og samtale-længder - og altså ikke selve samtalerne.
Jura-professor Orin Kerr fra George Washington Universitetet fortæller til The Washington Post, at dommen vil give mere benzin til bålet for NSA-modstandere.
"Men de juridiske konsekvenser er ret begrænsede, fordi sagen nu bare ryger til appeldomstolen," forklarer jura-professoren.
Dommer Richard J. Leon fastslår dog, at når regeringens juridiske hjemmel til den omfattende dataindsamling stammer fra 1979, så kunne man dengang slet ikke forestille sig, hvad teknologien i dag kan bruges til.