Artikel top billede

Her er det vanvittige kinesiske Silicon Valley - så vildt er det

Reportage: I Sydkina ligger et af verdens vildeste it-vækstområder nogensinde. Kom med her og få et indblik i, hvordan det kapitalistiske projekt kunne lykkes i kommunistiske Kina.

Stor. Større. Shenzhen.

Sådan må den sydkinesiske by lige nord for Hongkong beskrives, efter at den frem til først i 1960'erne havde 20.000 indbyggere, der kunne vælge mellem blot to bybusser til at transportere dem rundt i.

Dengang svarede Shenzhens indbyggertal således til en mellemstor dansk provinsby. 

I dag er det tidligere fiskerleje vokset til knap 20 millioner indbyggere, hvor fabriksarbejdere og andre ansatte i de hundredvis af gigantvirksomheder - heriblandt flere it-kæmper - bliver transporteret rundt i flere tusinde shuttle-busser, der fylder rigtig godt på storbyens mange brede motorveje.

Nu har byen altså et indbyggertal, der er knap fire gange så højt som hele Danmark. 


Millionbyen Shenzhen er skudt frem på ganske få årtier.

For 35 år siden lå Shenzhens bruttonationalprodukt (BNP) på omkring 175 millioner kroner.

I dag er det tal 6.000-doblet og oppe at ringe på over 1.000 milliarder danske kroner.

Velkommen til et af verdens vildeste væksteksperimenter nogensinde, hvor byens store internationale lufthavn åbnede i sidste måned. 

Sådan blev det så vildt

Shenzhen bliver kaldt det nye Silicon Valley, og udviklingen er drevet af innovation, rå robotteknologi og billig arbejdskraft i form af millionvis af menneskehænder.

En klokkeklar politisk strategi, heftige it-investeringer og stor risikovillighed har været nøgleordene i området siden 1979, som er et helt grænsesættende årstal for den vilde vækst.

Kineserne drømmer om rigdom

For i 1979 udpeger Kinas daværende leder, Deng Xiaoping, netop Shenzen tæt på millionbyen Hongkong som et vækstområde, hvor ingen selskaber betaler skat til at starte med, hvilket siden er ændret

Deng Xiaopings vision er, at Kina skal blive et rigt land, hvilket ikke kan gøres på én gang, men derimod skal det ske gradvist fra område til område, hvor det dengang britiske Hongkong er forbilledet.

Den beslutning tiltrækker flere udenlandske selskaber, der skal bruge billig kinesisk arbejdskraft. Og minsandten om ikke også Kinas superkapitalistiske sandkasseprojekt kaster en hel underskov af lokale selskaber af sig, som i dag er vokset op i multimilliard-klassen.

Vil gerne have 4-5 kærester

Computerworld har talt med flere lokale og tilflyttere til millionbyen enten direkte eller gennem tolke.

De kan alle fortælle, at den økonomiske vækst for dem selv og deres egne familier har været årsagen til, at byen bliver ved med kunne generere vækstrater på et sted mellem 10 og 25 procent hvert år.


Den tidligere kinesiske leder Deng Xiaoping står som faderen til Shenzhens enorme vækst og hyldes med en gigantisk plakat i byens centrum. Teksten på plakaten siger 'Følg Partiets linje i de næste 100 år'.

For i Shenzhen kan fabriksarbejdere svinge sig op på 3.000 yuan (omkring 2.700 kroner), hvilket er 40 procent mere end resten af Kina bortset fra Beijing, hvor leveomkostningerne også er tilsvarende høje.

Nyuddannede universitetsfolk kan derimod forvente en løn på op til 10.000 yuan (knap 9.000 kroner), hvilket er omkring dobbelt så meget som flere andre steder i Kina.

"Alle vil gerne være rige, og det gælder naturligvis også mig. En rig mand kan leve det gode liv og have 4-5 kærester, men man kan også forvente, at en kvinde spørger om, hvor meget man tjener," fortæller en 23-årig forretningsuddannet mand fra Shenzhen til Computerworld.

Derfor vokser Shenzhen snart til det dobbelte

Andre rykker simpelthen teltpælene op og flytter til det nye teknologi-mekka i Sydkina, hvor den berygtede Foxconn-fabrik med samling af Apple-grej og udstyr fra andre it-selskaber ligger side om side med gigantvirksomheder som Nestlé og General Electric.

"Beijing er stor og med mange muligheder, men i Shenzhen går det stærkt, og det er et rigtig spændende sted at være. Derfor tiltrækker stedet så mange unge," forklarer en kvinde i midten af tyverne, der arbejder som HR-medarbejder på en fabrik med knap 15.000 kolleger, hvor gennemsnitsalderen ligger på godt 24.

Smelter sammen med Hong Kong

Med gigant-vækst og mange succeshistorier er det måske heller ikke underligt, at Shenzhen ifølge The Guardian ligger side om side med Los Angeles og slår byer som Tokyo og Dubai, når det kommer til antallet af multi-milliardærer.

Samtidig taler indbyggerne i Shenzhen om, at det hele bliver endnu større en dag.

For byen ligger under 25 kilometer fra Hongkong, og flere taler om, at de to byer en dag smelter helt sammen i en Blade Runner-lignende Metropolis med omkring 25 millioner indbyggere inden for et årti eller to.

Således vil vi se en af verdens ubetinget største byer i størrelsesorden med Shanghai, der har et sted mellem 20 og 40 millioner indbyggere, alt efter hvor mange pendlere og uregistrerede immigranter, der tælles med.

Og med Shenzhens produktivitet og Hongkongs internationale finansielle netværk ser det ud til, at Shenzhens mange skyskrabere en dag kan vokse helt ind i himlen.

Mangler gennembruddet i Vesten

Indtil videre mangler byen dog stadig at producere en spiller på den helt store internationale scene.

Nogle af de store kinesiske televirksomheder fra Shenzhen som eksempelvis Huawei med en omsætning på 200 milliarder kroner og ZTE oppe på 77 milliarder kroner, kender vi dog efterhånden særdeles godt i Vesten.

For de to selskaber er allerede begyndt på deres internationale invasion.

I Shenzhens undergrund venter hundredevis af andre selskaber, som er milliardforretninger i Kina, men som endnu ikke er kendte i Vesten. 

For de fleste danskere vil store it-produktionsselskaber som eksempelvis Hyflex Technology og Shenzhen Megavision være ganske ukendte.

Og trods tocifrede milliardomsætninger i selskaber som verdens tredjestørste internetfirma, Tencent fra Shenzhen og handelssitet AliBaba i Hongkong, vil de to virksomheder næppe ringe mange gonggonger hos vesterlændinge. 

Men kan en milliard kinesere tage fejl?

Næppe, og lige nu virker det, som om det kun er et spørgsmål om tid, før det helt store kinesiske it-gennembrud kommer. 

Læs også:
Springer de ansatte stadig ud fra taget hos Foxconn?

Sådan erobrer omstridte Huawei Vesten




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere